Plunk! van Cromheecke & Letzer is een schot in de roos

Plunk! van Cromheecke & Letzer is een schot in de roos

Cromheecke & Letzer, ‘Plunk!’ 4 out of 5 stars

Toen ik ongeveer 30 jaar geleden door het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal (nu Belgisch Stripcentrum) liep, zag ik een enorm schattig, roos figuurtje. Het was in een kleine expo over het ontstaan van het stripverhaal, en het figuurtje illustreerde allerlei facetten over merchandising. Er waren ook twee stripplaten van een tekenaar die wereldwijd succes oogst met zijn figuurtje Plunk, maar uiteindelijk blijkt het een droom en wordt hij wakker in een schamel atelier waar de regen door het dak in emmers valt. En dat maakt het geluid: plunk, plunk, plunk. Ik was hier zo enthousiast over, dat ik meteen op zoek ging naar dit stripverhaal met dit bijzondere wezentje. Groot was mijn teleurstelling toen bleek dat het enkel gecreëerd was voor deze tentoonstelling en dat er dus geen stripreeks was. Het bleek dus ook een droom te zijn.

Plunk afbeelding regen

Gelukkig zag Luc Cromheecke het potentieel van het figuurtje in en liet hij hem daarna terloops opduiken in zijn series ‘Taco Zip’ en ‘Tom Carbon’. Uiteindelijk kreeg Plunk waar hij recht op had: een eigen serie onder zijn naam. Samen met scenarist Letzer maakte Cromheecke er een typisch Belgische gagstrip van: het absurdisme viert hoogtij. Er wordt nooit verklaard waar Plunk vandaan komt of wat het is. Soms kan hij de uitbater zijn van een kermiskraam, maar wordt hij dan meegenomen als hoofdprijs. Dan is hij weer een bokser, ridder, matroos, redder in een zwembad of toevallige voorbijganger. Alles kan en dat zorgt er voor dat er geen limieten zijn aan de fantasie van de auteurs.

chinese cover Plunk

Dat het figuurtje iedereen aanspreekt, blijkt ook uit de internationale belangstelling. Plunk werd al vertaald (ja, zelfs een woordeloze strip wordt vertaald) in het Deens, Arabisch en Chinees. Cromheecke weet iedereen aan te spreken door enerzijds de eenvoud van zijn tekeningen, en anderzijds zijn talent om met een paar kribbels de figuren tot leven te brengen en hun een heel scala aan emoties te laten zien. Ook zijn timing, erg belangrijk bij humor, is perfect.

Prima werk dus van uitgeverij Oogachtend om alle albums van het wonderlijke wezentje te bundelen. En met 25 euro is het nog een koopje. Ideaal voor nieuwe lezers die het werk nog niet kenden. Maar de fans blijven wat in de kou staan. Als je ziet welke prachtige integralen, zoals die van Piet Pienter en Bert Bibber, of van Gilles De Geus, er nu uitkomen met hardcover, en vooral met een groot dossier met weetjes, anekdotes en schetsen allerlei, dan missen we dit hier wel. Een gemiste kans (en een gemiste vijfde ster), want nu zal er niet rap nog een nieuwe integraal verschijnen die hier wel aan voldoet.

Plunk gag afbeelding

En wat we vooral missen, zijn nieuwe avonturen van Plunk, maar daarvoor zullen we een petitie moeten opstarten. Het zou nochtans ideaal passen in een van onze nieuwe striptijdschriften zoals Eppo, Jump of Maxix. Hopelijk lezen die uitgevers mee.


Related Images: