CE’s StripFax maart 2024

CE’s StripFax maart 2024

CE’s StripFax bundelt elke maand enkele strips, die we graag onder de aandacht brengen, maar niet uitgebreid recenseren. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite loont om deze strips te lezen. Met onze korte recensies ontdek je snel dat een strip je al dan niet kan bekoren.

Beregoed

stripcover Grizzly 1: Een enorme rotzooi

Scenarist Matz heeft de kilte van ‘De Killer’ achter zich gelaten met dit nostalgisch verhaal over een harde bonk met een klein hartje. Dit misdaadverhaal is een soort série noire in pastelkleuren geworden. Maar de schrijver kan het niet laten en al snel duiken er een paar gewetenloze schurken op, sommige uit onverwachte hoek. De oldskool-tekenstijl past prima bij dit dievenverhaal eind jaren zestig. Hopelijk zien we nog meer van Grizzly.

Bondige bio van de vagebond

stripcover : Chaplin

De stille zwerver begeesterde miljoenen kijkers gedurende vele decennia. Om zijn levensverhaal in één boek te gieten, moet je wel snel door zijn leven vliegen, en dat is meteen ook het enige minpunt van deze stripbio. De vraag is ook of de hedendaagse jeugd nog bekend is met de films van deze humortycoon. De tijd dat de BRT zijn meesterwerken op zaternamiddag uitzond, ligt al ver achter ons. Maar zelfs zonder kennis van zijn films blijft deze strip een intrigerende vertelling over de hoogte- en dieptepunten van een eenvoudige jongen die opklom tot een echte wereldbekendheid. De zwierige tekenstijl leunt perfect aan bij zijn levensstijl en de soms paginagrote prenten zijn prachtige kijkstukjes. Net als zijn filmparels, die we nu terug willen bekijken.

Léo voor kids

stripcover Perdide 1

Deze SF-serie is niet echt gediend met het kleinere boekformaat. Zo komen de stijlvolle tekeningen niet altijd tot hun recht, zeker in de wat donkere passages kan het soms verwarrend overkomen. Als ervaren rot in het vak weet Hautière er een spannende thriller van te maken die het midden houdt tussen ‘Star Wars’ en ‘Op zoek naar de tijdvogel’. Je moet het lezen om het te geloven.

Het hemd is nader…

stripcover Terug naar de kust

Deze boekverstripping heeft zowel de goede (het leest vlot) als de slechte eigenschappen (het is voorspelbaar) overgenomen van het origineel. De Nederlandse bestsellerauteur Saskia Noort zou kunnen kiezen uit ervaren rotten om haar boek om te zetten naar een beeldverhaal, maar als je zoon zelf tekent, is de keuze snel gemaakt. De omzetting naar striptaal is goed, de decoupage is dikwijls meeslepend en er staan leuke grafische vondsten in. Toch voelt dit debuut een beetje te veel als het werk van een kunstenaar die ook een strip wil maken en raak je niet echt betrokken bij de hevige emoties van de hoofdpersonages.

Gl-amour

stripcover Gentlemind

De hoekige mode-tekenstijl van Lapone past wonderwel bij dit nostalgisch verhaal dat zich afspeelt in een tijd waarin tijdschriften nog een miljoenenbusiness waren en iedere fotograaf, tekenaar of model om een voorpagina vocht. Maar de scenaristen laten niet alleen de glamour zien, ze tonen vooral het drama dat zich achter de schermen afspeelt. Door de vele wisselende hoofdrollen moet je wel je aandacht erbij houden, wat niet altijd makkelijk is met al dat moois dat zich op de pagina’s afspeelt. Zelfs de inkleuring laat je wegdromen naar vervlogen tijden. Hopelijk volgt deel twee snel.

