Drs. P lacht tevree

Drs. P lacht tevree
Hugo Matthysen - (c) Tim Dirven

Hugo Matthysen, ‘Tony, de zieke pony’ 5 out of 5 stars

Tony, de zieke pony

In 2023 mocht Hugo Matthysen de Drs. P. Trofee in ontvangst nemen. Deze eer valt hen ten deel die de geest van drs. P verder zetten op hun eigen manier en wordt uitgereikt door het Heen- en Weerschap dat de nalatenschap van Heinz Hermann Polzer beheert. Dit item siert het rechterbovenhoekje van ‘Tony de zieke pony’, een boekje dat honderdtachtig teksten van Hugo Matthysen bundelt. Veel van deze teksten hoorde je ooit op televisie of op de radio, maar heel vaak lijken ze verdwenen in het collectieve geheugen. Tot nu.

Het konijn en zijn koneindigheid

Hugo Matthysen dook de afgelopen veertig jaar in vele gedaanten op. We kennen allemaal nog de Antwerpse popkenner Clement Peerens die nog maar kort geleden afscheid nam van het podium. Maar wie is er nog vertrouwd met de Hermannen? Dit bonte trio bestond naast Matthysen zelf uit Marcel Vanthilt en Bart Peeters en dook op in Villa Tempo of Elektron. Slechts een flard hiervan is terug te vinden op het internet.

Als er één dier echter doorheen de carrière van Matthysen meermaals opduikt is het niet de pony noch de fazant, maar uiteraard het konijn. Soms aan zee, soms in de pot met pruimen, soms als dwergvariant, maar steeds prominent aanwezig.

Kulderzipken

Het gros van de teksten betreft liedjes waarvan het soms diep of onsuccesvol zoeken is naar bestaande uitvoeringen. De volledige Kulderzipken tv-reeks kunnen we gelukkig nog herbekijken via VRT Max. Daarin vind je dus ook ‘Het Krokoldese volkslied’ terug, dat een meerwaarde krijgt als je de uitvoering van Koning Jozef oftewel Jan Decleir erbij kan nemen. Ook bij een brief uit de Thaise Jail hoor je graag Clement Peerens nog een keer erbij. De Cpex-teksten liggen nog het dichtstbij. Maar terwijl je verder grasduint in het boek, geraak je meer en meer gegrepen door het absurde gevoel voor humor van Matthysen. 

De Bomen

Ook teksten van de drie onvindbare platen die Matthysen en De Bomen ooit op de wereld loslieten, staan verspreid doorheen het boek. Af en toe voorzien van een belangrijke voetnoot zodat de moderne lezer op de hoogte is van het onweerlegbare feit dat de Nopri niet meer bestaat maar je heden ten dage ter vergelijking een verblijf in de Aldi zou kunnen voorstellen als alternatief. Zo blijft de tekst van het prachtige ‘Alaska’ ook vandaag razend actueel. 

Huroram

Wie nog een ticket kan scoren voor de tournee die Matthysen onder de naam Huroram onderneemt, krijgt pareltjes als ‘Als een cowboy’, ‘De snor van Guy Mortier’ ten gehore. Maar als in diezelfde show Hugo Matthysen een cover te berde brengt van ‘Blankenberge’ in de uitvoering van Cpex, herdoopt tot ‘Blaankenbaarge’, weten wij even niet meer wie nu de auteur dan wel de uitvoerder en wie het alter-ego mee naar huis neemt achteraf. Gelukkig staan beide teksten hier zij aan zij afgedrukt.

Zoveel taalkunst in één klein boekje is een unicum. Spitsvondig, ad rem en oneindig grappig. Het is heerlijk vertoeven in de wereld van Hugo Matthysen. Volgende keer vergezeld van een CD of DVD box voor de naargeestige winteravonden op te vrolijken. Serveer het konijn met vijf sterren alstublieft!

Related Images: