De First Aid-zusjes mispakken zich aan Cohen

De First Aid-zusjes mispakken zich aan Cohen

First Aid Kit, ‘Who by fire’ 1 out of 5 stars

Enkele maanden na het overlijden van de legende Leonard Cohen organiseerden de Söderberg-zussen van First Aid Kit een tribute-avond in het Stockholms Koninklijk Theater. Voorzien van een band, koor en enkele acteurs zetten de twee een spektakel op poten ter ere van de maestro. Als voorbode kregen we al de engelachtige versie van ‘Suzanne‘ geserveerd, wat naar veel meer smaakte. Nu is de hele avond te beluisteren op hun nieuwste plaat ‘Who by fire’.

Gedichtendag

Er werd niet alleen uit het songrepertoire van Cohen geplukt, maar ook enkele gedichten haalden de registratie. Het gevaar is dat een live registratie achteraf niet meer de juiste toon en timbre vindt om de luisteraars te plezieren die het enkel met de opnames moeten stellen. Waarschijnlijk was het heel wat aangenamer om in Stockholm naar de voordrachten te zitten luisteren dan nu op plaat. Want eerlijk is eerlijk, er blijft weinig overeind.

Songs

Dat zelfs ‘You want it darker‘ de plaat haalde toont aan dat de zussen echt wel het hele repertoire van Cohen wilde vatten. Maar waar het origineel nog berustend en soms berouwvol klinkt, haalt First Aid Kit hier een ongepast venijn in de song naar boven en geven het koor en de drums er een bombastische draai aan die we met de beste wil van de wereld niet verteerd krijgen.

Stemwerk

Ook de extra zangers en acteurs die een bijdrage leveren zijn te licht om het gewicht van Cohen te dragen. De namen klinken misschien ronkend in Zweden, hier blijven het nobele onbekenden die het werk van Cohen geen eer aandoen. De versie van Chelsea Hotel #2 is dusdanig tenenkrommend dat ze enkel wordt gereanimeerd door de First Aid zusters die de tweede strofe op zich nemen.

We want it darker

Ook de opnamekwaliteit van ‘Who by fire’ doet ons de wenkbrauwen fronsen. Het hele zaakje klinkt alsof het werd geregistreerd met twee shotgun-microfoons vanop de achterste rij. Zelfs de abominabele kwaliteit van Slayers ‘Decade of agression’ is een transparante verademing tegenover deze opnames.

Dat het nochtans echt doenbaar is om Cohen te coveren, bewijzen onder andere het geweldige ‘I’m your man‘ van Nick Cave, ‘Tower of Song‘ door Martha Wainwright, om nog maar te zwijgen van haar broertje Rufus – quasi een schoonzoon ten huize Cohen – die ‘Chelsea Hotel#2‘ magisch vertolkt. Het kán dus toch!

De First Aid Kit zusjes slaan de bal misschien mis met deze live-plaat, maar dat doet geen afbreuk aan hun geweldige oeuvre. Meer nog, de Söderbergs hebben alles in hun mars om in dezelfde regionen als de Wainwrights en Cohen te spelen. Wij zitten gewoonweg te wachten op de échte opvolger van ‘Ruins’. Begin er maar aan!

Related Images: