Acht vergeten topfilms om op te warmen voor Kerstmis

Acht vergeten topfilms om op te warmen voor Kerstmis

Nog twee weken tot Kerstmis en dat betekent overdag uren Mariah Carey en Michael Bublé door je oortjes en ‘s avonds met de hele familie kerstfilms kijken! Maar welke films? Toch niet wéér dezelfde als vorig jaar en het jaar dáárvoor? Iedereen weet ondertussen wel dat de Wet Bandits een pak rammel krijgen van Kevin in ‘Home Alone’ en dat Hugh Grant uiteindelijk zijn huishoudster kust op het schoolfeest in ‘Love Actually’. Daarom legt Cutting Edge deze acht vergeten klassiekers bij jou onder de kerstboom.

‘Trading Places’ (1983)

Regie: John Landis
Cast: Eddie Murphy, Dan Aykroyd & Jamie Lee Curtis
116 minuten

Als gevolg van een weddenschap tussen twee oude beursmagnaten worden de levens van Billy Ray en Louis omgewisseld. De excentrieke bedelaar Billy Ray wordt in sneltempo omgetoverd tot zakenman en Louis verliest in het omgekeerde proces al zijn geld en vrienden.

Waarom kijken?
‘Trading Places’ betekende de doorbraak voor Eddie Murphy, die in de jaren ‘80 nog schitterde in films als ‘Beverly Hills Cop’ en ‘Coming To America’. Samen met Dan Aykroyd en Jamie Lee Curtis vormt de breedlachende komiek een doldwaas trio dat voor meerdere onvergetelijke scènes zorgt.

‘Klaus’ (2019)

Regie: Sergio Pablos & Carlos Martínez López
Cast: Jason Schwartzman, J.K. Simmons & Norm MacDonald
96 minuten

De luie postbode Jesper wordt naar het hoge Noorden gestuurd, waar hij een compleet verloederd stadje aantreft. Hij sluit er een vriendschap met een wel héél bijzondere speelgoedmaker en samen blazen ze het stadje nieuw leven in door ieder braaf kind een cadeautje te bezorgen.

Waarom kijken?
Netflix kwam twee jaar geleden aandraven met deze verrassend leuke animatiefilm over het ontstaan van de Kerstman. Ondertussen staat hij nog steeds in de top 250 van beste films aller tijden op imdb.com. Het maakt van ‘Klaus’ een nieuwe klassieker en zoals het een echte kerstfilm betaamt, laat ook het einde niemand onberoerd.

Merry New Year!

Eddie Murphy in ‘Trading Places’

‘A Christmas Story’ (1983)

Regie: Bob Clark
Cast: Peter Billingsley, Melinda Dillon & Darren McGavin
93 minuten

Ralphie is een guitig jongetje dat opgroeit in de jaren ‘40. Hij doet er alles aan om zowel zijn ouders als de Kerstman ervan te overtuigen dat een Red Ryder BB-geweer hét perfecte kerstcadeau is voor hem.

Waarom kijken?
Ralphie is zo innemend dat hij je onmiddellijk weer laat voelen hoe het is om een tienjarig kind te zijn. Zowel volwassenen als kinderen botsen voortdurend op herkenbare situaties in deze vergeten, maar daarom niet minder hilarische familieklassieker. ‘A Christmas Story’ wordt gegarandeerd de nieuwe favoriet van je kinderen.

‘It’s A Wonderful Life’ (1946)

Regie: Frank Capra
Cast: James Stewart, Donna Reed & Lionel Barrymore
130 minuten

Wanneer de sympathieke bankier George Bailey door een vergissing de spaarcenten van zijn klanten verliest, wil hij er een einde aan maken. Net op dat moment daalt zijn engelbewaarder uit de hemel neer om hem te laten zien hoe het leven zou zijn als hij er nooit geweest was.

Waarom kijken?
Frank Capra behaalde met deze film zijn laatste van zes oscarnominaties voor beste regisseur. In ‘It’s A Wonderful Life’ regisseert Capra everyday man James Stewart naar een absolute knalprestatie. Deze must-see kerstklassieker over familie, liefde en de zin van het leven prijkt aan de top van talloze lijstjes die op zoek gaan naar de beste kerstfilm aller tijden.

‘Gremlins’ (1984)

Regie: Joe Dante
Cast: Zach Galligan, Phoebe Cates & Dick Miller
106 minuten

Billy krijgt van zijn vader voor Kerstmis een schattig beestje cadeau. Het nieuwe huisdier komt met drie belangrijke regels: geef het géén water, géén fel licht en géén eten na middernacht… 

Waarom kijken?
‘Gremlins’ is een absolute cultklassieker en nog steeds razend populair bij filmliefhebbers die opgegroeid zijn in de jaren ‘80. Chris Columbus schreef het scenario zes jaar voor hij ‘Home Alone’ maakte. Deze keer mengt hij zijn kenmerkende humor met een vleugje (kindvriendelijke) horror en alweer heel wat fantasie.

‘Jingle All The Way’ (1996)

Regie: Brian Levant
Cast: Arnold Schwarzenegger, Jake Lloyd & Jim Belushi
89 minuten

De drukbezette zakenman Howard Langston belooft zijn zoon een pop van zijn held Turbo Man te kopen voor Kerstmis. Op Kerstavond blijkt de pop echter overal uitverkocht en komt Howard terecht in een strijd tegen alle andere ouders om de laatste pop in de stad te vinden.

Waarom kijken?
Een kerstfilm met Arnold Schwarzenegger? Wij zijn al verkocht. Wie nog niet gewonnen is, zal zich wellicht bedenken bij het zien van de absurde avonturen en de complete waanzin die de man moet doorgaan om het perfecte kerstcadeau voor zijn zoon te vinden. En zonder deze film hadden we Arnold wellicht nooit de legendarische woorden “Put that cookie down!” horen brullen.

Remember, George: No man is a failure who has friends

It’s A Wonderful Life

‘An Affair To Remember’ (1957)

Regie: Leo McCarey
Cast: Cary Grant, Deborah Kerr & Richard Denning
115 minuten

Terwijl haar verloofde in New York op haar wacht, ontmoet zangeres Terry de charmante playboy Nickie Ferrante op een cruiseschip. Tegen wil en dank in wordt Terry verliefd. Het koppel spreekt af om elkaar zes maanden later te ontmoeten bovenop de Empire State Building. Maar zullen ze ook allebei opdagen?

Waarom kijken?
Een topduo uit klassiek Hollywood en een prachtige fotografie volstaan om twee uur melige romantiek te doorstaan. Nooit was Cary Grant méér Cary Grant dan in ‘An Affair To Remember’. Als klassieker in het romantische genre heeft de film nog een grote invloed gehad. Zo is ‘Sleepless in Seattle’ met Tom Hanks en Meg Ryan gebaseerd op het einde van deze film.

‘Batman Returns’ (1992)

Regie: Tim Burton
Cast: Michael Keaton, Danny DeVito, Michelle Pfeiffer & Christopher Walken
126 minuten

Een misvormde man die zichzelf ‘The Penguin’ noemt slaat de handen in mekaar met een corrupte zakenman. Samen willen ze Gotham veroveren en Batman uit de weg ruimen. Ondertussen verschijnt ook Catwoman ten tonele met haar geheel eigen agenda.

Waarom kijken?
‘Batman Returns’ is een rariteitenkabinet van Tim Burton op zijn absolute hoogtepunt. Ook Michelle Pfeiffer en Danny DeVito zijn ronduit geweldig als Catwoman en The Penguin. ‘Returns’ is niet alleen een vergeten kerstfilm, hij wordt ook vaak onterecht verwaarloosd in lijstjes met de talrijke Batman-films die er ondertussen al zijn.

Related Images: