Your Sense of Place: ontdek, beleef en ervaar tijdens Oerol 2013

Your Sense of Place: ontdek, beleef en ervaar tijdens Oerol 2013
Oerol 2013 (c) Harold Hulskers

Aankondiging Oerol 2013

Vrijdag 14 juni is het zover, dan zal het startschot gegeven worden voor alweer de 32e editie van locatietheater- en landschapskunsten festival Oerol. Onder de titel ‘Sense of Place’ zal het publiek tien dagen lang ‘opnieuw’ kennis kunnen maken met het eiland Terschelling als podium voor theater, dans, beeldende kunst, vormgeving, landschapsarchitectuur, nieuwe media, muziek en performance. 

Dit jaar is met ‘Sense of Place voor het eerst gekozen voor een meerjarig thema waarbij de focus is gericht op de steeds veranderende beleving van de bezoeker als vormgever van landschap. Het eiland als plek waar oude herinneringen herleven en nieuwe ervaringen worden opgedaan en die als de getijden in elkaar opgaan: it’s your ‘Sense of Place’! Oerol werpt zich naar eigen zeggen op als gids van je beleving: “Een gids die spreekt als verkenner, reiziger en bewoner. Een gids van waarheid, realiteit en actualiteit, maar ook van fictie en fantasie.” 

Ook dit jaar vormt het landschap weer een vruchtbare voedingsbodem voor theatrale diversiteit. Zandafgravingen, duinmeertjes, bos, wad, maar ook schuren, parkeerplaatsen en kerk vormen het toneel voor de vele voorstellingen. Van oudgedienden als ‘NNT/ Club Guy & Roni’, ‘Toneelgroep Oostpool’ en ‘Boukje Schweigman’ tot internationale nieuwkomers zoals het Franse Collectif G. Bistaki, het Vlaamse ‘Berlin’ en het Kosovaarse ‘Teatri Oda’, het aanbod is weer enorm! En dan natuurlijk nog de veelheid aan prikkelende, verrassende straattheatervoorstellingen die zich samenballen in de dorpskernen West-Terschelling en Midsland. 

Naast dit gevarieerde aanbod aan voorstellingen van meer en minder bekende namen zal ook weer veel ruimte zijn voor work in progress, oftewel ruimte voor experiment, onderzoek en ontwikkeling. Zo bood ‘Atelier Oerol’ afgelopen tijd plaats voor een ontwikkeltraject van jonge makers waarvan je tijdens het festival de ruwe resultaten kunt bezoeken. In ‘de keuze van…’, als onderdeel van het kersverse verdiepingsprogramma  

‘Lift?!’, kom je meer te weten over de inspiratiebronnen en drijfveren van de Ateliermakers, zo ook in de nagesprekken of dagvullende ‘routes’. 

Nog niet genoeg verdieping? Dan kun je altijd nog terecht bij de ‘ochtendverhalen’ in het Paviljoen op Westerkeyn waar je, onder het genot van een kopje koffie, kennis kunt maken met speciale gasten uit het muziek- en theaterprogramma. ‘s Middags kun je op dezelfde locatie aanschuiven bij de Oerol-colleges van de Waddenacademie waar je meer te weten kunt komen over de verbinding tussen wetenschap, landschap en cultuur. 

Zoals gewoonlijk biedt Westerkeyn, als gezellig en dynamisch festivalhart, weer een keur aan verrassende acts zoals het mobiele badhuis of openluchtbioscoop, de verhalensupermarkt of het radiografisch bestuurbare aquarium. Verder zal dit jaar voor het eerst publieksfoyer ‘The Barn’ geopend zijn waar je ‘by day’ terecht kunt voor kaarten en de ‘help mij kiezen service’ en ‘by night’ voor een stevig potje swingen. Overdag zal het terrein muzikaal aangekleed worden door de live-optredens op het muziekpodium en mocht je behoefte voelen zelf de handen uit de mouwen te steken dan kun je samen met ontwerpers aan de slag met de groeiende installatie van zelfbouwkachels! 

Mocht Westerkeyn nog niet genoeg muzikale input leveren, dan is er natuurlijk altijd nog het sfeervolle Groene Strand of het intieme Bostheater waar je je hart kunt ophalen aan de gevarieerde line-up. Of het nou gaat om soulgospel uit het Groningse Birdaard (Harm’s Fork) of een Zimbabwaanse fusionmix (Mokoomba), om Zeeuws-Vlaamse folkliedjes (Broeder Dieleman) of New-Orleanse brassmuziek (Broken Brass Ensemble), allemaal zullen ze hun speelse klanken over het eiland laten schallen. Meer namen die dit jaar geprogrammeerd staan: Orlando, De Kift, Janne Schra, Spinvis, Freek de Jonge & Konrad Koselleck Big Band, Tangarine, Alex Roeka, Daily Bread, The Upsessions en nog veel meer! 

Omdat het allemaal te veel is om op te noemen, zie hier het uitgebreide programma van Oerol 2013! Kaarten voor de voorstellingen kunnen online besteld worden vanaf 22 mei 19:00 (voor vrienden) en vanaf 27 mei 19:00 (voor iedereen) of ter plaatse worden gekocht op Westerkeyn. 

Uiteraard zal Cutting Edge er ook dit jaar weer bij zijn om zowel in beeld als geschrift verslag te doen van dit zinnenprikkelende festival.


Related Images: