BEst of the buNLch #11: dubbeldikke Week van de Belgische Muziek-editie

BEst of the buNLch #11: dubbeldikke Week van de Belgische Muziek-editie
COZIN (fotocredit: Michiel Devijver)

BEst of the buNLch: de beste nieuwe maar nog te onbekende muziek uit België en Nederland (en heel soms van ergens anders) die je gewoon gehoord moet hebben, elke ‘om de zoveel tijd’ samengesteld door Cutting Edge. Hou zeker ook onze immer groeiende BEst of the buNLch-playlist op Spotify in de gaten voor meer kersverse parels uit de Lage Landen!

Vergeet je ook niet te stemmen op de Cutting Edge Awards voor beste Nationale en Internationale album van 2021?

Cozin – ‘Zwarte hemel’

Wie: Gentse band met voorliefde voor Griekse eilanden
Klinkt als: het antwoord op de vraag: wat als de Fleet Foxes een Belgische groep was geweest en een zangeres hadden ingelijfd?
YouTube Spotify

Een Nederlandstalige cover van de Fleet Foxes-klassieker Mykonos opnemen en uitbrengen als single, je kan de dames van COZIN een gebrek aan eigenzinnigheid alvast niet verwijten. Op ‘Zwarte Hemel’ wordt de kraker van de vlootvosjes ineens een stuk donkerder en gotischer, maar blijft de oerkracht van de compositie behouden. Een nieuwe dimensie aan een oude publiekslieveling, dus. Een gelijknamige EP volgt later deze maand!

Condore – ‘This night’

Wie: Leticia Collet, vooral bekend als keyboardspeelster van Dan San
Klinkt als: bij valavond eenzaam door een donker bos wandelen en zangstemmen uit de bomen horen komen, die je op een of andere manier helemaal tot rust brengen.
YouTube Spotify

Voor zij die wel houden van een scheut licht-bevreemdende bosnimfenfolk op zijn tijd is er nu ‘This night’ van Condore. Verstilde folk met zo’n ondertoon van ‘kalmeert dit mij, of vind ik dit juist griezelig’? Met andere woorden: er wordt een spanning gecreëerd die niet losgelaten wordt en het nummer interessant houdt. Later dit jaar volgt een debuutalbum, wij zijn alvast benieuwd!

Eli Goffa – ‘Lost soul’

Wie: Elie De Prijcker, met wat hulp van de volgende generatie
Klinkt als: eenzaam langs de kant van de weg staan liften in de regen, en in de verte eindelijk autolampen zien schijnen.
YouTube Spotify

Een gitaarlijntje dat in je hoofd blijft plakken, doorleefde vocalen, engelachtige achtergrondzang (afkomstig van zijn 12-jarig dochtertje!)… ja ja, Eli Goffa heeft een uitgekiend pareltje afgeleverd met het rusige, vaag naar country en blues ruikende ‘Lost soul’.

Sgt. Lesley – ‘Treefriends’

Wie: band (al dan niet bestaande uit boomknuffelaars) uit het Hasseltse
Klinkt als: Tame Impala die op de zetel in slaap dommelt na een lange dag
YouTube Spotify

Meteen debuteren met een single zo straf als ‘Treefriends’, het is maar weinige bands gegeven. Maar Sgt. Lesley doet het gewoon, zelfs zonder hulp van een Lonely Hearts Club Band. Een verzorgde compositie, productionele toetsen die precies op de juiste plaats zitten, en afsluiten door een warm synthbadje te laten vollopen voor de luisteraar… vriendelijke gasten! En nog getalenteerd ook.

Sgt. Lesley: we hope you will enjoy the show (fotocredit: Stijn De Ceuster)

Tiewai feat. Sticks – ‘LIFE’

Wie: Tiewai uit Genk meets Sticks uit (Opge)Zwolle
Klinkt als: twee van de minst gênante life coaches ooit in het wild gespot
YouTube Spotify

Levenslessen van Tiewai en Sticks (ha, toch nog een Nederlander in deze Week van de Belgische Muziek-editie!)… gaan ze de filosofische wereld op zijn grondvesten laten daveren? Dat niet, maar alsnog klinken de woorden van beide rappers gewoon goed: goed bij elkaar, goed op de beat, goed uit de monden van Tiewai en Sticky. Hier zijn vakmannen aan het werk.

The Lighthouse – ‘Modern life’

Wie: Leuvense band die de January Blues niet aan hun hart laten komen
Klinkt als: een suikerspin
YouTube Spotify

De vuurtorenjongens gaan ook op ‘Modern life’ ongegeneerd voor hun popinstincten. Scherpe randjes hoef je hier niet te zoeken, maar wil je alvast beginnen aan je zomervakantieplaylist, dan is dit nummer echt iets voor jou. Een dartel en catchy popliedje in de beste Glass Animals-tradtie. Wie verzint hier even een Tiktok-dansje bij om hen wereldwijd te lanceren? Een EP volgt heel binnenkort.

Beech – ‘Great holidays’

Wie: Aalst represent!
Klinkt als: een korrelige homevideo van je vakantie in een zomerhuisje in Spanje in 1998
YouTube Spotify

Over vakanties gesproken, Beech maakt er een heel nummer rond. En een mooi nummer is het geworden, dat ergens in de verte doet denken aan ‘Grass’ van XTC. Dezelfde loomheid, hetzelfde geluk. Tenminste, tot de gitaarsolo erin komt en er toch nog even tijd is om met je haren woest door de warme westenwind te wapperen. Sterk! Van de onlangs op CD verschenen debuutplaat ‘ARTIFACT’.

Glass Museum – ‘Reflet’

Wie: elektronisch jazzduo dat vol inzet op sfeer
Klinkt als: de muziek bij een spannend onderwaterlevel in een heel goeie game
YouTube Spotify

Electronica met een jazzinslag, dat is Glass Museum. Met ‘Reflet’ brengen ze opnieuw een filmisch pareltje uit, een badje van pulserende beats waarin je helemaal kan wegzinken.

Werden ook aan de playlist toegevoegd:

COMMANDER SPOON & Echt! X Esinam – ‘FLOCK: EPISODE 1’
PINGPONGCLUB – ‘Take a little’
PD Martin – ‘Come to bed’
Yokan – ‘Best served cold’
Muri – ‘Golven’
Hands In Motion – ‘Unison’
The Waltz – ‘Red-orange moon’
Galine – ‘Team’
Dries Bongaerts – ‘Lay down with you’

De vorige BEst of the buNLch gemist? Je vindt ‘m hier! Voor een overzicht van alle edities tot nu toe moet je hier zijn.

Related Images: