Gabi Berkers overtuigt met debuutalbum ‘Op weg naar Orléans’
Gabi Berkers, ‘Op weg naar Orléans’
‘Dit album bevat naaktheid, geweld & Frans.’ Hiermee steekt auteur Gabi Berkers van wal in haar one-shot ‘Op weg naar Orléans‘. En daarmee is de toon gezet.
Een queeste vol humor
Het verhaal speelt zich af in het jaartal 1428, in het Franse dorpje Pivot. Jeanne D’Arc wordt bezongen in de mooiste liederen, totdat de Engelsen aanvallen. Alle mannen zijn weg, behalve de vijftienjarige blonde schaapsherder Ode. Alleen kan hij de soldaten niet aan, dus gaat hij op zoek naar Jeanne D’Arc. Zijn gigantische Noorse krijgerskat Janis gaat mee. Onderweg komen ze enkele hindernissen tegen, telkens met een komisch kantje. Zo moet hij in de herberg een meisje ‘huren’ om de nacht te kunnen doorbrengen, komen ze in een klooster waar de Engelsen ook aanvallen en nog zo veel meer.
Deze queeste naar Frankrijks ‘Maid of Orléans’ is Gabi Berkers‘ debuutalbum en afstudeerproject in de stripwereld en daarmee doet ze het voortreffelijk. ‘Op weg naar Orléans’ is niet alleen een komische zoektocht naar Jeanne D’Arc, maar toont ons ook hoe Ode een echte man kan worden. Berkers brengt een avontuur naar volwassenheid en weet het toegankelijk te brengen door haar spitsvondige humor in dialogen en het voortdurende evenwicht tussen actie en rustmomenten. Die pauzes bieden een uitgelezen plaats voor situationele humor. Denk maar aan de kat die zichzelf schoonlikt en zich bekeken voelt omdat hij geen kleren draagt.
Eenvoud bedriegt
Hoewel ‘Op weg naar Orléans’ Berkers’ debuutalbum is, is ze zeker niet nieuw in het vak. Zo werkte de in New York vertoevende auteur reeds als illustrator en storyboard-medewerker. Dat haar werk geapprecieerd wordt, bewijst de geslaagde crowdfundingsactie voor dit album.
Haar tekenstijl doet ons een beetje denken aan Lewis Trondheim en Joan Sfar, die we kennen van ‘Donjon‘. Het is een eenvoudig, kinderlijk lijkende stijl die zich perfect leent voor de struikelblokken op de reis naar volwassenheid.
Berkers lijkt soms te mikken op iets jongere lezers, maar daarvoor komt het expliciete taalgebruik iets te vaak voor. Laat ons zeggen dat de puberende lezers hier hun glimlach kunnen ophalen met rake ‘burns’, en dat ook de volwassen lezer gegarandeerd zijn amusement vindt. Straf debuut.