Wijze levenslessen van Ans Vroom

Wijze levenslessen van Ans Vroom

Ans Vroom, ‘Van geboren worden ga je dood’ 4 out of 5 stars

In de opvolger van debuut ‘Moederziel‘ gaat Ans Vroom opnieuw aan de slag met de weerbarstigheid van het leven.

De tragiek van een weeskind

Als Elines ouders kort na elkaar sterven, wordt zij “een tragisch weeskind”. Ondersteund door haar grootouders met wie ze een liefdevolle band blijft onderhouden, zoekt ze richting in haar leven. Na een wat tumultueuze studie komt ze terecht in haar allereerste job als architecte, waar ze Jonas leert kennen:

“toen ik Jonas leerde kennen was hij al mooi, maar verdrietig zou hij pas later worden. En hoe mooier ik hem vond, hoe meer ik mijn grenzen vergat.

Eline en Jonas kringelen als een koppel verdoemde geliefden om elkaar heen. Hoewel ook de jonge, sexy Zoë Jonas helemaal niet ongevoelig laat, blijkt de band tussen Eline en Jonas toch sterker. In Eline ziet Jonas een zielsverwant. En bij haar sluimert onderhuids altijd de hoop dat de innige vriendschap met Jonas ooit tot volle liefde zou kunnen uitgroeien.

Onbeantwoorde liefde, op leven en dood

Het beest in haar, het traumatische verlies van haar ouders, ligt altijd op de loer. Haar hele leven lang. Zodanig zelfs dat ze noodgedwongen beroep moet doen op geestelijke gezondheidszorg. Zo leert ze dat je van geboren worden ook doodgaat. Waarom zou je immers enige moeite blijven doen, als alle inspanningen telkens weer als sneeuw voor de zon smelten? Eline blijft het antwoord schuldig:

in mijn leven gingen dierbare vriendinnen en ouders van kleine meisjes dood, lagen er grommende monsters op de loer en werd liefde niet beantwoord.”

Via Ismaël, een kennis van Jonas, leert Eline op een feest Joachim kennen. Dat leidt wederom tot een relatie die enige tijd erg goed lijkt te lopen. Tot deze alweer doodbloedt, want Joachim ziet in dat Eline wellicht nooit echt over Jonas heen zal geraken. Wat later tracht Eline het beest in haar te temmen door sekspartijtjes met de moreel laakbare Olivier, waarna de verveling toeslaat en haar leven weer maar eens in stukjes uiteenvalt.

Donker, maar hoopvol

‘Van geboren worden ga je dood’ is een roman met een donkere, sinistere inhoud. Eline leert dat liefde gekoppeld is aan de overwinning van schaamte en weerstand. Liefde is grillig en weerbarstig, ontdekt ze. Net zoals zij gebonden is aan lichamelijke en mentale grenzen. Het is de eeuwige zoektocht naar een uitweg, naar hoop en verlossing. Maar evenzeer ook de erkenning van diepe, droefmoedige ellende.

Vroom put voor deze roman rond trauma, rouw en verlies onder meer inspiratie uit muziek, waarbij ze onder meer Lana Del Rey, Tori Amos en Taylor Swift aanhaalt. Bij het boek hoort dan ook een handige playlist. Evenzeer laaft ze zich aan het werk van de Libanees-Amerikaanse wiskundige en filosoof Nassim Nicolas Taleb (o.a. ‘Antifragiliteit’), met wie ze een fascinatie voor kwetsbaarheid en morele openheid deelt. Dat alles maakt van ‘Van geboren worden ga je dood’ een sterke, levenswijze roman, opgetekend met een krachtige, solide en trefzekere pen.

Related Images: