De band Alps. scheert hoge toppen met een prachtig mini-album

De band Alps. scheert hoge toppen met een prachtig mini-album

Alps., ‘Alps.’ 4 out of 5 stars

Het was lang wachten op nieuwe songs van Alps., maar geduld loont. De Antwerpse band heeft met haar titelloze EP een bijzonder fraai werkstuk afgeleverd. De zes nummers op het mini-album zijn immers ijzersterk, melodieus en meeslepend. De fysieke release bevat overigens iets extra omdat er op de EP ook drie eerder uitgebrachte pareltjes van de band staan.

Alps. (met een punt achteraan de bandnaam) is een zeskoppige groep onder aanvoering van zanger, gitarist en songwriter Jesse De Belder, een man met een stem als een klok. Zijn zus Maja staat in voor de backing vocals en met Wannes Minne heeft Alps. ook een trompettist in de rangen, wat de muziek een extra cachet geeft. De andere bandleden zijn Wouter Boeckmans (elektrische gitaar), Steve Herrijgers (bas) en Bert De Pauw (drums).

Groots klinkende songs van Alps.

Alps. bracht in het jaar 2018 de knappe debuutsingle ‘Unfold’ uit en pakte tijdens de twee jaren nadien uit met respectievelijk ‘Filastin’ en ‘Will you run’, ook twee zeer fraaie nummers. De songs op de kersverse EP zijn echter minstens even goed en dat biedt perspectieven voor een doorbraak van de band. ‘Want you now’, de opener van de EP, is een groots klinkend nummer waarbij de band zich voor het arrangement heeft laten inspireren door filmmuziek.

Het gaat volgens de groep om ‘Interstellar’ van de Duitse componist Hans Zimmer. De single ‘Horizon 2022’ is een uptempo, uitbundig en catchy nummer dat Alps. omschrijft als een stuwende indie pop single met een kamerbreed refrein. Het meer elektronisch klinkende ‘Eight.point.nine’, een heel knappe song, begint rustig, maar schakelt al snel een versnelling hoger om uiteindelijk uit te barsten in euforische klanken.

Een verstilde ballade

Het is een geweldig nummer en dat geldt ook voor ‘Never alone’, een heerlijk slepende song die ons zeer kan bekoren. ‘Satisfied’ is dan weer een fors en uitbundig nummer met galmende gitaren. Het verschil kan niet groter zijn dan met de slotsong.

Eindigen doet de EP immers met de verstilde ballade ‘Close me in’, een breekbbaar nummer met enkel piano en stem dat geleidelijk helemaal openbloeit. Het is het bloedmooi einde van een prachtig mini-album waarbij Thomas Valkiers zowel de productie als de mix voor zijn rekening heeft genomen.

Vragen en antwoorden

We hebben Alps. ook enkele vragen gesteld en hieronder staan de antwoorden van Jesse De Belder.

Cutting Edge: Waarom staat er een punt in de naam Alps.?

Jesse De Belder: Wel, eigenlijk om de verwarring tegen te gaan als mensen ons opzoeken en in de bergen belanden.

CE: Op de EP staan zes nummers. Was het eventueel een optie om die zes samen met ‘Unfold’, ‘You will run’ en ‘Filastin’ op een full album te zetten?

De Belder: Dat is effectief zo. We hebben samen met PIAS beslist om ze op de fysieke EP te zetten. We hebben die nummers een aantal jaren geleden uitgebracht, maar ze stonden een beetje los van elkaar. Dus nu brengen we ze samen met onze nieuwste nummers omdat we voelen dat dat hun verhaal nog niet is geschreven.

CE: Waarom zat er redelijk veel tijd tussen de nummers uit de periode 2018-2020 en de EP uit 2023? Was corona de oorzaak?

De Belder: Grotendeels wel. ‘Will you run’ is gerealeased midden in de eerste leuke golf van corona toen iedereen er nog van genoot om even thuis te zitten. Dan zijn we opgepikt door PIAS en hebben we in alle stilte en rust kunnen plannen.

CE: Is het correct dat de band in het jaar 2018 actief is geworden?

De Belder: Ja, de band Alps. zelf wel. De groep is grotendeels dezelfde dan acht jaar geleden onder een andere naam. Maar de muziek veranderde en we zochten een naam die iets meer de lading dekte. Vandaar Alps. en online listentoalps.

CE: Heeft de EP een fysieke release gehad of een digitale?

De Belder: Beide. De fysieke release heeft plaatsgehad op 21 april in de Hnita hoeve in Heist-op-den-Berg.

 

Related Images: