CE’s StripFax april 2025

CE’s StripFax april 2025

CE’s StripFax bundelt elke maand enkele strips die we graag onder de aandacht brengen, maar niet uitgebreid recenseren. Dat betekent niet dat deze strips niet de moeite waard zijn om te lezen. Met onze korte recensies ontdek je snel of een strip je al dan niet kan bekoren.

Geluk zit in een klein boekje

stripcover De dag waarop het geluk langskomt

We hebben het te druk, maken ons allemaal wat te druk, hebben nood aan onthaasting, maar willen ook niks missen, en verwonderen ons dan dat we niet volmaakt gelukkig zijn. Voor al die mensen op zoek naar het basisrecept voor geluk is er nu de reeks ‘De dag waarop…’. Niet dat je er alle antwoorden in vindt, maar gewoon een halfuurtje in een hoekje met deze prachtig getekende strip zal je doen ontspannen. En soms is dat gewoon geluk!

Waar gaat de wereld naartoe?

stripcover Verweer 3: De plastic zee

Deze dystopische thrillerserie verweert zich goed tussen al zijn concurrenten. De mooie tekeningen en het onderhoudende verhaal zorgen voor een zorgeloos halfuurtje vol plezier. Wat minder plezierig is, is dat de voorspelling ineens niet meer zo ver af lijkt te zijn dat de wereld in handen valt van meedogenloze firma’s die alleen maar aan winst denken. Hopelijk kan het verzet ons nog een sprankje hoop bezorgen, maar dit album lijkt eerder een overgangsaflevering naar een grotere climax. Laten we het beste hopen, zowel voor de serie als voor onze wereld.

Strip voor boekliefhebbers

stripcover Jane Austen, verteld en verbeeld

Het is eerst wat wennen aan de houterige, kinderachtige tekeningen, maar al snel word je meegesleurd door het boeiende levensverhaal van een van de weinige historische auteurs die vandaag nog steeds populair is. Austen was nochtans geen onmiddellijk succes en geraakte zelfs amper gepubliceerd in het begin van haar schrijverscarrière. Een leuk vertelde biografie met de juiste aandacht voor zowel haar privé- als beroepsleven. Enkel jammer dat ondanks de eenvoudige tekeningen, er toch weinig emoties uit de gezichten blijken. Gelukkig zorgt Austen zelf voor een lach en een traan.

Meisjes aan de top

stripcover De schedel van Lubaantun

Terwijl onze Vlaamse auteurs het met steeds minder pagina’s moeten doen, krijgen ze bij Dupuis nog wel de tijd om een verhaal te vertellen, en dat loont! De Robbedoes-uitgever staat nog altijd garant voor degelijk stripwerk voor de jeugd. Wat wel veranderd is, is dat de helden tegenwoordig meisjes zijn van dezelfde leeftijd als de doelgroep. De ontdekkingsreizigster Amy haalt voorlopig nog niet de kwaliteit van haar collega’s Cerise of Elfie, maar het is zeker een leuke aanwinst in de strijd tegen de leesmoeheid van onze kinderen.

Het blijft nodig!

stripcover Getekend door de Holocaust

Een zoveelste boek over de Holocaust? En toch kan je na het lezen van deze strip alleen maar verzuchten dat het nodig is dat we dit drama niet vergeten. Het is het aangrijpende verhaal van de hardnekkige journaliste Cojean die niet alleen de overlevenden van de kampen interviewde, maar ook diegenen die er de dienst uitmaakten, én hun kinderen die het drama van de ouders meedroegen. Sommigen, zoals de zoon van Hess, hebben niks geleerd van het verleden, anderen gaan gebukt onder schuldgevoelens, ook al zijn zij niet verantwoordelijk voor de wandaden van hun ouders. Op het einde worden de twee kampen, slachtoffers en beulen, samen gebracht. Hoe dat afloopt, kan je best zelf ontdekken.

Achter elke succesvolle man staat een … studio

cover Studio Vandersteen - Kroniek van een legende

Het boek over de legendarische stripstudio van Vlaamse grootmeester Vandersteen verscheen al in 2007. Maar nu heeft stripspecialist Grossey een herziene en uitgebreide versie uitgebracht. Uitgebreid kan je deze turf wel noemen met zo’n 500 pagina’s over het wel en wee van Vlaanderens bekendste studio. Er valt dan ook heel wat te vertellen over dat bont allegaartje dat onder het toeziend oog van de baas aan de lopende band strips bleef tekenen. Grossey is duidelijk een fan van het Vlaamse striptekenwerk, maar hij laat ook geen heilige huisjes staan. Hij laat het goede (en plezierige) van de studio zien, maar besteedt ook aandacht aan de minder mooie kant van deze stripfabriek. Een lust om te lezen voor alle mensen die met de strips van Vandersteen zijn grootgebracht, en dat is bijna iedereen dus.

Verdisneyfieerd

stripcover De held van het Louvre

Filmmaker Chouraqui vertelt het waargebeurde verhaal van zijn Algerijnse grootvader die als nachtwaker in het Louvre werkt en voor de nazi’s vlucht met een vrachtwagen vol kunstwerken. De kunstliefhebber neemt zijn hele familie mee op een reis vol gevaren. Het indrukwekkende verhaal mist echter weerhaakjes. De gruwel onderweg komt ook niet echt tot uiting door de mooie, maar wat schattige tekeningen. Het maakt het tot een ideale strip voor 12- tot 14-jarigen, maar als volwassene blijf je toch een beetje op je honger zitten. Benieuwd of de geplande film meer kan ont- en beroeren.

Related Images: