Het wonderlijk intuïtieve samenspel van Arve Henriksen en Harmen Fraanje

Het wonderlijk intuïtieve samenspel van Arve Henriksen en Harmen Fraanje

Arve Henriksen & Harmen Fraanje, ‘Touch of time’ 4 out of 5 stars

Als op een festival naar aanleiding van de vijftigjarige verjaardag van de ECM label in Utrecht (2019) voor het eerst het onuitgegeven duo Arve Henriksen en Harmen Fraanje samenspelen, brengt dat bij pers en publiek een zekere sensatie teweeg. De Noorse trompettist en de Nederlandse pianist zijn zo verheugd met die muzikale ervaring dat ze er meer mee willen doen. Ondanks hun eigen muzikale carrières nemen ze zich voor nieuw werk te maken. Die is er nu met het alweer bijzondere ‘Touch of time‘, een intieme en warmbloedige ambientplaat.

Natuurlijke alliantie

Het eerste wat opvalt bij beluisteren is de sereniteit. Daarnaast valt ook de manier waarop de combinatie tussen het gemoedelijke, wat ijlere trompetspel met lange, precieze frasen van Henriksen en het delicate pianospel van Fraanje een volstrekt logische en natuurlijke alliantie aangaan, op. Beide muzikanten kiezen ook uitdrukkelijk voor een ‘in het moment’ – gebeuren waarbij relatief weinig echt vaststaat. Net zoals dat met concerten ontzettend vaak het geval is.

Schilderen met geluid

Ook op dit album merk je een voorkeur voor creatieve vrijheid. Zo bestaat dit album grotendeels uit vrije improvisaties zoals ‘The beauty of sundays‘. Maar zelden is er zoals met ‘What this is’ echt sprake van een op voorhand uitgewerkte compositie. In zekere zin schilderen Henriksen en Fraanje erg subtiel met geluid. Dat levert alles samen een ontzettend mooi, rijk klanklandschap op die de luisteraar zo’n kleine veertig minuten in bedwang houdt.

Lyrische suite

Het sleutelwoord voor deze plaat is ontmoeting. Beide muzikanten maken zich helemaal los van gepreconcipieerde ideeën. Dat werkt hoorbaar prima, want net het intuïtieve vormt een van de grote sterktes van dit album. Tezelfdertijd laat het, zoals onder meer ‘Melancholia‘ al aangeeft, ook op emotionele vlak een best diepe indruk na. Elders merk je in de sobere, filmische en soms lichtjes avontuurlijke muziek die Henriksen op trompet en Fraanje op piano tot stand brengen soms ook een wat meditatieve inslag. Dat alles maakt van ‘Touch of time’ een best fraaie, lyrische suite die zich het best integraal laat beluisteren.

Related Images: