De schaduw van de goden

De schaduw van de goden

Wouter Bulckaert, ‘Beter dan Bowie’4 out of 5 stars

Met een titel als ‘Beter dan Bowie’ frons je toch enkele rimpels extra in je tronie. Wie claimt te kunnen tippen aan de tenen van de Thin White Duke moet van semi-goddelijke komaf zijn. Wouter Bulckaert bedoelt er gelukkig niets kwaads mee. Achter de welronkende titel gaan een handvol namen schuil die de rockgeschiedenis absoluut niet mag vergeten. We kennen Wouter Bulckaert als de schrijver van de uitstekende JJ Cale biografie ‘JJ Cale, Troubadour in de woestijn’ waarbij Edward Hall ook al de illustraties verzorgde.

In de schaduw van de goden

Wouter Bulckaert bedoelt natuurlijk niets anders dan dat niet alle geniale songschrijvers zo’n illùstere nalatenschap hebben aĺs Bowie. Sommige namen zullen zelfs de meest gepassioneerde muziekliefhebber niet echt bekend in de oren liggen. Onterecht blijkt al snel. Iemand als Kevin Ayers vind je gelukkig terug op Spotify met vijf geweldige platen. John Martyn was dan weer innig bevriend met Nick Drake. Naar materiaal van Devoto is het langer zoeken. Maar ook Wire is aanwezig, En dan spreek je al niet meer van een nobele onbekende band. Hun ’Pink Flag’ is ronduit een klassieker in het post-punk genre.

Maggie

Wouter Bulckaert weet elk verhaal te linken aan het toenmalig heersende politieke klimaat of de lokale levensomstandigheden in de UK. Veelal zijn de kleine goden in dit boek gelinkt aan enkele grotere, bekendere namen. Die vind je dan ook terug in de platenlijst die Wouter Bulckaert nog meegeeft aan de lezer. De allerbekendste namen, van Beatles to Led Zeppelin, Dire Straits tot Throbbing Gristle krijgen allemaal een eervolle vermelding. Misschien ontbreekt er nog enkel een playlist aan dit geweldige boek. Maar die kan je zelf vast wel bij elkaar surfen. Rondzappen op Spotify wordt zo toch weer even het bladeren door de platenbakken. Daarvoor moet je tegenwoordig helaas naar de platenbeurs. Wedden dat je Wouter Bulckaert daar tegen het lijf loopt?

Je vindt de man ook op zaterdag 20 april bij de boekvoorstelling in Gent bij Bij’ De Vieze Gasten. Tijdens de boekvoorstelling speelt Wouter Bulckaert, samen met Klaas Tomme (Illuminine / Iskander Moon) en Brecht Peleman songs van Kevin Ayers, Kevin Coyne en… David Bowie.

Related Images: