CE’s StripFax juni 2021
CE’s StripFax bundelt elke maand enkele strips, die we graag onder de aandacht brengen, maar niet uitgebreid recenseren. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite loont om deze strips te lezen. Met onze korte recensies ontdek je snel of een strip je al dan niet zal liggen.
Een strip voor lees- en andere honger!
Er zijn zo van die kinderstrips die volwassenen ook heel wat leesplezier geven. Een nieuw sterretje aan dit firmament is Yasmina. Wauter Mannaert weet op prachtige manier hedendaagse thema’s als vervuiling, massaconsumptie en overbevolking aan te kaarten in een grappig verhaal over een meisje dat zot is op koken en gezond eten. De losse tekenstijl zonder strikte kaders pas perfect bij de wat wilde, opstandige sfeer van deze strip. Als toemaatje krijg je achtereen nog drie leuk geïllustreede gerechten, dus de lezertjes kunnen nadien in de keuken aan de slag. Topgerecht! (Pep)
Een Koude Oorlogavontuur waar je warm van wordt
Dit album verscheen al in 2018 in het Duits en was oorspronkelijk ook enkel voor de Duitse lezertjes bedoeld. Gelukkig zag men in dat de hoge kwaliteit van zowel het tekenwerk als het voorstuwende scenario van Flix ook de interesse van buitenlandse fans zou opwekken. Na de Franse dus nu ook de Nederlandse vertaling van Robbedoes die midden in de Koude Oorlog verzeild geraakt. Weer een toppertje in deze uiterst boeiende reeks. (Pep)
De legende gaat voort
De legende van het Wilde Westen gaat voort. In het eerste verhaal wordt Calimity Jane gevolgd, terwijl de nadruk nu vooral op Wild Bill Hickok ligt. De geroemde premiejager gaat op zoek naar ‘Snake’ O’Malley en Jacob Moore en wij mogen hem op zijn tocht vergezellen. Ook de rol van Jane is nog niet uitgespeeld, want ook zij komt voor in het stuk met enkele flarden naar haar indianenverleden. De tekeningen zijn kleine, gedetailleerde schilderijtjes, maar het verhaal op zich ontbreekt aan peper. Al bij al een aangenaam verhaal, hoewel een western voor ons nog rauwer en straffer mag zijn. (Rex)
Zee(r) goed!
Alweer het zesde album vol weetjes over de zee. Het succesrecept blijft ongewijzigd: zo veel mogelijk interessants vertellen in een grafisch jasje vol dynamiek en mimiek. O ja, en het moet grappig zijn! Gelukkig moeten we meermaals glimlachen met de gags én komt de ‘aha, dat wist ik niet’ regelmatig naar boven. Op naar het zevende deel? (Rex)
Jolly good, my dear!
Een leuke (her)ontmoeting met de very Britisch detective Clifton die hoge toppen scheerde onder Turk & Bob De Groot (die in latere delen aan bod komen). In dit eerste deel zijn Cliftons eerste avonturen opgenomen, waar de toon voor de rest van de verhalen al gezet wordt. Gelukkig ook met een dossier maar minder uitgebreid en gedocumenteerd zoals bijvoorbeeld De Standaard (Pieter Pienter & Bert Bibber) of Dupuis (Sammy) dat doen. Onmisbaar in de kast van elke nostalgische stripliefhebber. (Pep)
Boontje voor de strip, blauwe boon voor de ‘held’
Een non-fictie strip over de moord op de dodelijkste sluipschutter van de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Chris Kyle werd een legende, zeker na zijn autobiografie American Sniper (en de film). De auteurs vertellen het verhaal over hem en over zijn schutter die hem doodde. Veel pratende hoofden, maar de tekeningen van Brüno maken veel goed. De auteurs nemen af en toe een standpunt in, maar laten ook veel over aan de lezer om te (be)oordelen. Soms valt je mond open van verbazing bij het lezen van wat er kan in Amerika dat van zijn idolen goddelijke helden maakt. Benieuwd naar het tweede deel. (Pep)