CE’s StripFax februari 2023

CE’s StripFax februari 2023

CE’s StripFax bundelt elke maand enkele strips, die we graag onder de aandacht brengen, maar niet uitgebreid recenseren. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite loont om deze strips te lezen. Met onze korte recensies ontdek je snel dat een strip je al dan niet kan bekoren.

Stripcover Verhoeven Brigade 3: Alex

De verdwijning van een vrouw, roept bij inspecteur Verhoeven herinneringen op aan zijn vrouw, die ontvoerd en vermoord werd. De spoken van het verleden kwellen hem even hard als het onvermogen om de zaak op te lossen. Maar de kleine is een doorzetter. Weer een uitstekende verstripping die je van in het begin bij de lurven neemt en je niet meer loslaat. Langzaam aan krijgen we ook een beter beeld van het fascinerend hoofdpersonage. Jammer genoeg zijn er maar vier romans verschenen in de oorspronkelijke boekenreeks.

Stripcover De magnifieke Monet

In 2026 zal het 100 jaar geleden zijn dat Monet stierf. Tegen dan wil de geestelijke vader van Plunk vier albums rond de schilder afgewerkt hebben. Het eerste deel ligt nu in de winkel en is meer een tekstloos kijkboek geworden dan een echte biografie. Met veel humor leidt de auteur ons door de dagelijkse beslommeringen van de kunstenaar. Hopelijk verrassen de volgende drie albums ons ook evenzeer.

stripcover In goed gezelschap

Dit verhaal over een charmezanger die zijn droom wil bereiken en zijn echtgenote die voor brood op de plank zorgt, doet erg Vlaams aan, maar dat is hier een compliment. We krijgen verschillende karakters die via anecdotes mooi worden voorgesteld. Ondanks de kleine strubbelingen tussen de personages, heerst er vooral een feelgoodsfeer. Maar voor je het weet, betrekt de lucht en doemt er drama aan de einder op. Deze verrassende strip is het prima resultaat van de samenwerking tussen Inne en Mathias, die hopelijk navolging vindt.

stripcover Een stil geloof in engelen

Waarom zoeken naar een origineel plot als er zoveel prachtige boeken bestaan, veelal onbekend bij het striplezerspubliek. De mode van de boekverstrippingen brengt heel wat pareltjes voor, zoals ook deze thriller over een seriemoordenaar. Af en toe wel veel plaatjes tekst van het vertellende hoofdpersonage, maar de auteurs weten er de vaart in te houden. Je kan het einde wel vermoeden, maar de rit ernaartoe is spannend en aangrijpend. Prachtige, sfeervolle inkleuring ook, die perfect bij de tijdsgeest van eind jaren ’30 past.

stripcover Het verhaal van Vlaanderen 2

Net als de tv-serie missen we een rode draad die alle stukjes mooi aan elkaar breit. Maar het VRT-publiek zal niet ontgoocheld zijn met deze verstripping, want de auteurs weten de stukjes geschiedenisles met veel humor te brengen. Het boek eindigt met: ‘een verhaal waarvan nog lang niet alles verteld is”. Betekent dit dat de auteurs nog zin hebben in een vervolg of hangt dit van de VRT af?

stripcover Malaterre

Wat op het eerste gezicht een vlotlezend verhaal lijkt over een vader die zjin kinderen mee naar Afrika neemt, weg van de moeder, is in feite een ingenieus opgebouwd stripverhaal dat je onbewust meesleurt in dit jeugdtrauma. Acht jaar heeft Gomont hierover gedaan, maar het klopt dan ook tot in de puntjes. Zelfs de sigarettenrook en de tekstballonnen zorgen mee voor een intense leesbeleving. Hoe ingenieus ook de auteur het beeldverhaal heeft ineengestoken, het meest verwonderlijke blijft toch dat dit gebaseerd is op zijn eigen jeugd. Benieuwd hoe het met deze eigenzinnige karakters afloopt in deel twee.

stripcover Edgar P. Jacobs: De doemdromer

Een biografisch hommage-album, het bestaat echt, en meer nog, de titel dekt de lading. We volgen de tekenaar van Blake & Mortimer doorheen zijn leven via talrijke, leuke anecdotes. Op die manier leren we hem beter kennen dan door eender welke saaie monografie te lezen. Wat bijzonder leuk is dat deze strip ook in de stijl van de grootmeester is gemaakt, zowel qua tekeningen als qua sfeer. Een geslaagd experiment dat noopt tot navolging.

stripcover: Thorgal Saga 1: Vaarwel Aaricia

Terwijl al het bloed al uit de hoofdreeks en alle nevenreeksen werd geperst, besliste de uitgever om toch nog een nieuwe serie rond de Vikingheld op te starten. En gelukkig maar, want dit eerste deel in de Thorgal Saga, waar auteurs hun eigen ding mogen doen, is een aangename weerzien met de held zoals we die in het begin van zijn stripcarrière kende. Hij is heel wat ouder, maar terug is het spannende avontuur, de botsende, eigenzinnige karakters, het vleugje magie en mysterie en zelfs de prachtige tekeningen. Stripauteur Recht is een fan en dat merk je dan ook aan dit mooi eerbetoon. Hopelijk leggen de volgende auteurs van deze spin-off de lat even hoog.

stripcover Countdown 3: Operatie Tora Bora

Met dit derde deel komt er een einde aan het spannende relaas van rechter Duquesne die het opneemt tegen terroristen die Frankrijk belagen. De protagonist heeft misschien wat minder flair dan andere actiehelden, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de realistische plot. Je gelooft steeds dat dit allemaal echt gebeurd kan zijn. En je krijgt een verrassende blik achter de schermen van de misdaad, waar niet alles loopt zoals het zou moeten. Ook bij deze serie hopen we dat de auteurs doorgaan op het ingeslagen pad en dat dit dus niet de final countdown is.

Related Images: