Vincent Perriot knalt in Nederlandstalig debuut ‘Negalyod’

Vincent Perriot knalt in Nederlandstalig debuut ‘Negalyod’

Vincent Perriot, ‘Negalyod’ 4 out of 5 stars

We leven in een apocalyptische wereld, waar bijna geen enkele plant groeit en waar de bruintinten overheersen. Wat overblijft van de mensheid verzamelt zich rond de knooppunten van het planetaire watersysteem. Hier wordt het water dat nodig is voor alle leven getransporteerd en gedistribueerd.

De woestijn strekt zich zo ver uit als het oog kan zien en slechts enkele herders durven de vlakte en de zon trotseren. Er is een drama – de afslachting van zijn kudde – nodig, vooraleer dinosaurusherder Jarri Tchepalt zich naar de stad begeeft. Hij komt om wraak te nemen op degenen die zijn dieren hebben gedood. Ziehier ‘Negalyod’, het Nederlandstalige debuut van Vincent Perriot.

Debuut smaakt naar meer

Auteur Vincent Perriot putte voor Negalyod, een thriller met veel spektakel, vooral inspiratie uit populaire films en strips van de jaren 1975-1985. Een beetje Mad Max, een vleugje western, een snufje Jeremiah en veel Moebius maken het geheel af. In dit universum vinden lezers gegarandeerd een stukje van hun jeugd terug. Plus, er zijn dinosaurussen!

Het moet wel gezegd dat het ambitieuze debuut heel wat clichés bevat: een ‘scheiding’ tussen volkeren, wraak, één groep die zich boven de rest verheft … Zo heb je de rijken die de boel ‘beheersen’, terwijl het gewone voetvolk ver onder hen leeft, en dat mag je letterlijk nemen. Gelukkig behandelt de auteur die clichés efficiënt en met een zekere beheersing: we hebben het gevoel dat we sommige passages al eens eerder hebben gezien, maar ze storen niet.

Ook al is de inhoud nogal conventioneel (wraak is nogal vaak dé rode draad in een western), de manier waarop is vol energie en met momenten van opmerkelijke moed. Adembenemende actiescènes, decors van vervallen steden en uitgemergelde natuur, Perriot heeft alles uit de kast gehaald en maakt er op die manier een indrukwekkend exemplaar van. Perriots ‘Negalyod’ is krachtig, spannend en esthetisch de moeite waard, dit one-shot lees je gewoon in één ruk uit.

Related Images: