‘Licorice Pizza’ baadt in liefde voor de seventies

‘Licorice Pizza’ baadt in liefde voor de seventies

‘Licorice Pizza’ (2021) 4 out of 5 stars

Sinds kort is ‘Licorice Pizza’ verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray. De nieuwste film van stijlvirtuoos Paul Thomas Anderson is goudeerlijk, verfrissend grappig en hartverwarmend. Eentje om zo snel mogelijk aan je collectie toe te voegen.

Gary en Alana

In ‘Licorice Pizza’ volgen we de ietwat speciale relatie – is het vriendschap of liefde? – tussen Gary Valentine (Cooper Hoffman) en Alana Kane (Alana Haim). Hij is een vijftienjarig kindsterretje dat buiten de schooluren verschillende ondernemingen runt. Zij is 25 en woont nog samen met haar ouders en zussen. Het opportunisme en het lef van Gary laten Alana facetten van het leven zien die ze niet voor mogelijk hield. Met als decor het Los Angeles uit de prille seventies ontdekken ze samen het leven, de stad en elkaar.

Zowel scenario als regie zijn van Paul Thomas Anderson. Dat die (nog) niet de bekendheid geniet van een Spielberg of een Scorsese is enerzijds logisch, aangezien de man er telkens een paar jaar over doet om een nieuwe film te maken. Wat meer dino’s of gangsters zouden ook kunnen helpen. Anderzijds is het ook wel verrassend wanneer je naar zijn palmares kijkt. Met ‘Licorice Pizza’ haalde hij alweer zijn negende, tiende en elfde oscarnominatie binnen. Pittig detail: voorlopig heeft hij nog geen enkel beeldje op zijn schouw staan.

Anderson gaat freestyle

De hand van de meester is in ‘Licorice Pizza’ subtieler dan anders, maar nog steeds herkenbaar in sommige long takes en het gebruik van een zeer dynamische camera. De stijl van Anderson zit deze keer vooral in de plot en de karakters. De Amerikaan is een meester in het ontwikkelen van zonderlinge personages die op een bepaalde manier hun plaats in de wereld proberen te vinden door hun onderlinge connectie te verkennen. ‘Phantom Thread’ is het perfecte voorbeeld van een relatie die haar grenzen mijlenver verlegt, maar uiteindelijk toch een balans vindt. Die zoektocht naar evenwicht is ook de rode draad van de relatie tussen Alana en Gary. 

Zoek dus niet naar een verhaal dat van A naar B gaat. Net zoals de plot, gaat de relatie van Gary en Alana het volledige alfabet af. Alles kan en alles mag in ‘Licorice Pizza’. Onderweg komen ze allerlei interessante figuren tegen – de beste sequenties zijn die met Sean Penn en Bradley Cooper – en blijven ze steeds hun heerlijk eigenzinnige zelve. Wat er gebeurt, is ondergeschikt aan hoe het gebeurt. De film is een reis van twee mensen die volwassen worden in de vroege jaren ‘70. Op dat gebied is ‘Licorice Pizza’ net als ‘Once Upon A Time In Hollywood’, maar dan met hoofdpersonages die geen huidproducten gebruiken. Cooper Hoffman mag tot nader order zijn shirt aanhouden als hij op het dak een antenne herstelt.

‘Licorice Pizza’ is nu beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Op de schijf is ook bonusmateriaal te vinden, dat voornamelijk bestaat uit deleted scenes en een blik achter de schermen.

Related Images: