Het dagboek van Cerise mag je wél lezen
Joris Chamblain & Aurélie Neyret, ‘Het dagboek van Cerise 3 & 4’
Vroeger leek het bijna normaal dat strips gemaakt werden voor kinderen en tegelijkertijd voor hun ouders. Lucky Luke, Asterix, Nero, zelfs Sus&Wis wisten zowel de jeugd als de volwassenen aan te spreken. Nu lijkt het meer een opdeling te zijn tussen kinderstrips en het zogenaamde serieuzere werk. Gelukkig zijn er nog steeds uitzonderingen, zoals de reeks ‘Het dagboek van Cerise’. De beoogde lezersgroep lijkt, net zoals de gelijknamige heldin, elfjarige meisjes. Maar de kwaliteit van de verhalen en de tekeningen, zijn zo goed, dat iedereen zal verdwalen in de magische wereld van Cerise.
Getover met woord en beeld
Magisch, omdat het allemaal zo mooi is, niet omdat er Harry Potter-gewijs dingen gebeuren die niet kunnen. Of toch? Vriendinnen die zich amuseren zonder smartphone, sociale media of binge watching? Misschien is dat vandaag de dag wel echte tovenaarskunst. In de wereld van Cerise lezen ze immers liever boeken, gaan ze op zoek naar schatten en mysteries en spreken ze af in boomhutten en grotten, waar ze een piratenbende oprichten.
Maar buiten dat gekke old skool-gedoe, leven de meisjes ook in de echte wereld, waar er een verdriet heerst om een te vroeg gestorven vader, waar leugens consequenties hebben en vertrouwen wordt geschonden, maar ook terugverdiend. Wat het zo leuk maakt, is dat ook de volwassenen hier een belangrijke rol in spelen. Ook zij gaan niet zonder fouten door het leven.
De 80(!)-pagina’s tellende strips zijn enerzijds geschreven dagboekfragmenten opgevrolijkt met kindertekeningen en anderzijds het verhaal zelf in werkelijk prachtige tekeningen van Aurélie Neyret, die met dit debuut in 2012 de Franse stripwereld verblufte. Ze heeft veel aandacht voor haar personages en hun emoties en tovert soms schitterende sfeerbeelden tevoorschijn. Het blijft verwonderlijk dat het zo lang geduurd heeft voor dit pareltje werd vertaald naar het Nederlands. Uitgeverij Silvester maakt het meteen goed met twee uitgaven in 2019 en nu deel 3 en 4 in de laatste week van 2020.
Achterstand in vertaling wordt goedgemaakt
In deel 3 gaat Cerise op zoek naar ‘De laatste van de vijf schatten’. Het is een mysterieuze zoektocht naar verborgen pakjes die telkens een spoor leggen naar het volgende. Maat het is niet altijd even leuk, want de ontdekkingen roepen heel wat emoties op, zowel bij Cerise als bij de lezer. Dit album zal niemand onbewogen laten.
In deel 4, ‘De godin zonder gezicht’ volgen we Cerise met haar moeder naar de villa met 100 mysteries, een plaats waar avontuurzoekende toeristen terecht kunnen voor een leuke speurtocht. Hiervoor krijgen ze een envelop met een raadsel dat ze moeten oplossen. De toon verandert echter wanneer Cerise ontdekt dat ze geen raadsel van de eigenaars heeft gekregen, maar dat iemand anders haar een opdracht heeft gegeven.
‘Het dagboek van Cerise’ is een stripserie die verplicht zou moeten zijn voor iedereen. De jeugd kan erin ontdekken hoe leuk het leven kan zijn zonder alle moderne verstrooiingen. Hun ouders kunnen wegdromen bij de nostalgie die eruit spreekt. En iedereen zal zich kunnen inleven in de zielenroerselen van een bijzonder meisje, wier dagboeken we hopelijk nog vaak mogen inkijken.