De broze droom van School Is Cool is in werkelijkheid een uitmuntend album

De broze droom van School Is Cool is in werkelijkheid een uitmuntend album

School Is Cool, ‘Brittle dream’ 5 out of 5 stars

Het gebeurt niet zo vaak dat we alle nummers van een plaat goed vinden, maar bij ‘Brittle dream’ van School Is Cool is dat wel het geval. Het vijfde album van de band telt dertien ijzersterke en uiterst melodieuze song waar nauwelijks iets van af te dingen valt.

‘Brittle dream’ (broze droom in het Nederlands) is de opvolger van ‘Things that don’t go right’. Dat is ook een goede plaat die in maart 2020 werd uitgebracht, maar het album werd gekortwiekt als een gevolg van het coronavirus. Een stevige domper, maar de band bleef toen niet bij de pakken zitten en frontman Johannes Genard begon nieuwe nummers te schrijven. 

Dat heeft snel geleid tot een nieuwe plaat en het eindresultaat is ronduit knap. ”Brittle dream’ is een stevige rockplaat met vaak euforisch klinkende songs die je bij het nekvel grijpen. ‘Brittle dream’ is het tweede album dat de groep in eigen beheer heeft opgenomen. De producer was opnieuw Reinhald Vanbergen, die ook bij ‘Entrepology’, het debuut van de groep, en ‘Things that don’t go right’ achter de knoppen zat.

‘Brittle dream’: een intense opnameperiode

“Midden januari 2022 hebben we een intense opnameperiode gehad in de Gentse ‘Johnny Green Giant’ studio in Oostakker”, vertelt Genard. “Ondertussen verbleven we samen in Gent. Voor deze plaat hebben we eerst uitgebreid de basistracks opgenomen, alles live en vaak zonder clictrack (een apparaat dat het tempo aangeeft), wat het best uitdagend maakte”. 

Onze favorieten op het nieuwe album zijn legio. Lyrisch zijn we onder meer over het duo’ ‘Touching people’ (één van de allermooiste liedjes op de plaat) en ‘Five hundres years’. ‘Cool comfort’ is dan weer de overtreffende trap van een catchy song. We pikken er ook graag ‘This time tomorrow’ uit en de verstilde parel ‘Whisper on the wind’, het enige nummer op de plaat dat niet uptempo is. De song wordt ondersteund door een mooie videoclip. 

‘Uh-Huh’ is de fantastische opener van de plaat, terwijl titelsong en afsluiter ‘Brittle dream’ een geweldig liedje is dat eindigt met een pittige gitaarsolo. En ‘Used to be so’ bijvoorbeeld toont aan hoe opzwepend de muziek van School Is Cool kan zijn.

Hanne Torfs zingt op vier nummers mee

Hanne Torfs, toetseniste bij School Is Cool, zingt op vier nummers van het nieuwe album mee. Het gaat om ”This time tomorrow’ en ‘Sing along’, maar ook ‘Puff of smoke’ en ‘Touching people’. “We zouden natuurlijk verschillende namedrop-geschikte gastzangeressen kunnen vragen, maar waarom zou je dat doen als je Hanne Torfs in je band hebt”, zegt Genard.

Hij beaamt het euforisch sfeertje bij School Is Cool. “We willen altijd het speelplezier van onze liveshows vertegenwoordigen met onze opnames”, zegt de frontman. Hij gaat ook akkoord als we zeggen dat de band Amerikaanse invloeden heeft.

“Er zitten altijd Amerikaanse invloeden in onze muziek. Mijn favoriete artiesten zijn bijna allemaal culturele Angelsaksen”, zegt Genard. Hij haalt in dat verband een recent door hem ontdekt pareltje aan. Het gaat om ‘Hard station’ van de Ier Paul Brady uit 1981. “Ik had er nog nooit over gehoord, maar het is best stevig in de muziek gekropen.”

De titel van het nieuwe album van School Is Cool, ‘Brittle dream’, heeft Genard gekozen omdat het op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd. Genard: “In mijn ogen kan het zowel staan voor de droom van een steeds verdraagzamer wordende mensheid, als voor de droom van een carrière als artiest, of als voor de droom à la ‘en ze leefden nog lang en gelukkig'”. 

Een nieuwe drummer voor School Is Cool

Intussen is er een personeelswissel gebeurd bij School Is Cool. Matthias Dillen, drummer van het eerste uur bij de band (sinds 2009), is immers vervangen door Niels Meukens. “Matthias heeft twee jonge kindjes en een veeleisende job, dus iedereen begreep dat hij zich wilde terugtrekken”, legt Genard uit.  

Hij is vol lof over Meukens. “Hij is in staat heel complexe structuren snel te memoriseren en tegelijk is hij een heel gevoelige drummer die een song die hij ons nog maar twee keer heeft horen spelen, bijna foutloos kan spelen. En dat zonder drumlijn dan nog”.

Tot slot vragen we Genard wat er op de hoesfoto van ‘Brittle dream’ staat en hij legt dat haarfijn uit. Het blijkt een versie te zijn van het oorspronkelijke idee dat hij had en waaruit de naam School Is Cool is voortgekomen.

“Ik zag voor me een brooddoos met een wanhopig oncool cartoondiertje met een zonnebril dat op een skateboard stond en saxofoon (of elektrische gitaar) speelde en zei: “Hey kids! School Is Cool!”. Ik vond dat zo’n zielig en tegelijk grappig beeld dat het me is bijgebleven. Bovendien wilde ik voor het design van dit album werken met witruimte zoals een “infini” (een wand) bij een fotoshoot en die brooddoos paste er perfect bij”, vertelt een enthousiaste Genard tot slot.


Related Images: