Ook het tweede album van Mauger bulkt van de mooie liedjes

Ook het tweede album van Mauger bulkt van de mooie liedjes

Mauger, ‘SHINY’ 4 out of 5 stars

Het ziet ernaar uit dat Mauger een vaste waarde is geworden in het Vlaamse muzieklandschap. Na het eerste album dat meer dan drie jaar geleden is uitgebracht, heeft de groep met ‘SHINY’ immers een opvolger gemaakt die minstens evenveel kan bekoren als de debuutplaat. 

Mauger grossiert in mooie liedjes die vaak beklijvend zijn. Dat was zo op het debuut ‘Sunday competition’ en dat is niet veranderd op ‘SHINY’. Naast de kwaliteit is de diversiteit van de liedjes en de afwisseling tussen ingetogen en  uptempo nummers een grote troef van het nieuwe album. 

Mauger is het geesteskind van zanger-gitarist Mauger Mortier, die zijn rol als frontman combineert met een job in het bedrijfsleven als merkstrateeg. Mauger is een groep die voorts bestaat uit Jan Duthoyi, Jan Duthoi, Jakob Nachtergaele en Mattias Debuscherre, muzikanten die ervaring hebben verworven bij onder andere Absynthe Minded en Sioen.

SHINY’ van Mauger is niet vrijblijvend

De kwaliteit van de liedjes op ‘SHINY’ staat buiten kijf en Mortier vertolkt ze allemaal met verve. De titel van de plaat is overigens niet vrijblijvend: de hoesfoto heeft immers een speciale betekenis, legt Mauger uit. “Twee figuren die een berg opklimmen, want op de top ligt iets te blinken. En ze willen het zo graag. Dus ze blijven klimmen, zonder naar elkaar te kijken. Ik vind dat erg herkenbaar. Een mooi beeld en triestig tegelijkertijd”. Hij maakte het beeld trouwens zelf.

Het thema dat de plaat kenmerkt, is dan ook duidelijk. “Dat blinkende op de top van de berg waar we zo hard naar kijken dat we elkaar niet meer zien. Ik kom dat zelf te veel tegen en daarom is het super relevant”, zegt Mauger. . Mauger: “Vandaar ook ‘SHINY’ als titel: blinkend mooi, maar ook schijnbaar en onecht”. Elk nummer op de plaat heeft overigens dat thema als ondertoon. “Tijd voor elkaar maken, elkaar warm houden, dat lukt steeds minder omdat we te hard die blinkende berg aan het beklimmen zijn”.

Roksem is één van de parels op ‘SHINY’

Eén van de mooiste nummers op het album is ‘Roksem‘, een plaats in West-Vlaanderen waar Mauger heeft gewoond. Het liedje gaat helemaal over het thema van de plaat, zegt hij. “Bij elkaar leven, maar niet echt meer in dialoog gaan,”, schetst hij de situatie. Een andere favoriet op het album is ‘Tomorrow’s gone’, een sober en ingetogen liedje met een prachtige melodie. Pure klasse.

Ook ‘A mindless move’ steekt er bovenuit. Het wondermooie en haast sacraal klinkend nummer bloeit langzaam open en maakt indruk. ‘Minute to rest’ en vooral ‘Ma ja’ (geen Nederlandstalige titel, wel een verwijzing die naar verluidt duidelijk is voor de persoon in kwestie) zijn catchy singles. ‘I waited up’ en vooral ‘Nr 79’ zijn dan weer uitgesproken uptempo. ‘Nr 79’ gaat over het gevoel een speelbal te zijn van vele factoren die samenkomen. Zegt Mauger: “De chaos en complexiteit die op je afkomt en soms absurd aanvoelt. Het zoeken naar patronen of duidelijkheid, maar daar niet in slagen”.

Wind in de zeilen

Het grootste deel van ‘SHINY’ is opgenomen in de Gentse Boma Studio, net als de debuutplaat van de band. Een paar nummers in demofase heeft de groep zelf opgenomen. Ze opnieuw opnemen kon nier, zegt Mauger. Frederik Segers stond in voor de productie van het album.

De muziek van Mauger laat de luisteraar niet onberoerd, Dat blijkt na ettelijke beluisteringen van de plaat. Slotsom: ‘SHINY’ is een heel mooi en gevarieerd album dat bulkt van de mooie muziek en verschillende pareltjes telt. Mauger heeft de wind in de zeilen en dat is verdiend. We kijken dan ook reikhalzend uit naar de verdere plannen van deze interessante band. De groep is alvast van plan om vanaf januari weer volop te gaan optreden.

Related Images: