Derde sterke memoires van Patti Smith

Derde sterke memoires van Patti Smith

Patti Smith, ‘Jaar van de aap’ 3 out of 5 stars

Wie een beetje mee is met de Chinese dierenriem weet meteen in welk jaar Patti Smith haar laatste literaire telg ‘Jaar van de aap’ voltooid heeft. In het jaar van de aap oftewel 2016 werd Patti Smith zelf 70. Een begenadigde leeftijd voor eender wie die ooit uit de punkscene voortkwam. Smith creëert ruimte om terug te blikken op een rijkgevulde carrière en een druk bestaan en stil te staan bij het verleden dat door de vingers glipt. Ze ziet zelf het Amerika waar ze van hield veranderen. Oude vrienden komen te overlijden en het politieke landschap verkleurt zoals nooit tevoren. 

Na het magistrale ‘Just kids’ uit 2010 en het vervolg ‘M-train’ uit 2015 volgen we dit keer Smith onderweg door de Verenigde Staten terwijl ze tussen het sterfbed van een goede vriend en haar eigen leven pendelt. Smith is nog steeds bezeten van polaroidfoto’s en selecteerde een handvol exemplaren die het boek vervolledigen. Geen selfies natuurlijk, maar beelden uit een ander leven en impressies van onderweg die een eigen verhaal lijken te vertellen. Zelfs een Gents altaarstuk staat ertussen.

Deze roadtrip door de Verenigde Staten is nostalgische americana met veel liefde voor het land en Smith is altijd hunkerend naar gezelschap. Dat er af en toe objecten tegen haar beginnen te spreken geeft het geheel een regelrecht ‘Alice in Wonderland’-karakter. Een deel van de omzwervingen speelt zich immers af in het hoofd van Patti Smith en daardoor ben je niet altijd zeker of je je in de USA of in haar fantasiewereld bevindt. 

Patti Smith blijft een dame met een luide stem, ook al is die gezien haar leeftijd milder geworden en zachter van aard. Smith ziet te veel veranderen rondom haar en te veel mensen verdwijnen om niet te beseffen dat ook zij in de herfst is beland. De poëtische memoires die dit boek vormen zijn een aanrader voor elke liefhebber van deze karaktervolle artieste.

Jaar van de aap Book Cover
Jaar van de aap De Geus 216 p. Originele titel: Year of the monkey
Vertaald door: Astrid Huisman

Related Images: