Fijn om iemand anders te zijn

Fijn om iemand anders te zijn

Nele Van den Broeck, ‘Iemand Anders’ 5 out of 5 stars

Wie is wie?

Nele Van den Broeck is muzikante, schrijfster, musicalster en songwriter, niet noodzakelijk in die volgorde. Dat Nele Van den Broeck niet voor één gat te vangen is, betekent gelukkig niet dat ze inboet aan kwaliteit. Haar debuutalbum ‘It’s my party’ draaide overuren in onze cd-speler. Van Nele’s chaotische onewomanshows moet je gewoonweg houden. Wie zijn humor een tikje absurd verdraagt en af en toe een flinke dosis tragedie niet schuwt, is bij Nele Needs a Holiday of Nele Van den Broeck aan het juiste adres. 

De columns van Van den Broeck in de Standaard lijken deels op een song, deels op Nele zelf gebaseerd. We zeggen ‘lijken’, want net zoals bij veel semi-autobiografische schrijvers is de lijn tussen fictie en realiteit bij haar vaak zo vluchtig dat je nooit weet waar de mens stopt en het personage begint. Zolang ze er zelf maar aan uit kan. Wij waren in elk geval razend benieuwd naar Van den Broecks eerste roman, ‘Iemand Anders’. 

Iemand anders zijn doet pijn

Niet elke Bekende Belg die de pen ter hand neemt eindigt bij ons op het hoogste schavot. Acteurs moeten acteren, zangers zingen, schrijvers schrijven, dan is iedereen gelukkig. Maar wees gerust, Nele Van den Broeck scheert toppen met haar romandebuut. ‘Iemand anders’ bestaat uit een reeks ultrakorte hoofdstukken die zelden meer dan twee pagina’s in beslag nemen. Je wordt als lezer snel betrapt op hoofdstuk-bingen. ‘Iemand anders’ krijgt op die manier een vaart van jewelste, aangestookt door het virtuoze van VDB’s woorden.

Het verhaal klinkt bijna vertrouwd als je de figuur van Nele Van den Broeck ietwat kent. Een jonge schrijfster zet haar ambities opzij om in de schaduw van een groot literair licht te leven. Als de man van haar dromen botweg een einde aan hun huwelijk maakt, trekt ze terug bij haar ouders in, in een dorp waar niemand woont en niets gebeurt. Ze beslist niet langer zichzelf te zijn en de persoon die ze was te verwoesten. Ze wordt ‘iemand anders’. Dat die iemand anders geënt is op alcohol, sigaretten en seks levert vaak hilarische maar evenzeer tragische fragmenten op. De lach in ‘Iemand anders’ is altijd gestoeld op een traan.

Waar begint Nele?

Alhoewel je in elk figuur uit ‘Iemand anders’ een flard Nele Van den Broeck meent te herkennen, kan je nooit met zekerheid zeggen in wie de schrijfster echt is doorgesijpeld. Hoofdfiguur Sandra Sanctorum bedient zich in elk geval van verbale spitsvondigheden en meesterlijke metaforen die je nog het meest aan het lachen brengen. Maar zoals Van den Broeck het zelf zegt, ‘je kan een boek niet los lezen van de schrijver’. Al heb je geen basiscursus Nele Van den Broeck of platen van Nele Needs a Holiday nodig om te kunnen genieten van ‘Iemand Anders’. De wijze waarop ze de lezer weet mee te slepen is uniek. 

Aanbevolen leesvoer!

Related Images: