Spinvis en Hanco Kolk vieren kerst met een eigenzinnig en eigentijds sprookje

Spinvis en Hanco Kolk vieren kerst met een eigenzinnig en eigentijds sprookje

Spinvis & Hanco Kolk, ‘Lutke krub’ 4 out of 5 stars

“Delen is groeien / winst is wat je weggeeft / zingeving geeft altijd het hoogste rendement ” (uit: de Beginselen van de Equinox)


De wegen van de uit Spijkenisse afkomstige Erik De Jong, bekend als Spinvis, en die van de Nederlandse striptekenaar/scenarist Hanco Kolk hebben elkaar al eens eerder gekruist. Zo voorzag Kolk het artwork van het Spinvis album ‘Tot ziens, Justine Keller‘ (2011, Excelsior Recordings). Met de publicatie van het recent verschenen kerstsprookje-met-soundtrack ‘Lutke krub’ (nvdr: dialect voor ‘kleine kribbe) is er dus weer een nieuwe samenwerking tussen beide creatieve geesten.

Geen klassiek kerstsprookje

Het via Thomas Rap uitgegeven ‘Lutke krub‘ is allerminst een klassiek kerstsprookje. De Jong/Kolk maken weliswaar wel erg handig gebruik van een aantal klassieke elementen zoals bijvoorbeeld een wonderbaarlijke zwangerschap, de aanwezigheid van drie wijzen (in casu : Mel, Zorro en Hamlet) en de geboorte van een kerstkind. Toch geven zij daar er een wat eigenzinnige draai aan en worden die elementen met een wat gekke ironische en surrealistische toets in een hedendaagse context geplaatst.

En hoewel dit sprookje een werk van fictie betreft, komen er ook heel wat elementen uit de hedendaagse wereld dit verhaal binnengeslopen. Zoals beurskoersen bijvoorbeeld of Artificiële Intelligentie (AI). Net zoals de communicatie soms onder meer via Whatsapp verloopt. Op die manier verwerft deze parabel, gesitueerd in een klein en verlaten dorpje ergens tussen Baflo en Tinallinge, een context die aansluit bij de hedendaagse leef- en denkwereld.

De komst van een wonderkind

Minstens zo bijzonder is de manier waarop dit kerstsprookje begint: “Fluister. Alles trilt. Rood vlies trilt. Ruis. Bloed ruist. Woord ruist. Ruis trilt. Fluistert leven”. Korte zinnetjes die meteen blijk geven van speels en creatief taalgevoel. Wat dit sprookje net ook erg geschikt maakt om (voor) te lezen.

Deze vertelling situeert zich aan de vooravond van kerstmis :“Het is bijna daar. Over tien dagen is het alweer Kerstmis. December. Alles moet nog gebeuren, de engelen houden zich in”. Een man met vele namen weet zich helemaal geen raad. De beurskoersen slaan plots op hol en mensen vinden daar op een of andere manier allerlei vormen van betekenis in. Bovendien blijkt Maria hoogzwanger en is er in de kleine gemeenschap dus vooral ook de verwachting van een tweede Verlosser. De geboorte van een ‘wonderkind’. Al is de twist ergens dat het wonder zich natuurlijk pas voltrekt als het kind – een meisje! – ook daadwerkelijk geboren wordt.

De mallemolen van alledag

De betekenis van dit kerstsprookje zit bij het idee van gemeenschap. Het hele idee dat mensen elkaar onder gelijk welke omstandigheden nodig hebben. Tezelfdertijd gaat het natuurlijk ook over hoe mensen zich soms heel gek laten maken door beurskoersen, sociale media en door kunstmatige/artificiële intelligentie. Onderhuids merk je hoe hoe een van de vele lagen in dit sprookje ook de boodschap is dat in de vaak zo jachtige mallemolen van alledag we met zijn allen blindstaren op dingen als beurskoersen en AI en net iets minder oog lijken te hebben voor de échte, vaak veel kleinere wonderen des levens. Zo kan je deze parabel ook lezen als een pleidooi voor samenhorigheid, warmte en menselijke verbindingen.

Kerst in aantocht

Het als een knetterend haardvuur aanstekelijke ‘Lutke Krub’ komt met de eindejaarsperiode in aantocht helemaal op het goede moment. Deze heel erg fijne samenwerking tussen Spinvis en Kolk – dat maatschappelijke analyse met magisch-realisme verbindt – verdient ook uw aandacht. Daar zijn meerdere redenen voor te bedenken zoals onder meer het heerlijk zweverig-cryptische taalspel van De Jong, de ronduit fantastische tekeningen/iconen van Kolk, de manier waarop beide auteurs heel creatief en speels omgaan met klassieke narratieve elementen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. ‘Lutke krub’ openbaart zich dus als een kerstsprookje met een heel eigen twist.

Related Images: