Too Noisy Fish viert feest met XL-versie

Too Noisy Fish viert feest met XL-versie

Too Many Fish, ’10 years Too Noisy Fish’ 4 out of 5 stars

Too Noisy Fish is tien jaar bezig. Voor deze feestelijke aangelegenheid brengt de band bestaande uit pianist/componist Peter Vandenberghe (X-Legged Sally, FES,..), contrabassist Kristof Roseeuw (Ictus Ensemble, FES, El Tattoo Del Tigre, ..) en drummer/platenbaas/duivel-doet-al Teun Verbruggen onder de wat geestige noemer Too Many Fish zowaar een XL-versie op de been.

Viering van een decennium

Doen op deze nieuwe release van Too Noisy Fish ook allemaal een duit in het zakje: schrijver Dimitri Verhulst die tekst en stem aanlevert, trompettist Bart Maris, altsaxofonist Bruno Vansina, vibrafonist/marimbaspeler Philip De Jager en DJ Grazzhoppa. De XL-versie dus die helemaal in de lijn ligt van de erg losse, spontane en vrije muzikale aanpak. Zo wisselde de bezetting van de band al weleens doorheen de jaren.

In het muzikale universum van Too Noisy Fish is dus veel mogelijk. Dat merk je eigenlijk al van bij opener ‘Too Many Too Early’ die meteen goed is voor ruimschoots een kwartier luisterplezier. Eerst nog hoor je enkele voorzichtige streepjes saxofoon en wat ijle, troebele en wazige geluiden. Het duurt echter niet lang eer deze veelkoppige groep plots zich in allerlei bochten wurmt en voluit het avontuur najaagt.

Om dan na bokkige percussie en een parlando, wat in het donkere, bluesy spoor van Tom Waits hangende passage van Verhulst finaal ergens te belanden in een soort muzikaal niemandsland. Het geeft weg dat met deze bende ongeregeld het net zoals bij FES – de band met wie ze een liefde voor dolle Zappaiaanse en Beefheartiaanse exploten delen – echt eender welke richting uit kan gaan. Jazz vormt het uitgangspunt, maar evengoed hoor je allerlei elementen uit o.a.rock, blues, techno, klassiek, reggae, dub, filmmuziek en hedendaags. Of een wat bizarre mengvorm daarvan.

Dwars en eigenzinnig

Als er in dat tienjarig bestaan overigens een gedeelde noemer is, dan misschien wel creativiteit, vrijheid en diversiteit. Om maar te zeggen: deze groep denkt ook helemaal niet in hokjes of kaders, en dat vind je ook helemaal terug in de dwarse, eigenzinnige muziek van Too Noisy Fish. ’10 years Too Noisy Fish’ is ook echt een luisteralbum geworden, eentje in de lijn van de langspelers van weleer. Met tracks als ‘Plum blossom’ (een herwerking van een Yusef Lateef-compositie) of ‘Jellyfish’ houdt de groep de teugels net wat strakker. Het knappe ‘A night to watch’ is dan weer onvervalste, klassieke(re) pianojazz waarin Bart Maris excelleert. Aan het andere uiteinde van het muzikale spectrum vinden we ‘Kakapipitalisme’ terug, een enigszins dadaïstische track waarin improvisatie en speelplezier hoogtij vieren.

Als een van de vele hoogtepunten geldt ook afsluiter ‘Defenestration’, een ode aan de tijdelijkheid der dingen. ’10 Years Too Noisy Fish’ blijkt een prima, flink uitdagende plaat die bruist van het leven. Heerlijk ook om te horen hoe de muziek piept en kraakt, onder meer dankzij de fijne scratches van DJ Grazzhoppa. Hopelijk doet deze fijne band er nog eens tien jaar bij.

Related Images: