Orbison achter de donkere bril
Rudolf Hecke, ‘Roy Orbison het mysterie’
Roy Orbison, de legendarische zanger met zijn kenmerkende donkere zonnebril, belichaamde een mystiek aura dat zijn muzikale carrière omhulde. Zijn diepe, emotionele stem bracht nummers als ‘Oh, Pretty Woman’ en ‘Crying‘ tot leven, waarbij hij een diepte in zijn muziek bracht die fans tot op de dag van vandaag fascineert. Ondanks zijn artistieke succes bleef Orbison persoonlijk terughoudend en enigszins teruggetrokken, wat bijdroeg aan het mysterie dat hem omringde. Het verlies van zijn vrouw Claudette in een tragisch auto-ongeluk en later het overlijden van twee van zijn zoons, tekende Orbison levenslang. Zijn nalatenschap leeft voort als een muzikale legende.
De vergeten rock ‘n roll god
Terwijl Elvis Presley meer dan eens door recente generaties herontdekt werd – recentelijk nog in de film ‘Priscilla’, blijft The Big O de laatste jaren fel onderbelicht. Gezien de mans zwakke ogen had hij een dergelijke geringe lichtinval vast kunnen appreciëren. Toch is er zoveel muziek die aan Orbison kleeft die een onmisbare pijler vormt in de muziekgeschiedenis dat het zonde zou zijn de legende Roy Orbison te laten ondersneeuwen door de tijd. Want zelfs de laatste wapenfeiten van de man bevatte ongelofelijke hits als ‘She’s a mystery to me‘. Vergeet ook zijn passage bij de Traveling Wilburys niet!
Het zit hem in de details
Rudolf Hecke is naast gitarist ook auteur van een trilogie over Serge Gainsbourg en het boek ‘De sixties! Seks! Drugs! Rock-’n-Roll! Revolutie’. Net zoals de titel van dat laatste werk alomvattend is, gaat Hecke ook in ‘Roy Orbison’ niet voor de algemene informatie.
De familiegeschiedenis, jeugd en achtergrond van Orbison worden tot in de kleinste details uitgespit.
Als er ooit een tuinman rondliep die het gazon van The Big O kortwiekte, staat ook diens geschiedenis vermeld in dit werk. Grondige literatuur zorgt helaas niet altijd voor een vlotte lezing. Na enkele hoofdstukken namedropping is het lastig om kaf en koren te scheiden. Hecke maakt te weinig onderscheid in hoofd- en randfiguren in zijn zoektocht naar grondigheid, en dat blijft jammer.
Only the lonely reader
Terwijl er over Cash en Elvis of zelfs Luc De Vos vaak geweldige biografieën en historische boeken verschenen zijn, weet ‘Roy Orbison het mysterie’ niet of het een naslagwerk dan wel een goed leesbare biografie wil zijn en mist daardoor bijna beide ideeën. Er staat gelukkig veel detail in én het nawoord van trouwe fan Delphine Lecompte -jawel- die van ‘Roy Orbison het mysterie’ toch een aanvulling voor elke rock ‘n roll liefhebber maken. Je kan Rudolf hecke trouwens in je plaatselijke CC live aan het werk zien met een lezing rond deze wel zeer gedetailleerde bio. Zo blijft The Big O toch nog razend actueel!