Et pour les Flamands, pas la même chose
Verschillende auteurs, ‘Generatie Asterix’
Nu dat nieuwe stripreeksen zo moeilijk van de grond geraken en klassieke striphelden steeds ouder worden, is er voor de uitgevers toch nog een nieuwe melkkoe: hommage-albums. Men neme een succesvol stripkarakter, men voege daarbij een succesvol auteur, liefst jonger dan de held zelf en men biedt het te koop aan de lezers die met de held zijn avonturen zijn opgegroeid.
‘De blauwbloezen’, ‘Lucky Luke’, ‘Agent 327’ voor onze Noorderburen, en zelfs onze Vlaamse ‘Kiekeboes’ kregen al de eer van een verzameling cartoons en stripplaten van hun collega’s. Verwonderlijk dat het bij een van onze grootste helden het zo lang geduurd heeft, maar nu is het uiteindelijk ook de beurt aan ‘Asterix’, de kleine Galliër.
Het euvel van dit soort strips is dat de kwaliteit altijd erg wisselend is. De uitgever of initiatiefnemer vraagt blijkbaar een hoop gevestigde waarden om hun licht te laten schijnen op hun held uit hun jeugd en van enige kwaliteitscontrole is blijkbaar geen sprake. Je hebt er pareltjes tussen zitten van tekenaars die echt de moeite hebben genomen om het stripfiguurtje in een ander licht te plaatsen, maar er zijn er evengoed die zich er gemakkelijk van afmaken en een soort veredelde verjaardagswens insturen.
Het was leuk geweest als ze er gewoon een wedstrijd van hadden gemaakt en dat het publiek online mocht beslissen welke gags in het album mochten komen. Het zou in ieder geval de kwaliteit ten goede komen.
Gelukkig maken de pareltjes die in deze ‘Asterix’ voorkomen, het toch de moeite voor de Asterix-liefhebber om dit album aan te schaffen. Zo zijn er hele leuke gags van Guy Delisle (‘Gegijzeld’), Nob (‘Dad’, ‘Mamette’), Arthur De Pins (‘Schatjes’) en van de knotsgekke figuurtjes die Tebo (‘De jeugd van Mickey’) getekend heeft, zou ik best een heel album willen zien.
De echte Asterix-fan moet natuurlijk de 140-pagina’s tellende Franse uitgave kopen. Daarin weiden de auteur ook even uit over hun eerste kennismaking met Asterix. Het is jammer dat we geen lage-landen-versie kregen zoals bij ‘Guust Flater’ wel het geval was. Enkel Stedho en Typex mochten iets doen voor deze Nederlandse versie, maar ik had graag de Charel Cambré’s en de Hanco Kolks van deze contreien hun versie zien geven.
Misschien over 15 jaar als onze helden hun 75ste kaarsje mogen uitblazen. Bij Toutatis!