Jean-Claude Servais brengt ode aan de wolf in alweer een grafisch kunstwerk

Jean-Claude Servais brengt ode aan de wolf in alweer een grafisch kunstwerk

Jean-Claude Servais, ‘De wolf zei me… 1/2’ 4 out of 5 stars                              

De wolf is al een tijd brandend actueel in België. Sterker nog: de herintrede van het dier in Vlaanderen en Nederland zorgt voor verdeeldheid onder de bevolking. Is de wolf een aanwinst of niet? Menig natuurliefhebber verwelkomt hem met open armen, terwijl landbouwers en schapenhouders hem liever kwijt dan rijk zijn. Servais is duidelijk fan en brengt een ode aan de wolf in een natuurverhaal zoals alleen hij dat kan tekenen.

De literaire wolf heeft een hele geschiedenis achter de kiezen. Zo veranderde hij van mensenvriend in de prehistorie tot slechterik in allerlei sprookjes. Ook in de stripwereld vormt hij een centraal thema in heel wat reeksen, zoals Éric Stalners ‘Wolf’, Munuera’s ‘Walter de Wolf’ of het recente ‘De Wolf’ van Rochette. Tekenaar Jean-Claude Servais gebruikt het beest ook vaak in zijn verhalen, zoals in ‘Lova’ en nu doet hij het met deze ‘De Wolf zei me…’.

Oogstrelende tijdreis

Met behulp van het personage Amber maakt Servais een soort tijdreis van de prehistorie tot nu om de relatie tussen mens en wolf te belichten. Zo zien we Amber als oermens jagen met de trouwe viervoeters. Even later stellen we een kentering vast: het beest keert zich tegen de mens en valt honden aan. De tekenaar maakt zijn verhalen graag wat feeëriek en mystiek, en deze keer zorgt de oude genezeres Loba, wier naam in het Spaans en Portugees niet toevallig ‘wolvin’ betekent, voor dat magische element. Zij verzamelt botjes in het bos om er iets van te maken in haar geheime hut.

Het hutje van Loba, midden in de prachtige natuur

Niet alleen de relatie tussen wolf en mens staat centraal in Servais’ nieuwste worp, maar ook toont hij hoe de natuur erop achteruitgaat, mede door toedoen van de mens. Servais’ liefde voor de natuur komt terug in zijn prachtige, kleurrijke boslandschappen. De manier waarop hij fauna in beeld brengt is werkelijk adembenemend − laat bovenstaande tekeningen hier een bewijs van zijn. Servais stelt nooit teleur, en zeker niet als je hem een verhaal over dieren laat opvoeren.

De Wolf zei me... 1/2 Book Cover
De Wolf zei me… 1/2 Dupuis (Vrije vlucht) Hardcover 80 pagina’s

Related Images: