Wat als iedereen plots droomt van Nicolas Cage?

Wat als iedereen plots droomt van Nicolas Cage?

‘Dream Scenario’ (2024) 4 out of 5 stars

‘Dream Scenario’ is het tragikomische ‘rise and fall’-verhaal van een pseudo-celebrity die niet klaar was voor de faam. Met Nicolas Cage in een van zijn beste rollen.

The rise

Als Nicolas Cage op z’n best is, is hij onweerstaanbaar. In ‘Dream Scenario’ speelt de Oscarwinnaar de antipool van zijn charismatische zelve. Paul Matthews is professor biologie aan de universiteit en gaat gebukt onder het gewicht van een saai leventje, een oubollige kledingstijl en een haarlijn die pas achteraan zijn hoofd begint. Slechts één lui oog verwijderd van Paul Giamatti in ‘The Holdovers’. Verder zijn lezingen over de camouflagetechnieken van de zebra zowat het enige dat zijn bloed nog vinniger doet stromen. Cage speelt Paul met een voor hem ongebruikelijke kalmte, die de film als gegoten zit.

Zijn gemis aan levenslust straalt niet alleen af op de buitenwereld, ook zijn gezin neemt hem hoe langer hoe minder serieus. Wanneer zijn dochter hem vertelt dat hij de laatste tijd regelmatig in haar spectaculaire dromen verschijnt, is Paul geflatteerd, tot blijkt dat hij er simpelweg de herfstbladeren in de achtertuin bij elkaar harkt. Hij vraagt zich af of ze hem ook in haar leven als een figurant beschouwt.

Al snel breidt het fenomeen zich uit tot buiten de huiselijke kring. Paul duikt op in nachtelijke visioenen over de hele wereld. Het kan gaan van de banaalste taferelen tot de baldadigste escapades, maar één ding hebben ze gemeen: Paul staat erbij en kijkt ernaar.

Van de ene op de andere dag is Paul een internetsensatie. Zelf ziet hij het graag gebeuren, want eindelijk lopen mensen hem niet langer zomaar voorbij op straat. En ook zijn lezingen aan de universiteit trekken plots hordes kijklustigen. Zelfs voor zijn dochters én zijn vrouw is hij nu een pak interessanter.

The fall

Het slimme scenario van de Noorse ‘Sick Of Myself’-regisseur Kristoffer Borgli zet Paul langzamerhand – en telkens op hilarische wijze – een spiegel voor de neus: blijft hij ondanks alle verleidingen trouw aan zichzelf of gaat hij te dicht bij de zon vliegen?

Wat ‘Dream Scenario’ dan ook zo goed doet werken is niet enkel de innemendheid waarmee Cage Paul neerzet, maar ook de humor die zelfs op de donkerste momenten aanwezig blijft. Zo passeert er een wel héél ongemakkelijke scène op het appartement van een jonge, vrouwelijke fan en blijkt Paul op het dieptepunt van zijn populariteit nog steeds welkom bij figuren als Tucker Carlson, Joe Rogan en… de Fransen.

Halverwege keert de spiegel om en plots weerschijnt niet langer Paul, maar het publiek. De tweede helft van ‘Dream Scenario’ is dan ook een geslepen satire die komaf maakt met de in Vlaanderen momenteel brandend actuele cancelcultuur en de walgelijke vluchtigheid van celebrity-cultuur. De moreel superieure omstander kijkt liever naar Paul door een iPhone-lens dan recht in zijn ogen – en dan nog het liefst als hij hem kan uitlachen. De zebra die plots niet meer met de kudde graast, was niet klaar voor de confrontatie met de leeuwen van het internet. Vandaag verafgood is morgen bij het vuilnis.

‘Dream Scenario’ speelt nu in de bioscoop.

Related Images: