BEst of the buNLch #8: zonnige anthems voor een natte zomer

BEst of the buNLch #8: zonnige anthems voor een natte zomer
(Frank Di Angelis, fotocredit: André Dieterman)

BEst of the buNLch: de beste nieuwe maar nog te onbekende muziek uit België en Nederland (en heel soms van ergens anders) die je gewoon gehoord moet hebben, elke ‘om de zoveel tijd’ samengesteld door Cutting Edge. Hou zeker ook onze immer groeiende BEst of the buNLch-playlist op Spotify in de gaten voor meer kersverse parels uit de Lage Landen!

Frank Di Angelis – ‘Bad news’

Wie: Frank di Angelis, u misschien bekend als bassist van Garde Du Nord
Klinkt als: een dosis soulvolle jazzy pop. Wie belt Jazz Middelheim even?
YouTube Spotify

Gare Du Nord is al jaren een vaste waarde in de Nederlandse jazzscene, dus wanneer één van diens kernleden zich aan een solo-uitstap waagt, dan spits je maar beter de oren. ‘Bad news’ is een swingend voorsmaakje op het album ‘Frankly’ dat begin september uitkomt. Allen daarheen!

Casper Cox – ‘Godvergeten’

Wie: Limburgse DJ die voor zijn volgende project de samenwerking aangaat met waarschijnlijk de helft van de muzikanten uit deze provincie
Klinkt als: muzikale beginselverklaring uit het verre oosten
YouTube Spotify

Idealisme in het aangezicht van uitzichtloosheid. Het is niet iedereen gegeven, maar wel Casper Cox. Momenteel in de pijplijn: een plaat vol Limburgse gastartiesten van verschillende muzikale achtergronden, waarvan ‘Godvergeten’ een lekker voorsmaakje is. Een toffe beat vol frisse details (is dat een slidegitaar-sample?) en kundige bijdrages van andere up-and-commers: rappers Rian Snoeks en Jesse Nights, en producer Gustav Leo.  

Jakobistan – ‘Fietspad’

Wie: vierkoppige band die hun sound laat verrijken door vele muzikale vrienden
Klinkt als: het antwoord op de aloude vraag: ‘hoe sterk is de eenzame fietser?’
YouTube Spotify

Omdat het deze zomer bijna nooit mogelijk was om over zonovergoten veldweggetjes al trappend de warme wind te doorklieven (althans niet in eigen land), moeten we het maar in gedachten doen, met een passend stukje muziek. Je doet er je voordeel mee om van ‘Fietspad’ dat passend stukje muziek te maken. Een hemelse intro, warme stem, verkoelend refrein en als uitsmijter een fraaie spoken word-outro. Wat wil een mens nog meer? Gele trui, bolletjestrui, witte trui, geef ze maar allemaal aan Jakobistan! Van de EP ‘Twee volle manen later’, out now.    

Jakobistan weet wel wat leven is (fotocredit: @MiTroPhotography)

UNACHICA – ‘Life in orange’

Wie: een supergroep met leden van Dead Man Ray en Slumberland in de gelederen
Klinkt als: wegdromen in zo’n opblaasbare flamingo op een zwembad in Andalusië
YouTube Spotify

De soundtrack van de snikhete, lome zomer die we niet gekregen hebben, maar laat het je niet beletten om deze parel in je playlist op te nemen. Want zal het vast ook goed doen in de abnormaal warme herfst die er nu – het zal toch niet waar zijn zeker? – waarschijnlijk zit aan te komen. De debuutplaat van deze heren verschijnt normaal gezien in november, dus op dat vlak zitten we alvast goed.  

Biesmans – ‘Another world’

Wie: Joris Biesmans, muzikale Belg in Berlijn
Klinkt als: Giorgio Moroder die naar The Neverending Story kijkt tijdens een LSD-trip
YouTube Spotify

In 2013 verhuise Joris Biesmans vanuit het benauwende België naar het bruisende Berlijn. Eerder deze zomer bracht hij zijn debuutalbum ‘Trains, planes and automobiles’ uit, en die is net zo jaren ’80 als de net niet-gelijknamige film en Pac Man-hoesfoto gecombineerd. ‘Another world’ is een stomende spacey electro-track in de beste Italodisco-traditie die de officiële opening van het Belgische nachtleven lijkt te anticiperen. Hup met die beentjes!

Pachyman – ‘Destroy the empire’

Wie: dubproducer Pachyman, ‘Patchy’ voor de vrienden (nee, echt).
Klinkt als: het afstudeerproject dat de King Tubby-prijs wint aan de Bob Marley Universiteit Voor Reggae & Dub.
YouTube Spotify

Niet Belgisch, niet Nederlands, maar moet je gehoord hebben: de moddervette dub reggae van Pachyman uit de VS, nog een would be-zomeranthem dat we mogen parkeren tot warmere tijden. Maar wat een anthem is het, met dank aan de strakke baslijn, het catchy melodietje en de onfeilbare trukendoos die elke goede dub reggae-producer bij de hand heeft, en ook hier weer met groot effect over wordt uitgestrooid. Aanrader!     

De vorige BEst of the buNLch gemist? Je vindt ‘m hier!

Werden ook nog aan de playlist toegevoegd:

Nuï – ‘Killing’
Ruben Block – ‘Lights’
Yong Yello – ‘Luchtkasteel’
K. Zia – ‘Sanctuary’
The Parrots – ‘You work all day and then you die’

   

Related Images: