‘Peter Pan & Wendy’: Jude Law is kapitein van een zinkend schip
‘Peter Pan & Wendy’ (2023)
‘Peter Pan & Wendy’ is de nieuwste in het rijtje van live action-remakes van Disney. Net als vele van zijn voorgangers haalt ook deze film nooit het niveau van het origineel.
Het model en de houten lepel
Het verhaal begint zoals we het van een Peter Pan-adaptatie gewend zijn. Het Londense tienermeisje Wendy (Ever Anderson) dreigt haar kindsheid kwijt te raken wanneer ze door haar ouders naar de kostschool gestuurd wordt. Wendy en haar twee jongere broertjes krijgen de nacht voordien echter onverwacht bezoek van een vliegend mannetje in een spannend, groen pakje dat op zoek is naar zijn schaduw.
Net als in de animatiefilm uit 1953 blijkt Peter Pan (Alexander Molony) een enerverend, egocentrisch kereltje. Hij hoort graag verhalen over zichzelf en vindt dat hij van niemand hulp nodig heeft. Ook Tinkerbell (Yara Shahidi) – een stuk sympathieker – is van de partij en samen nemen ze de kinderen mee naar Neverland, waar kinderen niet hoeven op te groeien.
De intrede van het magische duo doet de film weinig deugd. Terwijl de rest van de jonge cast het prima doet, is het met ineengekrompen maag kijken naar de acteerprestaties van Molony en Shahidi. Die eerste heeft de mimiek van een houten lepel, waardoor Peter Pan nog wat vervelender wordt. En Shahidi, die in Amerika vooral bekend is als model, heeft het acteertalent dat je van een model kan verwachten. Het maakt het des te moeilijker om mee te gaan in hun verhaal.
Het ijskarretje van Kapitein Haak
Regisseur David Lowery drukte zijn feeërieke stempel eerder al op fantasyfilms als ‘Pete’s Dragon’ – nog zo’n remake van Disney – en ‘The Green Knight’. Zijn films zijn vaak rijk aan licht, sfeer en brengen vooral de natuur erg mooi in beeld. Lowery toont zich ook in deze versie van Peter Pan behendig in het bezielen van de grasgroene vlakten en de wilde golven die de rotsen van Neverland toetakelen. Zijn prachtige openingsshot, waarin we Wendy en haar spelende broertjes langs een indrukwekkende draaitrap van het gelijkvloers naar hun slaapkamer op de tweede verdieping volgen, legt de lat enorm hoog voor wat volgt. De Amerikaan is de geknipte persoon om de regiestoel te bezetten, al was hij misschien beter wat langer in zijn schrijfstoel blijven zitten.
Het grootste probleem van ‘Peter Pan & Wendy’ is namelijk niet alleen het acteerwerk, maar ook het gebrek aan duidelijke keuzes in het scenario. Aanvankelijk volgen we het verhaal van Wendy die balanceert op de rand tussen jeugdige onschuld en prille volwassenheid. Ze voelt dat ze moet opgroeien, maar probeert zich krampachtig vast te klampen aan de vrijheid die ze als jong meisje kende.
Eens aangekomen in Neverland, neemt de vete tussen Peter Pan en Kapitein Haak (Jude Law) de bovenhand. Hun eeuwig durende oorlogje blijkt diepere wortels te hebben dan oorspronkelijk gedacht en dat geeft een verfrissende twist aan het alom bekende verhaal. Wendy lijkt plots heel wat minder belangrijk, en vooral minder interessant. Dat is mede te danken aan een uitstekende Jude Law, die in zijn scènes de film rechthoudt. Naar eigen zeggen huurde Law op de laatste draaidag een ijskarretje om het goed te maken met de kinderen die hij op de set nachtmerries bezorgde. De beste Kapitein Haak blijft evenwel Dustin Hoffman in Spielbergs ‘Hook’, al had die wel een beter script voor handen.
De verhaallijnen van Wendy en Haak hadden gerust naast elkaar kunnen bestaan, maar in het geval van ‘Peter Pan & Wendy’ lopen ze elkaar toch eerder voor de voeten. Tel daarbij een cast en script die hoogtepunten afwisselen met dieptepunten en je krijgt een film als een piratenboot die voor vele kijkers iets te veel gaten heeft om boven water te blijven.
‘Peter Pan & Wendy’ is te bekijken op Disney+.