BEst of the buNLch #12: de Limburgse Beach House, Brusselse elektronische jazz, een standbeeld van Karl Marx

BEst of the buNLch #12: de Limburgse Beach House, Brusselse elektronische jazz, een standbeeld van Karl Marx
Lo-Lee-Ta

BEst of the buNLch: de beste nieuwe maar nog te onbekende muziek uit België en Nederland (en heel soms van ergens anders) die je gewoon gehoord moet hebben, elke ‘om de zoveel tijd’ samengesteld door Cutting Edge. Hou zeker ook onze immer groeiende BEst of the buNLch-playlist op Spotify in de gaten voor meer kersverse parels uit de Lage Landen! We kregen voor deze editie heel wat zware rock toegestuurd, maar alle genres zijn uiteraard welkom!

Lo-Lee-Ta – ‘Juno’

Wie: Dreampopband uit Limburg rond het duo Marie-Laure Fazioli en Benji Jame.
Klinkt als: Tijdens een autorit door IJsland in slaap vallen op de passagiersstoel en vervolgens dromen over een klif die in slowmotion afbreekt en in de zee stort
Spotify

Dromerig, subtiel, bezwerend, en hebben we al gezegd dat dit uitermate dromerig klinkt? Lo-Lee-Ta (vernoemd naar de klassieker van Nabokov?) slaat wat ons betreft een overtuigende homerun met ‘Juno’ (vernoemd naar de film met Elliot Page en Michael Cera?). Van de EP ‘In arteficial light‘, nu uit.

Live:

19.03.2022 MOD, Hasselt (EP Release ‘In artificial light’)
05.05.2022 Cabron, Antwerpen
18.06.2022 Trix, Antwerpen (FONS Records labelnight)

Ohio Mark – ‘In Utopia’

Wie: De Antwerps/Gentse opvolger van The Dead Color en Crowd of Chairs, maar dan op zijn postpunky
Klinkt als: Dronken en alleen aan de toog in een bruin café zitten en plots de zin van het leven ontrafelen
YouTube Spotify

En zou de groepsnaam van Ohio Mark afgeleid zijn van de serieus bedoelde maar eigenlijk hilarische begroeting ‘oh hi Mark’ uit de zo-slecht-dat-het-goed-is-klassieker The Room? Vragen, vragen! Hoe dan ook, ‘In Utopia’ is gelukkig zo goed dat het gewoon goed blijft: een verzorgde compositie pal in het midden tussen postrock en dreampop, met net voldoende noise-elementen om het geheel alsnog lekker gruizig te houden. Hun EP ‘Whoever’ verschijnt op 14 april, dus stay tuned.

Noland Sunn – ‘Memento Park’

Wie: Rik De Maré, getormenteerde ziel uit Gent, en enkele van zijn drinkebroers
Klinkt als: Op citytrip vertrekken, hopen op goed weer, een bewolkte hemel voorgeschoteld krijgen, maar toch stug de hele stad doorwandelen
YouTube Spotify

Het Mementopark in Boedapest is de plek waar alle standbeelden van de all-stars van het communisme (Marx, Stalin, Lenin…) die de stad ‘rijk’ was, werden verzameld na de val van het communisme in Hongarije. Een bezoek aan dit opmerkelijke openluchtmuseum inspireerde Noland Sunn tot het schrijven van een prachtliedje dat haast het omgekeerde is van een standbeeld uit het park: warmbloedig, twijfelend, diepmenselijk. Een pareltje.

Noland Sunn (foto: Henry Gammache)

Sons – ‘Nothing’

Wie: Vier lieve jongens uit Melsele, Antwerpen
Klinkt als: In de TGV zitten en naar buiten kijken
YouTube Spotify

Sons trekken alle registers open voor hun tweede album ‘Sweet boy’ (release: 22 april) en dat zullen we geweten hebben met de beukende adrenalinestoot die ‘Nothing’ heet. Dood zijn vanbinnen klonk nooit eerder zo catchy!

Live:

28.04.22 — Trix, Antwerpen
01.06.22 — Rock Werchter

bààn – ‘Nuit blanche’

Wie: Instrumentaal experimenteel duo bestaande uit Pascal N. Paulus (keyboards) en Jean-Philippe De Gheest (drums)
Klinkt als: Een scherpschutter die zich op de top van een wolkenkrabber in New York klaarmaakt voor het uitvoeren van zijn nieuwste klus
YouTube Spotify

Zo, dat waren wel genoeg gitaren voor één BEst of the buNLch-editie. Over naar de elektronische-ambient-psych-jazz-en-nog-wat van het Brusselse bààn! Een interessante en pulserende mix van stijlen en sferen als je het ons vraagt. En verdorie, is dat daar toch een elektrische gitaar tegen het einde van deze track? Niet voor één gat te vangen, dit duo. Afkomstig van ‘Shadowboxing’, dat eerder deze maand is uitgekomen.

Ron De Rauw – ‘De zwervers’

Wie: Hans uit ‘Dertigers’. Nee, echt!
Klinkt als: Een gekwelde ‘torch song’ over verloren vriendschappen, lege bierglazen, en andere tragische zaken
YouTube Spotify

Ron De Rauw is niet alleen acteur, hij is ook zanger van getormenteerde folknummers genre Zjef Vanuytsel op een dag waarop alles tegenzit. Toch zeker met ‘De zwervers’ een korte maar rijke ballade dat met impressionistische penseelstroken een heel herkenbaar verhaal verteld. Op 25 maart komt een full album genaamd ‘Zo stroomt mijn bloed’.

Live:

24.09.2022 – CC Jan Tervaert, Hamme

Werden ook aan de playlist toegevoegd:

DIVIDED – ‘Slumberland’
Cocaine Piss – ‘Bad kid’
Loverman – ‘Into the night’
Mayleaf – ‘If you want it’
Steven Troch Band – ‘That’s life’
DOLLY BING BING & Stef Kamil Carlens – ‘Readiness is all’
The 925 – ‘Flashback’
Tusky – ‘What’s for dinner’
Niels Hendrix – ‘Lopen’
Buurman – ‘Land in zicht’
Malfested – ‘Masked with the skull of the fallen’

De vorige BEst of the buNLch gemist? Je vindt ‘m hier! Voor een overzicht van alle edities tot nu toe moet je hier zijn.

Related Images: