BEst of the buNLch #10: nieuwe toppers uit de Lage Landen

BEst of the buNLch #10: nieuwe toppers uit de Lage Landen
Sophia Haze van Delight In Disorder. Fotocredit: Annabel Sougné

BEst of the buNLch: de beste nieuwe maar nog te onbekende muziek uit België en Nederland (en heel soms van ergens anders) die je gewoon gehoord moet hebben, elke ‘om de zoveel tijd’ samengesteld door Cutting Edge. Hou zeker ook onze immer groeiende BEst of the buNLch-playlist op Spotify in de gaten voor meer kersverse parels uit de Lage Landen!

Delight In Disorder – ‘Hypnotic’

Wie: een triphopgroep onder leiding van Philippe Delhaye, met Sophia Haze op zang
Klinkt als: Massive Attack in de Ardennen
YouTube Spotify

Zeldzaam uitgekiende en zelfverzekerde debuutsingle van Delight In Disorder. Dit klinkt meer als het prijsnummer van album nummer drie of vier dan als eerste outing van een beginnende groep. Geweldig sfeervol, uitstekend opgebouwd en met een spetterende slotminuut die de replay-knop er meteen extra uitnodigend doet uitzien. Goed begonnen is half gewonnen!

Baz – ‘Zie ons’

Wie: Leuvenaar Baz, die in de jaren ’20 weer op volle kruissnelheid is gekomen na een kalmere periode
Klinkt als: hét feestje van de zomer, waar je helaas niet bij kon zijn en waarvan je nu hoopt dat er volgend jaar een nieuwe editie komt
YouTube Spotify

Zomerse liedjes luisteren in november is not a crime! ‘Zie ons’ is zomerse zaligheid ten top: akoestische gitaar, lome beat, gelukzalige tekst en gààn! Mogen wij volgende zomer dan eens mee-barbecueën met jou, Baz?

The Lighthouse – ‘5th floor’

Wie: Leuven opnieuw represent in deze BEst of the buNLch-editie, ook van The Lighthouse is het de bakermat. Niet te verwarren met de gelijknamige film waarin Robert Pattison behekst wordt door een zeemeeuw, ofzoiets.
Klinkt als: de indiepop-versie van Akon’s ‘Lonely’
YouTube Spotify

Op ‘5th floor’ laat deze band meer dan ooit hun innerlijke Vampire Weekend los, en dat resulteert in een bezwerend, catchy (en schattig!) popliedje. Bonuspunten voor het hoge gerobotiseerde stemmetje dat in het refrein meezingt in de beste College Dropout-era Kanye West-tradtie en alles nog extra knuffelbaar maakt.

The Lighthouse gaat voor extra zoet (fotocredit: Diederik Craps)

Gaïsha – ‘Ghalat’

Wie: Samenwerking tussen de Belgisch-Marokaanse Aicha Haskal en Les Cerveaux Lents, bestaande uit (ex-)leden van Absynthe Minded en Va Fan Fahre
Klinkt als: een Arabisch-psychedelische kraker met snuifjes funk en Serge Gainsbourg
YouTube Spotify

‘Ghalat’, een ode aan de Egyptische dichter Abdelhamid Farag, knalt uit je speakers met een geweldige levenslust, met dank aan onder meer het opzwepende deuntje en de bezielde zang van Aicha Haskal. Ook het stuk waarin gas teruggenomen wordt en Franse praatzang de Arabische vibes komt afwisselen, is niet te versmaden. Wie de Noord-Afrikaanse invloeden kan smaken, raden wij ook graag de laatste Mdou Moctar aan.

Bat Eyes – ‘I don’t mind’

Wie: vier multimiljonairs die overdag in een band spelen en ’s nachts gemaskerd de misdaad in de stad bestrijden
Klinkt als: shoegaze goth kids
YouTube Spotify

Sloopkogel van een song dat hoe langer hoe hypnotiserender wordt en geen grammetje van diens intensiteit verliest. En nog catchy ook! Een uitstekend visitekaartje voor hun onlangs verschenen debuut-EP!

COZIN – ‘Smelt’

Wie: Gentse band die het sinds verleden jaar in het Nederlands doet (en de wereld is er een betere plaats door)
Klinkt als: in slow-motion door een donkere kamer naar een fel rood licht aan de overkant stappen
YouTube Spotify

Wie fan is van de Nederlandstalige golf pruilerige downtempo synthipop van acts als Eefje De Visser, Bazart en Aafke Romeijn die ons momenteel overspoelt, mag zeker COZIN niet laten liggen. Dit smaakvolle liedje is al net zo onweerstaanbaar als de casanova/femme fatale waarover gezongen wordt. Een debuut-EP volgt in februari!

Werden ook aan de playlist toegevoegd:

Beech – ‘Summer’s gone’
Killthelogo – ‘Buy more shit’
The Shadow Machine – ‘Thirst’
Noanna – ‘Christmas to me’

De vorige BEst of the buNLch gemist? Je vindt ‘m hier! Voor een overzicht van alle edities tot nu toe moet je hier zijn.

Related Images: