‘Don’t Worry Darling’ is geen Harry Styles-film
‘Don’t Worry Darling’ (2022)
‘Don’t Worry Darling’ is een van de films die vorig jaar het meest over de tongen is gegaan. Helaas had dat meer te maken met randzaken dan met de inhoud van een prima thriller met een uitstekende acteerprestatie die je nu ook thuis kan ontdekken.
De capriolen van Harry
Het begon met de spontane collectieve opvering van menig eierstok tussen Vlaanderen en Californië wanneer de eerste trailer van de nieuwe Harry Styles-film werd gelanceerd. De boel dreigde vervolgens te escaleren toen het gerucht de ronde ging dat Styles er naast zijn affaire met regisseur Olivia Wilde nog een romance met co-ster Florence Pugh op nahield. Beide vrouwen hadden destijds nog een relatie, maar als je de grootste popster op aarde bent heb je wel andere besognes dan het privéleven van je collega’s. In september was het hek helemaal van de dam toen beelden viraal gingen waarin de ‘As It Was’-zanger iets te veel speeksel leek te produceren bij het begroeten van zijn collega Chris Pine.
Geen onbesproken filmpje dus. De inhoud was zowat het enige waar niet over gepraat werd. Als de influencers en zelfverklaarde nieuwsmakers de film daadwerkelijk hadden gezien, hadden ze geweten dat ‘Don’t Worry Darling’ eigenlijk geen Harry Styles-film is, maar een Florence Pugh-film. Of dat Olivia Wilde na ‘Booksmart’ bevestigt dat ze kan regisseren bijvoorbeeld.
Wilde brengt ons naar een zonovergoten Amerikaans woestijnstadje in de jaren ’50. Alice (Florence Pugh) en Jack (Harry Styles) leiden er het perfecte leven. Terwijl hij gaat werken, brengt zij de dag door in hun charmante villa, de ramen lappend en de badkuip boenend, of in gezelschap van haar gelijkgestemde buurvrouwen in het lokale shoppingcenter. Alles rondom Alice en Jack ademt volmaaktheid: van de kortgemaaide, groengesproeide grasperkjes voor elk huis tot de glimmende cabrio’s waarmee Jack en zijn buren elke ochtend naar hun werk rijden.
De reden? Het stadje is opgericht door Frank (Chris Pine), als oord van rust en orde voor de werknemers van zijn bedrijf. Hij schenkt de vrouwen een droomleven en vraagt slechts twee dingen in ruil: dat ze de mannen geen vragen stellen over hun werk en dat ze nooit, maar dan ook nooit de woestijn ingaan.
De eye candy overklast
Dat Alice uiteindelijk wél de woestijn ingaat en dat er een serieuze barst in het perfecte plaatje komt te zitten, zal niemand verbazen. Vanaf dat moment transformeert de film langzaam van een veelbelovend drama in een beklijvende thriller. Het scenario van ‘Booksmart’-scenariste Katie Silberman brengt niet noodzakelijk veel nieuws onder de blakende woestijnzon, maar houdt je aandacht vast en laat voldoende ruimte voor een actrice als Florence Pugh om twee uur lang te excelleren. Want Pugh, en niet Styles die nauwelijks het eye candy-niveau ontstijgt, is de échte ster van ‘Don’t Worry Darling’.
De Britse, die haar klasse al etaleerde in onder meer ‘Midsommar’ en ‘Little Women’, speelt Styles en co probleemloos van het scherm. Zelfs de altijd solide Chris Pine moet zijn meerdere in haar erkennen. Dankzij de krachttoer van Pugh blijf je op de voorspelbare momenten van het verhaal toch nog op het puntje van je stoel zitten. Haar prestatie is wat ‘Don’t Worry Darling’ doet uitstijgen boven de gemiddelde dystopische thriller.
Gelukkig hoeft de film niet volledig te teren op zijn hoofdrolspeelster. Alles ziet er goed uit, het scenario is verweven met een sterke feministische boodschap en de soundtrack swingt best lekker. Olivia Wilde heeft met haar tweede regieproject onze zin naar meer alleen maar aangewakkerd.
Vanaf woensdag 25 januari kan je Florence Pugh op je eigen scherm zien schitteren op DVD, Blu-Ray of 4K UHD.