Mistig verhaal maar klaar getekend

stripcover De adem van de duivel

De eigenzinnige Antwerpenaar Ken Broeders is altijd zijn eigen weg gegaan en dat hij daarin gelijk heeft, wordt nu bewezen door zijn eigen succes. Zijn laatste one-shot werd voorgepubliceerd in Eppo en won de Stripschapspenning voor beste album van 2023. Dat hij ook door het grote publiek gesmaakt wordt, bewijst zijn zeer verdienstelijke 15de plaats (van 506 genomineerde titels) in de Stripspeciaalzaak Top 100. In tegenstelling tot wat de cover laat vermoeden, is dit geen fantasy-verhaal maar een 18de-eeuwse klimaatthriller. Een originele vondst van de geboren tekenaar, maar als scenarist moet hij nog groeien. Het grote publiek smult er echter van, dus de artiest heeft gelijk.

Een schat van een strip

stripcover De bloedgolf 1

Dit stripdebuut van zowel tekenaar als scenarist bevat alles wat een jeugdstrip van 7 tot 107 moet hebben: een opwindende, emotionele tekenstijl, een bende jongelui waar iedereen wel wat van zichzelf in terugvindt, een achtergrondgeschiedenis die een traantje doet wegpinken, een ongebreidelde fantasie die doet wegdromen, en het belangrijkste: piraten en een verborgen schat. Maar liefst 80 pagina’s lang word je meegesleept in dit fel door manga beïnvloedde avonturenverhaal. ‘If you can’t beat them, join them’ moeten de makers gedacht hebben, en terecht, want het resultaat, euro-manga zullen we het noemen, werkt! Hopelijk zijn Rover en zijn bende blijvers in de moeilijke jeugdstripmarkt. Aan hun enthousiasme zal het alvast niet liggen.

Geen uitweg?

stripcover Uitweg

Het werk van Carrot doet denken aan Judith Van Istendael, van wie ze ongetwijfeld les heeft gehad bij het behalen van haar master aan het LUCA in Brussel. Net zoals haar leermeester weet ze maatschappelijke kwesties te belichten door persoonlijke verhalen te vertellen. Genuanceerd en met veel gevoel brengt ze het verhaal van een Poolse onderwijzeres die voor een abortus naar Nederland moet uitwijken. De zeer expressieve tekeningen en het felle kleurgebruik zorgen ervoor dat de heftige emoties zeer goed overkomen.

Cool!

stripcover Rock!1

Dit eerste deel verschijnt bij ons pas tien jaar later na de originele Franse versie. Gelukkig zag uitgeverij Sherpa er brood in om dit prachtig kijkboek te vertalen. De meeste tekeningen spreken voor zich, maar de inleidende tekst over de beginjaren van deze rocktekenaar is ook meer dan de moeite waard. Het boek richt zich vooral op de nostalgische stripliefhebber, gecharmeerd door de atoomstijl en de tijd dat alle tijdschriften nog striptekeningen publiceerden. Maar ook de muziekliefhebber zal hier plezier aan beleven, met al die coole illustraties van rockiconen. Dit deel bevat vooral losse illustraties, terwijl het volgende deel meer kortverhalen zal bevatten. We kunnen niet wachten, zeker weer geen tien jaar.

Torent er nog niet bovenuit

stripcover De toren 2

De torenhoge verwachtingen worden voorlopig nog niet ingelost. De opzet is prima: de overlevenden van een ramp moeten samenwonen met de jongeren die geboren zijn in de Toren en nooit iets anders gekend hebben. Ook dit tweede deel voelt aan als een introductie waarna alles nog moet losbarsten. De andere kant hiervan is dat er wel genoeg sporen worden uitgezet om de reeks lang boeiend te houden. Voorlopig is het vlot lezende doomfiction met toch wel interessante karakters. En ja, het AI-personage hoort daar ook bij.

Herstart

stripcover Alleen 14 De beschermers

Dit ‘Lord of the flies’-verhaal voor de jeugd kende een enorm succes en niet alleen door de prachtige covers. Het actiemysterie vloog voorbij, maar werd, de tv-serie ‘Lost’ in gedachten, steeds moeilijker om te volgen. De auteurs hebben dit blijkbaar begrepen en beginnen dit nieuwe deel met drie stripplaten met een samenvatting van wat er al gebeurd is en een overzicht van alle personages. Goed idee, zo ben je weeral helemaal mee, en nadien is het gewoon weer knallen als tevoren. Deze thrillerserie heeft de alleenheerschappij in spanning in het jeugdstripdepartement.

Related Images: