The Shadow Machine treedt nog niet helemaal uit de schaduwen

The Shadow Machine treedt nog niet helemaal uit de schaduwen

The Shadow Machine, ‘Cities of light’ 3 out of 5 stars

“Sometimes I think I rather be your shadow” zingt Jo Geboers van The Shadow Machine aan het begin van ‘Thirst’, de openingssong van zijn debuut-EP ‘Cities of light’. Op tekstueel vlak verwijst men vaker naar schaduwen, duisternis en minuscule lichtpuntjes om je aan op te trekken op ‘Cities of light’. Maar oh ironie, ondertussen geraakt Geboers zelf maar moeilijk weg vanonder de schaduw van gevoelige-rockmuziek-met-diepe-stem-giganten als The National, Tindersticks en The Slow Show.

Hetzelfde muzikale straatje

Voor de duidelijkheid: dit bedoelen wij niet per se als strenge berisping. The Shadow Machine klinkt gewoon alsof hij een kamer huurt in hetzelfde muzikale straatje, misschien zelfs hetzelfde muzikale appartementsgebouw, als die waarin bovengenoemde bands zich al vele jaren ophouden. Het is tegelijkertijd het sterke punt en de achilleshiel van dit album.

Want krijg je maar niet genoeg van albums als ‘Boxer’ en ‘Dream darling’, dan mag je ‘Cities of light’ blind aanschaffen. Maar zij die reeds verzadigd zijn of dit type sound nooit een warm hart hebben toegedragen, zullen hier vermoedelijk maar weinig plezier uit halen.  

The Shadow Machine: uitgekiend maar (nog) niet volgroeid

Muzikaal is ‘Cities of light’ stemmig en understated, met hier en daar een zwierige en dromerige toets (zoals op de met piano verfraaide song ‘Blind’), en altijd tot in de puntjes uitgekiend. Ook ‘Disengaged’ is een voltreffer, en op afsluiter ‘Ready to see’ is er zelfs iets van catharsis merkbaar. Fraaie liedjes zonder meer, dus jammer dat zo volgens een beproefd template wordt gewerkt. We missen op dit debuut net dat beetje eigenheid dat een goede set songs kan omtoveren in een geweldige set songs.

Maar! Liefhebbers van het geluid van bands als The National en The Slow Show kunnen er een nieuwe (dream) darling bijschrijven. Wie al geen fan is van bovenstaande bands, zal in The Shadow Machine echter geen gateway-band vinden.

Zin om nog meer nieuwe Belgische muziek te ontdekken? Neem een kijkje in onze BEst of the buNLch-artikelenreeks én Spotify-playlist!

Related Images: