Miss B zet het verzet voort in ‘Beestenburcht 2’
Xavier Dorison & Félix Delep, ‘Beestenburcht 2. Margrieten in de winter’
De mensen zijn vertrokken. Er blijven enkel dieren over in de burcht, de ‘Beestenburcht‘. Ze werken zich kapot om toch maar een paar knopen te verdienen. President Silvio zwaait de plak in het nieuwste rijk. Samen met zijn wrede hondenpionnen zorgt hij voor een schrikbewind over de burcht. De dictator heerst, maar al snel verzetten een aantal dieren zich onder leiding van de witte kat ‘Miss B’ Bengalore. Miss B haalde haar mosterd voor het verzet bij Azelar, een oude rondtrekkende rat die prachtige verhalen vertelt. Dat was de situatie in ‘Beestenburcht 1’. Deel twee bouwt er naadloos op verder.
Geweldloos verzet
In het debuutalbum toonde de groep ‘neerhofdieren’ verzet tegen de president Silvio met behulp van humor en tekeningen van de margriet. Die bloem is symbool geworden voor de hoop binnen de beestenburcht. Wanneer de winter valt en uitzonderlijk streng blijkt, verandert de burcht meer in een boerderij. In plaats van het gebruikelijke steensjouwen moeten de dieren op zoek naar hout. Dit om een paar schamele knopen te verdienen waarmee ze hun eigen verwarming kunnen kopen.
In deel twee vergroot de samenhorigheid wanneer de honden ontdekken dat een groep dieren in een steegje de president uitlacht. Ze gebruiken een emmer met daarop zijn geschilderde hoofd als piñata. De terreurbeesten willen Miss B arresteren, maar komen daarmee voor een dilemma te staan: zouden ze iedereen aanhouden en daarmee ook heel wat werkkracht afnemen, of laten ze de dieren vrij zodat ze verder kunnen werken in het bos? De verzetsgroepen maken het president Silvio knap lastig. Als vergeldingsacties zorgt hij voor halsbanden met belletjes om iedereen in de gaten te houden, een week geen voer, prijsopslag … De dieren reageren met geweldloos protest om in te spelen op het schuldgevoel van de honden. Dit om het gedoodverfde doel te bereiken: verlossing en verandering.
Miss B als Messias
Na het lezen van deel één dachten we al meteen: deze reeks is een topper in wording. Deel twee bevestigt dat vermoeden. De thematiek speelt daarin een grote rol. In het vorige album haalde scenarist Xavier Dorison al aan dat hij inspiratie vond bij George Orwells ‘Animal farm’. Dat vind je ook hier terug. De dieren krijgen menselijke eigenschappen, zonder cliché over te komen: het is dus niet dat er sluwe vossen, ongelikte beren en venijnige katten rondlopen. Wel oogt de kat in het maagdelijk wit als een redder, een echte verlosser. Het lijkt alsof de Messias is verrezen om de bevolking uit de handen van de tirannie te bevrijden. Miss B toont zich als dé grote leider van het verzet.
Ook op grafisch vlak zijn we enthousiast door de semi-realistische tekenstijl van Félix Delep. Die naam kennen we nog nergens van, want ‘Beestenburcht’ is zijn debuutreeks, op zijn debuutkortverhaal ‘Red et Blanco’ in het Franstalige weekblad ‘Spirou‘ na. Zijn landschappen zijn gedetailleerd en zijn kaderkeuze leunt aan bij een echte animatieserie met variatie in perspectief. De personages zijn zodanig getekend dat je het karakter uit hun lichaamshouding kunt aflezen: je kan op de snuit van de honden aflezen dat het venijnige beesten zijn terwijl Miss B er poeslief uitziet en president Silvio letterlijk de vadsige heerser is die zijn onderdanen uitbuit voor een schamel loontje.
Menselijkheid voor meer schwung
De menselijke eigenschappen en vermenselijkte bewegingen van de dieren zorgen ook voor schwung en meer dynamiek in het verhaal. Ook de inkleuring draagt bij tot een knappe sfeerschepping. Het contrast tussen het maagdelijk wit van de sneeuw en de kat en het duistere van de planberamingen is hier een schoolvoorbeeld van. En dan hebben we het nog niet over de cover, die alweer meer zegt dan duizend woorden: Miss B die koud lijdt in barre winterse omstandigheden, met op de achtergrond haar metgezellen. IJzig koel.
‘Beestenburcht’ is een vierdelige reeks waarna we nu in de helft zijn beland. We zijn benieuwd of Miss B en haar troepen een revolutie veroorzaken, maar nu zullen we helaas nog een klein jaartje moeten wachten.
Laureaat van Stripjaaroverzicht 2020!