Dishwasher_ maakt zijn debuut met een boeiende en intense luistertrip
Dishwasher_ , ‘Dishwasher_’
Instrumentale muziek kan uiterst boeiend zijn en dat bewijst de band Dishwasher (officieel Dishwasher_ ) op zijn eerste album. De plaat staat bol van de inventieve en melodieuze muziek waar het speelplezier en het vakmanschap van afdruipen.
Dishwasher_ is een driekoppige groep die bestaat uit Werend Van Den Bossche (saxofoon), Louise van den Heuvel (bas) en Arno Grootaers (drums), een trio dat elkaar al jaren kent en Gent als thuisbasis heeft. De muziek van Dishwasher_ jazz noemen, zou te kort door de bocht zijn. Wat de band creëert, is immers een mix van jazz, improvisatie en muziek die door de computer wordt gemaakt.
Jazz gestudeerd
“We hebben allemaal jazz gestudeerd, dus die invloed zit sowieso in onze muziek”, vertelde de band eerder al. Intussen bestaat Dishwasher_ al een hele tijd (sinds 2019), en heeft de groep sindsdien getest met veel verschillende muziekgenres, op zoek naar een eigen sound voor de band. Die heeft het trio blijkbaar gevonden nu het (titelloze) debuutalbum is afgewerkt.
Volgens platenmaatmaatschappij Sdban Ultra waren daarbij twee factoren doorslaggevend: naast improviseren ging het om een vrije aanpak. De band wilde immers vooral dat haar live energie op het album tot uiting zou komen door onder meer te spelen met de lengte van de songs en invloeden van andere muziekgenres toe te laten. Het gaat vooral om elektronische muziek, maar er zijn ook sporen te horen van Oosterse- en Balkanmuziek, dance, hiphop en zelfs metal.
Een prachtige luistertrip van Dishwasher_
De groep heeft bovendien gezocht naar totaal nieuwe dingen zoals bijvoorbeeld saxofoons die als het ware verdrinken in effecten, het gebruik van verschillende lagen synthesizers en drums die ook kunnen klinken als drumcomputers. De muziek zelf is ronduit prachtig. ‘Dishwasher_ beluisteren is een ervaring en die wil je het liefst in één ruk beleven. De intro meegerekend, bevat het album negen stukken muziek die elk hun eigenheid hebben.
Na de zachte intro krijgt de luisteraar het erg forse en uptempo ‘Bahá’í” te horen. Het nummer klinkt wijds en soms mysterieus terwijl alle instrumenten op scherp staan. ‘Buraq’ daarentegen, een prachtig en aanstekelijk jazzy nummer, klinkt opgewekt en vrolijk. Eindigen doet het met vreemde geluiden die van een computer afkomstig zouden kunnen zijn.
Een elf minuten durend epos
‘Blue bridge’ is een krachtig, uptempo en weids klinkend nummer dat heel goed in het gehoor licht en zacht eindigt. ‘Marwan’ is dan weer een rustig en bloedmooi nummer. Een echte parel met bovendien een prachtige saxofoonsolo. En ‘Kuhl’ is met meer dan zes minuten één van de langste nummers op het album en wordt gekenmerkt door tal van tempowisselingen. Met zijn opgewekte ritmes is ‘Fair enough’ dan weer een heel ander genre.
Het hoogtepunt van het album is echter het meer dan elf minuten durend, breed uitwaaierend en intens epos ‘Terra’, dat na meer dan meer dan zeven minuten stilvalt en zich nadien weer volledig op gang trekt vooraleer helemaam uit te doven na enkele mooie saxofoonklanken. Ronduit indrukwekkend. ‘Dishwasher_’ eindigt ten slotte met ‘Walvis’, een mooi, maar wat zweverig stuk muziek dat bol staat van zachte, maar ook wat bevreemdende klanken. Kortom, het perfecte einde van een prachtig album. ‘Dishwasher_’ is een muzikale trip die je bij het nekvel grijpt.
Vragen aan en antwoorden van Dishwasher_
We hebben Dishwasher_ ook enkele vragen gesteld. Hieronder vind je hun antwoorden.
Cutting Edge: Is het juist dat het geluid van de basgitaar bij Dishwasher_ centraal staat?
Dishwasher_: Niet per se, elke muzikant is belangrijk en levert zijn eigen onmisbare aandeel aan Dishwasher_. Improvisatie en een vrije benadering van de songs maakt dat ons creatie- en uitvoeringsproces een soort live-energie en synergie heeft. Dit door te experimenteren met structuren, texturen en een veelvoud van stijlen.
CE: We hebben gelezen dat jullie een echt collectief zijn en dat Dishwasher_ geen leider heeft. Betekent dit dat jullie alledrie songs schrijven?
Dishwasher_: Ja, dat klopt. Vaak ontstaat muziek tijdens tijdens improvisatie of neemt iemand een idee mee en werken we dat samen uit. Aangezien er geen leider is, worden ieders kwaliteiten benut. We proberen door improvisatie een soort egoloze muziek te brengen. Daardoor is er ook plaats voor ieders (muzikale) achtergrond die we dan ook proberen te vermengen, waardoor we niet vastzitten binnen één stijl of visie.
CE: Jullie album is uit. Wat is jullie eerstvolgend belangrijkste doel?
Dishwasher_: Het live-opname-live verhaal. De opgenomen muziek terug nieuw en fris brengen op het podium. Het live brengen van de plaat is echt een doel van ons en moet een ervaring zijn.
CE: Waarom staat er rechts van de naam Dishwasher_ een streepje?
Dishwasher_: Omdat we anders niet te vinden zijn op het internet tussen alle Bosch’s, Miele’s en vaatwashandelingen. (nvdr: dishwasher betekent afwasmachine).
CE: Hebben jullie ook plannen om in het buitenlaland op te treden?
Dishwasher_: Ja hoor, we spelen veel in Nederland en zo gaan we ook naar Schotland, Italië en Duitsland. Het zou fijn zijn om ook verder in Europa te touren en onze muziek te verspreiden. We merken als we onze muziek in veel verschillende plekken en culturen brengen, we anders gaan spelen en ontdekken welke energie er allemaal verborgen is. Ook kunnen we deze andere (muziek)culturen als inspiratie gebruiken in onze nieuwe muziek.