De First Aid Kit-zusjes overtuigen zonder moeite in de AB

De First Aid Kit-zusjes overtuigen zonder moeite in de AB

First Aid Kit, AB Brussel 4 out of 5 stars

Palominas

Sinds de Söderberg-zusjes in 2007 hun cover van ‘Tiger Mountain peasant song’ op Youtube postten, is de carrière van First Aid Kit als Usain Bolt uit de startblokken geschoten. Met ‘The lion’s roar’ uit 2012 en het geweldige ‘Ruins’ uit 2018 hebben de Zweedse nachtegalen definitief de pubertijd van zich afgeschud. Wie er in 2018 bij was op hun doortocht in de Barn van Rock Werchter was er samen met ons getuige van hoe de zusjes Kate Bush deden vergeten met hun magistrale cover van ‘Running up that hill’. In 2022 was er eindelijk de nieuwe plaat ‘Palomino’, en die mocht uitgebreid de ronde doen in een uitverkochte AB. 

Ontwapenende charme

De ontwapenendheid waarmee de zussen op het podium staan heeft ondanks de 18 jaar op het podium niets aan kracht ingeboet. Alleen Wet Leg doet het hen na. Opener ‘Palomino’ klinkt meteen als een klok en maakt ons duidelijk waar de avond om draait. Wij misten meteen de lapsteel gitarist die deze tournee vervangen was door een dame met een legertje synthesizers.  Palomino klinkt dan ook een pak electronischer dan ‘Ruins’, zonder het concept van First Aid Kit overhoop te willen gooien. Toch, live liepen de synths meer in de weg dan dat ze iets bijdroegen. Maar je komt bij First Aid Kit in de eerste plaats voor de zangkunsten. De zusjes’ stemmen zijn feilloos op mekaar ingespeeld, zelfs in de kleinste versieringen volgt de ene de andere als een engelachtig geheel. 

Songs, songs, songs, songs

Van onze favoriete plaat ‘Ruins’ kregen we ook een handvol songs met ‘Rebel Heart’, ‘Hem of her dress’ en ‘Fireworks’, al bleef ‘To live a life’ achterwege. Het liefdesverdriet waarover die song vertelt is ondertussen al lang gesleten.

Dat de Söderbergs ondertussen een aardige catalogus bij mekaar geschreven hebben om uit te putten zou ongetwijfeld al voor een geweldige setlist kunnen zorgen. Maar elk concert verrassen de dames met een cover die meestal in een eenvoudig akoestisch gitaarjasje wordt gegoten. Dat zou al snel een brug te ver kunnen zijn, ware het niet dat First Aid Kit er telkens een pareltje van weten te maken. Herbeluister hun versies van America, The Boys of Summer of godbetert Chiquitita een keer. Wij hoopten en kregen een pareltje met Fleetwood Mac’s sublieme ‘Songbird’ van de onlangs overleden Christine Mcvie .

Het hoogtepunt van de avond was voor ons dan ook de drie songs die Johanna en Christina slechts gewapend met een akoestische gitaar voor één schamele  micro vertolkten. 

Klasse siert

De Söderbergs bewijzen keer op keer dat goed in het oor liggende muziek niet noodzakelijk primitief of eenvoudig hoeft te zijn. De vocale kwaliteit van de dames is een unicum in het pop en rocklandschap waar de meest vocalisten stilaan klinken alsof ze uit de AI molen komen of zangles kregen van ¥o-Landi Vi$$er van Die Antwoord. Heerlijk om zoveel pure vocale kwaliteit op één avond te horen. Wat Collegium Vocale of het VRK voor klassieke muziek zijn, is First Aid Kit voor pop en rock, al dan niet met een vleugje alt-country. Zolang de synths terug in de stal mogen op de volgende plaat blijven wij fan!

Related Images: