Eiland in beweging: 100% Terschelling

Eiland in beweging: 100% Terschelling

Aankondiging Oerol 2014

Nog maar een kleine twee weken en dan gaat het weer van start. Wat? Oerol natuurlijk!  Tien dagen Terschelling als podium. Voorstellingen in de duinen, landschapsprojecten aan de kust, dansen op Westerkeyn. Gisteren ging de officiële kaartverkoop van start. 100.000 kaarten voor meer dan 40 voorstellingen waarvan de helft speciaal op Oerol in première zal gaan.

Orkater, De Kift, Toneelgroep Oostpool, Berg & Bos, allemaal komen ze met hun nieuwste werk naar Terschelling. Maar Oerol zou Oerol niet zijn als er niet vooral ook ruimte was voor nieuwe ontwikkelingen en dus biedt Atelier Oerol kersverse producten van jonge makers en zijn de straten van Midsland weer gevuld met verrassende ontdekkingen. Zoals gewoonlijk weer een overweldigend groot aanbod aan voorstellingen dus, maar dat niet alleen. Er is meer nieuws dit jaar..

Want zoals het getij, is ook Oerol altijd in beweging. Waar de zee wegtrekt, verschijnt onontdekt land aan de oppervlakte. Dit jaar vindt één van de grootste veranderingen plaats op het Groene Strand. Dé plek waar de Oerol-ganger voorheen altijd met een biertje in de hand van de grotere muziekacts kon genieten, zal komende jaren dienen als laboratorium voor grote landschapsprojecten. Met het instellen van het meerjarige thema ‘Sense of Place’ in 2013, wil Oerol de band tussen cultuur en natuur duurzaam intensiveren.

Samen met de Noordsvaarder zal het strand nabij de haven ruimte bieden aan inspirerende projecten waarbij landschapsontwikkeling, kunst en wetenschap in elkaar grijpen. Eén van de projecten die hier plaats zal vinden is ‘Wadland’, een experiment waarbij kweldervorming centraal staat. Een project dat Oerol organiseerde in samenwerking met SLeM, bekend van het indrukwekkende ‘Pannenland’ van 2013 op het strand van Hoorn.

Voor de muziekliefhebbers is een spannend nieuw onderkomen gevonden. Maak kennis met de Betonning! Wie het niet van naam kent, heeft het vast al wel gezien; de kleurrijke opslag voor bewegwijzering van de scheepvaart nabij de haven. Niet langer één groot podium, maar een labyrint van reusachtige boeien biedt ruimte aan tal van muziekkamers. Van ’s middags tot ’s avonds is hier voor ieder wat wils. Laat je ‘boeien’ door grote namen als Blaudzun, Tim Knol en Douwe Bob, of laaf je aan het feeërieke Ming’s Pretty Heroes, het nederhop-succes van Oerol 2013 Akwasi of de Godeloze rock van Gruppo di Pawlowski. En dit is nog maar een kleine greep uit het zeer veelzijdige muzikale programma dat Oerol ook dit jaar weer biedt.

Heb je na sluitingstijd nog niet genoeg muzikaal vertier gehad, zet je hakken dan nog even op de pedalen en trap jezelf naar Westerkeyn. Hier kan tot even voor middernacht gedanst worden in ‘The Barn by night’. Naast het grote muziekpodium spelen ook dit jaar de recycleprojecten een belangrijke rol op en om het festivalhart. Iedere morgen en middag vinden de verdiepende gesprekken en college’s plaats in het 100% Terschelling paviljoen of kun je jezelf aan het werk zetten bij het lichtproject ‘made by waste’.

Meer projecten in het kader van 100% Terschelling – op te vatten als what happens at Terschelling, stays at Terschelling – zijn opgenomen in de expeditie. Makers lieten zich inspireren door de mythen, producten en natuurverschijnselen op het eiland en bouwden hun installaties en projecten hier rond. Kortom, verveel je niet tijdens 10 dagen van Teschellings zand, zee en zindering!

Oerol vindt plaats van 13 juni t/m 22 juni 2014. Bekijk het gehele programma online en laat je meevoeren op “een reis naar ik weet nog niet waar. Duinduister? Dwarsgras?” (Uit: programmaboek 2014)

Related Images: