‘Damsel’: Millie Bobby Brown is een eenzaam lichtpunt in een donkere grot
‘Damsel’ (2024)
Op vrijdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, bracht Netflix ‘Damsel’ uit. De avonturenfilm werd omschreven als een grimmig sprookje waarin de damsel in distress niet door een moedige prins gered wordt, maar gewoon haar eigen boontjes dopt. Een leuke invalshoek die helaas verbleekt door een script dat wél een redder in nood had kunnen gebruiken.
‘Game Of Thrones’ light
Op papier is ‘Damsel’ eentje om aan te stippen. Een fantasyverhaal met prinsessen en ridders, draken en kastelen én een cast vol toppers. ‘Game Of Thrones‘ light, zeg maar. ‘Stranger Things’-actrice Millie Bobby Brown is de damsel van dienst. De Britse actrice bewees in de vermakelijke ‘Enola Holmes’-franchise, eveneens een Netflixproductie, dat ze probleemloos een avonturenfilm kan dragen en legt ook nu hart en ziel in haar rol. Nog maar net twintig, maar nu al een overdonderende présence op het kleine scherm.
Als Elodie, kroonprinses van een noordelijk gelegen koninkrijk, krijgt ze een huwelijksvoorstel uit Aurea, een welvarender land dat bovendien een aanzienlijke bruidsschat belooft. Omdat haar landbouwersvolk afziet onder het barre klimaat, stemt Elodie in. En met de verandering van koninkrijk kon ze het slechter treffen. Het kasteel van Aurea is fabelachtig, de natuur ongetemd en haar aanstaande bruidegom (‘Love, Simon’-acteur Nick Robinson) ziet eruit alsof hij geen gearrangeerd huwelijk nodig heeft. Alles lijkt een sprookje in Elodies nieuwe thuis. Alles, behalve de bedenkelijke CGI en een paar belabberde acteerprestaties.
Nochtans komen die van gerenommeerde namen. Tough guy Ray Winstone lijkt zich te vervelen als Elodies vader en de prins die ze huwt berooft onze koning Filip moeiteloos van de titel ‘stijfste royal van de 21ste eeuw’. Maar het is vooral Angela Bassett die je armharen ten berge doet rijzen met haar afschuwelijke vertolking van Elodies stiefmoeder. Bassett, vorig jaar nog Oscargenomineerd voor ‘Black Panther: Wakanda Forever’, speelt alsof ze voortdurend aan een zeer pijnlijk darmonderzoek onderworpen wordt. In zowat al haar scènes lijkt ze in een andere film te acteren dan haar tegenspelers. Dan is Robin Wright als koningin van Aurea nog de enige die Browns niveau kan matchen.
De grot met de draak
Na een half uur krijgt het verhaal eindelijk vaart en slaagt regisseur Juan Carlos Fresnadillo (‘28 Weeks Later’) erin om de scheve situatie even recht te trekken. De intenties van haar nieuwe schoonfamilie bleken toch niet zo zuiver en plots bevindt Elodie zich in een grottencomplex waar ze moet vechten voor haar leven. We krijgen meer actie te zien en de introductie van een draak die zo veel vuur spuwt dat ‘ie er een zware rokersstem aan heeft overgehouden, voegt aan ‘Damsel’ een welgekomen vleugje horror toe. Terwijl een sterke Millie Bobby Brown haar innerlijke Lara Croft vindt, ontbreekt het helaas aan een scenario dat haar inzet waard is.
‘Damsel’ kent in de speelduur van 110 minuten nog een occasionele opflakkering, maar bouwt uiteindelijk op naar een finale die diep teleurstelt. Liefhebbers van de betere fantasy kunnen misschien hun hartje ophalen met het gelijknamige boek dat auteur Evelyn Skye baseerde op de eerste versie van het script. Op Netflix zullen ze daarvoor nog even verder moeten scrollen.
‘Damsel’ is nu te streamen op Netflix.