Een meer dan overtuigend debuut van Bat Eyes

Een meer dan overtuigend debuut van Bat Eyes

Bat Eyes, ‘Bat eyes’ 5 out of 5 stars

Intens, catchy, luid en zeer melodieus. Dat is in een notendop ‘Bat eyes’, het eerste album van de gelijknamige indierockband rond Koen Wijnant dat bol staat van de knappe songs waarmee de groep indruk maakt.

Wynant (gitaar en zang) verwierf eerder bekendheid met de band Arquettes en wordt bij Bat Eyes omringd door Birger Ameys (gitaar), Luna Debruyne (bas en zang) en Tomas Serrien (drums). De groep werd opgericht in 2019 en bracht verschillende singles uit waarmee ze haar sterkte heeft aangetoond.

Een pleiade aan singles

Vier van die singles werden in de loop van 2021 gebundeld op een 12 inch. Naast debuutsingle ‘Loria’ ging het om ‘Belly’, ‘Saving Up’ en ‘I don’t mind’. Die twee laatste nummers staan ook op het debuutalbum van de groep.

Dat full album is een voltreffer. ‘Bat eyes’ houdt de luisteraar immers tot de laatste seconde in de ban. Het is in hoofdzaak een stevige gitaarplaat met lekker veel galm, maar heeft ook enkele rustige momenten.

‘You’re the breeze’ is de geweldige opener. In het begin hoor je echter geen briesje dat opsteekt, maar een storm die je het nummer geleidelijk binnentrekt. ‘Saving up’ is een rechttoe-rechtaan nummer dat euforisch klinkt.

De hele plaat heeft trouwens een euforisch kantje. Dat geldt zeker ook voor ‘Stop thinking’, een nummer met een stevig ritme en dito gitaren, maar misschien iets te repetitief.

Loeiende gitaren

Ondanks de lieflijke titel is ‘Emily’ één van de hevigste nummers op de plaat. Luister maar eens hoe de drums en de gitaren het nummer met een knal op gang trekken. ‘I don’t mind’ is dan weer één van de allerbeste nummers van het album. Het is een meer dan vijf minuten durende trip met naast de gitaren ook de drums in een hoofdrol. De laatste twee minuten zijn een orgie van lawaaiierige rockmuziek. 

Forever wasted‘ is een voorbeeld van hoe catchy de muziek van Bat Eyes kan zijn .’Cracking up’ is een sterk nummer dat rust en loeiende gitaren verenigt. Op ‘Nothing here’ is van rust dan weer geen sprake. Een brok gebalde energie, een krachtige melodie en een gitaar die loosgaat tijdens een solo leveren een knaller van een song op. 

Bat Eyes is band met potentieel

Het verschil met ‘I could be dreaming’ kan niet groter zijn. Dat is een bijzonder rustig en haast teder nummer dat bijna klinkt als een slaapliedje. Het album eindigt met ‘I’m on it’, een nummer waarop de groep de gitaren geselt en alle remmen losgooit

Met haar gelijknamige plaat heeft Bat Eyes een bijzonder knap debuut gemaakt en aangetoond dat ze het nodige potentieel heeft om verder te groeien. We kijken daarom nu al reikhalzend uit naar de toekomstige plannen van de groep.

Related Images: