Singer-songwriter Iris Penning bewijst klasse ook op vierde album ‘Dan maar genieten’

Singer-songwriter Iris Penning bewijst klasse ook op vierde album ‘Dan maar genieten’

Iris Penning, ‘Dan maar genieten’  4 out of 5 stars

Bijna vier jaar na haar vorige album heeft de Nederlandse singer-songwriter Iris Penning haar vierde plaat ‘Dan maar genieten’ uitgebracht. De opvolger van het algemeen goed onthaalde ‘Liever vieze voeten‘ zet haar poëtische pop opnieuw in de verf. 

Penning, die ook stadsdichter is van Eindhoven, voegt bij haar plaat een boekje met de liedteksten en passende poëzie. Op haar nieuwe album pakt ze uit met dertien mooie liedjes met een sterke tekst. Ze zingt beter dan ooit en werd tijdens haar albumpresentatie in de loop van oktober omringd door een sterke band met ook enkele grote namen. 

Iris Penning is een graag geziene gaste in Vlaanderen

Penning is niet alleen in eigen land actief, ze is ook een graag geziene gaste in Vlaanderen en heeft hier al talloze malen opgetreden. Haar songs zijn melodieus, spitsvondig en relevant. Ze zijn ook uit het leven gegrepen. Zo schuwt de muzikante het niet om in haar liedjes een stukje van haar privé-leven te tonen. 

De vrolijke en uptempo titelsong ‘Dan maar genieten‘, de lichtvoetige opener van de nieuwe plaat, is een mooi liedje, maar niet representatief voor het album. Penning heeft immers een patent op songs die je bij het nekvel grijpen en dat is zeker het geval op veel songs van het nieuwe album, dat kort na de dood van haar vader is opgenomen. Verschillende songs hebben die spijtige gebeurtenis als thema.

Een ode aan vader Penning

Zo is ‘Hier blijft het bij’ een tedere ode van Penning aan haar overleden vader. Eén van de allermooiste liedjes op ‘Dan maar genieten’ is ‘Raad me maar’, de eerste en succesvolle single van het album met een dijk van een refrein. Een nummer om te koesteren, is het. ‘Ik bepaal’ is dan weer een statement van een vrouw die de touwtjes zelf in handen wil houden en op haar autonomie staat.

“Er zijn haren in de doucheput en een vlek op het gordijn. Er zitten spinnen in de hoeken, iets springt op uit het tapijt. Ja dit is mijn huis, en ik bepaal”, luidt het ferm. ‘Dit is mijn lijf en ik bepaal’, voegt Penning er in het tekstboekje uitdrukkelijk aan toe. 

Oogcontact is een contract

Op het forse ‘Oogcontract’ toont Penning dan weer haar vrijpostige kant .”Oogcontact is een contract dat niemand heeft geschreven, oogcontact is een contract dat ik nooit heb ondertekend “, luidt het. Eén van de allerbeste liedjes op de plaat is ook ‘Stop de storm’, dat mede door de poëtische tekst een echt pareltje is. 

De tweede helft van ‘Dan maar genieten’ telt nog een rist prachtige liedjes. Dat geldt voor ‘Misschien ooit wel’ en vooral het heerlijke ‘Tweemansland’, dat ondersteund wordt door mooie gitaarklanken en door Penning naar de hemel wordt gezongen.  

Een subtiel en prachtig album

‘Aan wal’ is een rustig en mooi liedje waarop bassist Peter Slager van de Nederlandse topgroep BLOF contrabas speelt. Hij bespeelt trouwens ook elektrische bas op ‘Oogcontract’. En voor de opname van ‘Een mensenleven lang’ wist Penning de vermaarde Amerikaanse trompettist Philip Laster te strikken. Dat nummer is trouwens één van de schaarse uptempo nummers op het album.

Afronden doet de plaat met de prachtsong ‘Beter in herinnering’, die Penning al fluitend uitgeleide doet. Het is het einde van een subtiel en foutloos album dat supergoed in het gehoor ligt. ‘Dan maar genieten’ werd overigens geproducet door de Belg Huub Reijnders en opgenomen in studio Kabaal. Het eindresultaat is Nederlandstalige muziek op haar allerbest.  

Related Images: