Kalenders om je te bescheuren
Niet zeuren maar scheuren!
Scheurkalenders bestaan al lang, de populaire Vlaamse kalender ‘De Druivelaar’ als sinds 1915. Nog steeds haalt de combinatie van daggegevens (ook maanstanden, opkomst zon, …) en op de achterkant een mop of volkswijsheid, een oplage van bijna 1 miljoen.
Maar sinds enkele jaren zijn er kapers op de kust. Veel kapers, want blijkbaar is er toch wel wat winst te rapen met deze blokjes waar je elke dag een bladje afscheurt om de datum te weten en die, in het beste geval, je dag laat beginnen met een glimlach op je lippen.
Voor de strip- en cartoonliefhebbers is er ook wat moois op de markt. Hier volgt een overzicht van maar liefst 11 kalenders. Ideaal om zelf in huis te hebben, maar ook een leuk cadeau voor het eindejaar. Zo zullen uw geliefden elke dag aan u denken (misschien).
(De prijzen zijn indicatief en kunnen nogal eens verschillen. Kijk dus even goed rond.)
Peter Van Straaten is al overleden in december 2016 maar hij heeft in zijn leven zoveel cartoons gemaakt, dat er nog elk jaar een scheurkalender van zijn hand kan verschijnen. De combinatie van een spitsvondige zin en de bijhorende fijne pentekening is fenomenaal. Hoe Peter met zo’n beperkte middelen toch een heel scale aan emoties weet op te roepen, is verbluffend. Net als zijn kennis van de menselijke soort die hij raak weet te treffen met een ogenblikje uit hun leven. Prima als scheurkalender want deze humor moet je langzaam tot je nemen en dan kan je er de rest van de dag glimlachend over nadenken. Jammer van de taalfout op de cover en het kleinere formaat, maar dat kan de pret niet bederven.
Al 27 albums weet Mark Retera grappen van topniveau rond zijn figuurtje DirkJan te verzinnen. Je moet wel houden van zijn absurde, soms van de pot gerukte humor, maar als je dat doet, dan zal deze kalender je elke dag laten beginnen met een glimlach. Cartoons afgewisseld met gags, soms woordgrappen, soms situatiehumor, soms gewoon DirkJan , maar altijd goed. Minder bekend in Vlaanderen en dat is echt wel spijtig. Hij zou bijvoorbeeld prima staan in een blad als HUMO. Nu kan je hem echter voor 20 euro elke dag bij jou thuis hebben. Dat is pas een goedkoop abonnement.
Eelke de Blouw en Tjarko Evenboer zijn dé specialisten van woordgrappen. Wat begon als een studentenmop, begon al snel een eigen leven te leiden op de sociale media. Sommige zijn wat flauw, maar vele zijn gewoon geniaal. De klare tekenstijl met wat sullige personages past hier uitstekend bij. Ze hebben ondertussen negen albums uit, maar een scheurkalender is eigenlijk een beter formaat voor hun humor. Elke dag een goed begin met wat droge humor. Ben Crabbé is ongetwijfeld een fan. En voor slechts 16 euro krijg je toch een full colour kalender. Lijkt wel een studentenprijs.
Mega-populair bij de Vlaamse jeugd, in Nederland vrijwel onbekend. En voor deze kalender is dat jammer, want je krijgt heel veel waar voor je geld. Niet alleen is hij in kleur, maar ook tweezijdig bedrukt. Op de achterkant krijg je meestal nog een klein woordmopje of de oplossing van het vraagstuk. Want dat is een ander pluspunt: enorm veel variatie. Soms zijn het gewoon stripverhaaltjes, maar evengoed zijn het kwisvragen, zoek de verschillen, mopjes, cartoons, … Een ideaal cadeau voor de jonge fan, want de wat oudere lezer zal wat moeite hebben met de soms wat kleine letters.
Al sinds 1999 verschijnen Fokke & Sukke zes dagen per week in het NRC handelsblad. En daar horen ze eigenlijk ook beter thuis dan in een scheurkalender. De kanarie en eend spelen immers regelmatig in op de actualiteit met venijnige, soms cynische humor. Erg Hollands ook, zowel de onderwerpen als de sfeer. Sommige beschouwingen zijn echt wel raak, maar evengoed zitten er ook flauwe afleveringen tussen. Een kalender voor de fanbase dus, maar nieuwe zieltjes zullen deze vogels niet veroveren.
Het hoogtepunt van Garfield ligt al enkele decennia achter ons. Onbegrijpelijk dat kranten als de Telegraaf en De Standaard deze belegen grappen nog willen publiceren. In de kalender zijn de 3-plaatjes gags verzameld, zonder enige afwisseling. Hier word je dus niet vrolijk van, ook niet als kattenliefhebber. In zwart-wit, dat is wel ok, want zo kennen we Garfield van de krant. Maar waarom dan die prijs van 20 euro?
De stripserie Jump van Charel Cambré bestaat al lang niet meer, maar dit is een kalender van het stripweekblad Jump. Je krijgt dus een leuke afwisseling van de gags die in het weekblad verschijnen. Van het altijd leuke ‘Boes’ tot ‘Swamp Thing’ en het absurde ‘Peer de plintkabouter’. Tussendoor krijg je nog enkele, simpele maar toffe tekentips. Enkel jammer dat het niet in kleur is, want dat voelt hier toch als een gemis.
Kim is natuurlijk bekend van de strip ‘Esther Verkest’ (die kalender willen we ook wel zien) maar ook als cartoonist publiceert hij in vele bladen, zowel in België als Nederland. Veel gags over de actualiteit dus, maar Kim zorgt er wel voor dat ze tijdloos zijn, zodat ze in deze kalender zonder context nog steeds goed werken. Enkel spijtig van het zwart-wit want we zijn zijn tekeningen nu eenmaal gewend in kleur.
Vanaf 1970 al publiceerde Kim Casali in kranten wereldwijd haar cartoons over wat liefde juist moet zijn. Haar man had haar aangemoedigd om de mopjes die ze voor hem tekende, te publiceren. Het werd een wereldsucces dat na haar dood in 1997 door haar zoon werd voortgezet. Het concept is simpel maar doeltreffend. Een zin die ware liefde beschrijft met de bijhorende tekeningen van het naakte (steriele) koppel. Ideaal cadeautje voor tot over hun oren verliefde koppeltjes. Hopelijk gaat hun relatie dan ook dat hele jaar mee.
Striptekenaar Wasco was de winnaar van de Stripschapprijs 2020 en is vooral bekend om zijn boek ‘1000 Pinguins’. Hij brengt nu een kalender met tekeningen over honden en katten. Een ideaal cadeau voor een dierenliefhebber zou je denken, maar het blijkt eerder een tof presentje voor een grafisch designer of designliefhebber. Elk prentje is een waar kunstwerkje op zich. Je zou elke dag kunnen afscheuren en aan de muur hangen, zodat je op het eind van het jaar een prachtige muurcollage hebt. Wat bijdraagt tot het plezier is dat Wasco zo’n uiteenlopende stijlen gebruikt voor zijn tekeningen. Het lijkt wel dat elke dag door iemand anders is gemaakt. En elk ochtend wat afwisseling, dat kunnen we wel gebruiken.
Simon Tofield maakt ontzettend leuke tekenfilmpjes over een kat, die je op YouTube kan zien. Zelf eigenaar van twee katten, weet hij perfect de gedragingen van deze eigenwijze soort in beeld te brengen. Maar spijtig genoeg bewegen de beelden in deze kalender niet. We krijgen vooral plaatjes van de kat in actie, alhoewel actie al veel gezegd is. Geen gags dus, maar eerder sfeerbeelden, die regelmatig wel grappig zijn, maar soms ook gewoon de kat met zijn vriendjes laat zien. Enkel voor kattenliefhebbers dus.