CE’s StripFax augustus 2021
CE’s StripFax bundelt elke maand enkele strips, die we graag onder de aandacht brengen, maar niet uitgebreid recenseren. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite loont om deze strips te lezen. Met onze korte recensies ontdek je snel of een strip je al dan niet zal liggen
Een aangename, tweede kennismaking
De maker van Yakari en Buddy Longway verblufte begin jaren ’80 de Europese stripwereld met een trilogie over het indianenleven. Vernieuwend voor die tijd was het trage ritme, het vrijwel ontbreken van een plot en het goed gedocumenteerde verslag over het dagelijkse indianenleven. Verrassend genoeg hebben de strips goed de tand des tijds doorstaan. Enkel jammer van het ontbreken van een dossier wat tegenwoordig bij een integrale toch vereist is. Wel extra nieuwe schetsen en tekeningen van Derib om diegenen die de oude albums al hebben, toch over de lijn te trekken. (Pep)
Kopbrekens voor de zwarte sheriff
De zwarte sheriff Marshal Bass heeft het niet gemakkelijk. Ook in dit zesde deel krijgt hij meer klappen dan hem lief is. Hij gaat op zoek naar zijn ex-vrouw die ondertussen getrouwd is met een mexicaanse rancher. Maar als diens broer, leider van een bende, binnenvalt, gaan alle poppetjes aan het dansen. De hyperrealistische tekenstijl past goed bij deze harde western vol met karakterkoppen en kleurrijke figuren. Zeker een aanwinst in het genre. (Pep)
Austin Powers krijgt concurrentie
Een leuke kennismaking, zowel met de twee auteurs van wie dit het eerste werk in het Nederlands is, als met de twee hoofdfiguren. MacGuffin & Alan Smithee (als je de verwijzing niet snapt, zoek het dan even op) zijn twee topspionnen die zich uit alle hachelijke situaties weten te redden. Veel actie maar nog meer humor, en een vlot verhaal, maar de auteurs hebben precies teveel in dit eerste album willen steken. We kijken alvast uit naar het vervolg van deze kruising van ‘The Avengers‘ en ‘Mission Impossible‘. (Pep)
Het hoofdpersonage verdient haar bijnaam ‘Het Venijn’
Een beetje een terugval na de eerste twee schitterende delen in deze westernsaga over een vrouw op wraaktocht. Maar dat betekent hier nog altijd bovengemiddeld, dankzij de mooie tekeningen en het vlot verhaal. Het begint wel ongeloofwaardig te worden hoe Emily zich uit alle benarde posities kan bevrijden, maar wat zouden we anders doen zonder heldin. Alhoewel ze door haar bloeddorst ook van haar pluimen verliest, ook bij haar reisgezellen. Een reeks om te blijven volgen. (Pep)
Billy The Kid verstript
Na een veelbelovende start van West Legends komt een jaar later het tweede deel uit. We keken er lang genoeg naar uit en grafisch zien we meteen waarom: prachtige totaalplaten, een uitgebreid kleurenpalet én genoeg aandacht voor mimiek. Het verhaal op zich is er dus eentje over Billy The Kid, maar scenarist Bec lijkt te veel te willen vertellen. Misschien is het een soort van ‘bewijsdrang’, om aan te tonen dat hij zichzelf voldoende informeerde vooraf. In ieder geval is het album qua tekeningen een prachtwerk en hopen we dat het derde deel qua vertelling toch ietwat hogere ogen gooit en een makkelijker te volgen verhaal voorschotelt. (Rex)
FRNK start aan de tweede cyclus
FRNK is een serie over een jongere die vanuit onze tijd naar de prehistorie werd gekatapulteerd. Hij leert er van de lokale bevolking en zij leren van hen en al snel wordt hij één van hen. Het vijfde deel luidt een nieuwe cyclus in na de vulkaanuitbarsting van deel 4. We zijn enthousiast dat Diedeldus (Daedalus) deze reeks terug oppikt, want in deze jeugdstrip zit veel potentieel. Het dynamische tekenwerk van Cossu, in combinatie met gevatte dialogen zonder tierlantijntjes, zorgt voor een vlotte lectuur. Ideaal voor de jeugd, maar ook wij zijn dol op deze reeks. (Rex)
Magische wraakstrip
‘Magiërs’ behandelt ieder album één soort magie. In het vorige album kwam necromagie aan bod, in het vierde deel zijn de alchemisten aan de beurt. We volgen Arundill, wees die grootgebracht werd door een alchemist en die wraak wil nemen op haar ‘pleegvader’. Een fantastisch getekend album met een tot in de puntjes uitgewerkte inkleuring. Het grafische luik zorgt ervoor dat deze stripreeks gewoon thuishoort in de kast van iedere fantasyliefhebber. Het verhaal op zich valt ook vlot te volgen door de korte dialogen, waardoor Vukic meer ruimte krijgt om zijn tekentalent tentoon te stellen. (Rex)
Zwijger zwijgt niet langer
Het negende album van ‘Orks & Goblins’ is een echte wraakstrip die het verhaal vertelt van ‘Zwijger’. Hij was een grote meneer op het slagveld, maar nu hij een dagje ouder is geworden, wil hij nog een laatste rekening vereffenen. Het verhaal is niet alleen spannend, maar door de dynamiek tussen orks en goblins kan scenarist Olivier Peru er ook een portie humor aan toevoegen. De flashbacks zorgen ervoor dat we snel mee zijn in het verhaal en dat de puzzelstukjes op hun plaats vallen. Een ideale strip voor een zaterdagavond! (Rex)