Het puike debuut van The Leslies: Trespasser is geen indringer, maar een welkome gast

Het puike debuut van The Leslies: Trespasser is geen indringer, maar een welkome gast

The Leslies, ‘Trespasser’ 4 out of 5 stars

Vlaanderen is rijk aan muzikaal talent. Dat is al talloze malen gebleken en dat bewijzen ook The Leslies met hun debuutalbum ‘Trespasser’, een collectie uiterst sterke songs. Een fysieke release van het album is er nog niet, wel is de plaat op streamingdiensten te beluisteren.

Corona

De indiepopband is al verschillende jaren actief, maar het coronavirus heeft stokken in de wielen gestoken. “Corona heeft ervoor gezorgd dat ons album een goede twee jaar later dan verwacht is uitgekomen. Er zijn periodes geweest dat we niet konden voortwerken in de studio”, vertelt songwriter en zanger Jan Marcoen van de Gentse band. Koen De Gussem, Jannes Van Houcke en Niels François zijn de andere groepsleden.

Cassandra’, een knap uptempo nummer dat door de omstandigheden ook lang in de schuif heeft moeten liggen, was de eerste single van het album en op 5 december heeft Pig Parade Records ‘Trespasser’ uitgebracht. Het album maakt onmiddellijk een goede indruk en begint met het instrumentale  ‘Prelude’, een soort inleiding voor het album, dat echt begint met het aanstekelijke ‘Pantomine years’. ‘Blue lagoon’ start luchtig, maar eindigt veel forser.

Sterk gitaarwerk op Trespasser

‘Cast aside’, met knappe zang, behoort tot de beste nummers op de plaat en heeft sterk gitaarwerk in huis. Het beklijvende ‘White silver pinball machine’ is ook één van de uitschieters, terwijl ‘The afterparty’ bulkt van de mooie gitaarklanken. ‘Look around‘ drijft eveneens op vernuftige gitaarwerk en is terecht één van de singles.

Verrassen doet de band op het einde van ‘Trespasser. ‘Shoestring & Highs’ is een loeihard rocknummer waarbij alle registers worden opengetrokken, inclusief overstuurde gitaren. Indrukwekkend. En helemaal eindigen doet het album met het psychedelische ‘Far’, een pareltje.

Een heractivering van de band

Dat het album voorlopig geen fysieke relese krijgt, laat Marcoen niet aan het hart komen. “Voor ons is dit album een soort heractivering naar de buitenwereld dat we bestaan en goede popsongs maken. Een fysieke release zou fantastisch zijn en dat gaan we waarschijnlijk doen, maar nu zijn we even de kas aan het spijzen en horen we rond hoeveel interesse er is voor een fysieke drager”. 

The Leslies hebben intussen plannen voor een tour in België, Nederland, Duitsland, en Frankrijk. “We zijn dat aan het uitstippelen voor het voorjaar en de zomer. Daarnaast zijn we volop aan het schrijven om binnen afzienbare tijd een ep te kunnen uitbrengen”, zegt Marcoen. 

Opname in Wetterse studio

Het album ‘Trespasser’ is opgenomen in De Losse Stu. “Dat is een homestudio en hub van ons label Pig Parade Records van Vinnie Francois in Wetteren. Ward Snauwaert heeft de mix op zich genomen, de productie hebben we gedeeld met hem” zegt Marcoen.

‘Trespasser’ is niet toevallig gekozen als titel voor het album. “Veel van de nummers gaan over staan buiten situaties, tijd en ruimte. Ook zijn er veel verwijzingen naar angsten waar ik al mee worstel sinds ik jong ben. Maar ik hou ook van de tegenstelling tussen bitterzoete muziek en een donker beeld dat uitgaat van het begrip ‘Trespasser’, legt Marcoen uit. Dat bitterzoete komt overigens tot uiting op de hoes van het album. 

Tenslotte willen we nog weten waar de naam The Leslies vandaan komt. “We wilden een naam die een bepaalde kitsh uitstraalt en tegelijk ook iets elegants, anti-masculien heeft. Voor ons dekt die naam dat wel”, zegt Marcoen tot slot. 

Related Images: