Lectrr weer vlijmscherp in zijn nieuwe jaaroverzicht
Lectrr, ‘Lectrr lockdown. Het jaar in cartoons’
Als je een lijst zou maken van alle cartoonisten wiens werk regelmatig viraal gaat, dan is Lectrr daar ongetwijfeld eentje van. Zo verscheen zijn cartoon over de ‘derde golf’ van het coronavirus op de persconferentie van de ministerraad. De cartoonist zorgt met zijn werk voor reactie en dat is precies de bedoeling van een cartoon. Sinds 2011 verschijnt ieder jaar een bundeling van Lectrrs cartoons. Ook in rampjaar 2020 is dat niet anders. Uiteraard bestaat het grootste deel van zijn werk dit jaar uit rake observaties rond het COVID-19-thema, vandaar de toepasselijke titel: ‘Lectrr lockdown‘.
Nagels en koppen
Lectrr, alias Steven Degryse, startte al in 2005 met de cartoonreeks ‘Hara Kiwi’ en zes jaar later verscheen zijn eerste jaaroverzicht. Zijn analyses over de actualiteit blijven vlijmscherp, maar steeds met een komische ondertoon. Dat is dit jaar niet anders. Zo haalt hij vooral uit naar de politiek, maar belicht hij ook andere nieuwsfeiten. Hij tekent bijvoorbeeld over de bosbranden in Australië, de verkiezingen in de Verenigde Staten, het katje Lee en onze cancel culture. Uiteraard blijft de rode draad het coronavirus en heeft hij het onder andere over de helden die al die tijd flink in hun kot bleven, maar ook over de trage testresultaten, de mondmaskers en de bijhorende farcen van onze regering. Lectrr spaart niets of niemand.
Dat een deel van de cartoons hierboven niet in de smaak vallen, is alleen maar een verdienste van de cartoonist. Zo maakte de Associatie van Chinese Ondernemingen in België en Luxemburg zich ernstige zorgen om de bovenstaande cartoon en reageerde hij gewoonweg met een andere tekening over het land. Vrije meningsuiting vindt Lectrr belangrijk en hij blijft vechten voor dat recht. Dat zie je onder andere in de cartoons over de cancel culture, zoals de VRT die een aflevering van ‘F.C. De Kampioenen‘ schrapte. Hij tekende ook een spotprent over een carnavalswagen die rekening hield met de joodse, islamitische, katholieke, linkse, rechtse, conservatieve en progressieve gevoeligheden … en het resultaat mag er (niet) zijn.
De cartoonist is een grote internationale naam en dat merk je aan de kwaliteit van zijn cartoons: weldoordacht, rechtdoorzee en meestal ‘boenk erop’. Het blijft straf hoe die man zoveel inspiratie blijft putten uit de thema’s uit de actualiteit. Petje af!