Het mystieke geluidsuniversum van Arooj Aftab, Vijay Iyer en Shahzad Ismaely

Het mystieke geluidsuniversum van Arooj Aftab, Vijay Iyer en Shahzad Ismaely

Arooj Aftab, Vijay Iyer & Shahzad Ismaely, ‘Love in exile’ 5 out of 5 stars

Na het immense succes van doorbraakplaat Vulture Prince was het uitkijken naar nieuw werk van de Pakistaanse, in het Urdu zingende vocaliste Arooj Aftab. Toeval deed haar een unieke samenwerking aangaan met pianist Vijay Iyer – een van ‘s werelds meest invloedrijke jazzpianisten en met bassist/multi-instrumentalist Shahzad Ismaely (Marc Ribot/Ceramic Dog, Secret Chiefs, Ex Eye,.. ).

Door toeval ontstaan

Wat achtergrond bij het ontstaan van die nieuwe plaat dan maar. Iyer nodigde tijdens een concert Arooj Aftab uit. Dat werkte zo goed dat beiden er maar al te graag een vervolg aan wilden breien. Wat later, meer bepaald in 2018, kwam ook de ruimschoots ervaren Ismaely (die onder meer met world class-muzikanten als Elvis Costello, Lou Reed, John Zorn samenwerkte) aan boord. Zo ontstond er een nieuw trio. Toen Iyer, Ismaely en Aftab na enkele gezamenlijke concerten in de studio’s trokken, was er niet echt een groot plan. Buiten dan misschien het wat vage idee dat er héél misschien wel een plaat in zat.

Spontane interactie

De sound van dit gloednieuwe trio is eerder ongewoon. Zo bestaat de muziek grotendeels uit uiterst minimale invulling met bas, synths en wat lichte toefjes elektronica. Daarbovenop komt dan de wat zweverige, etherische vocals van Aftab. Het uitgangspunt is jazzy improvisatie. Die resulteert in zeven extensieve, vaak languit waaierende composities. Grotendeels zijn het dromerige, ambient soundscapes die dankzij de vocalen van Aftab een haast transcendentale, mystieke geluidservaring vormen.

Het kloppend hart van de plaat bestaat uit de losse, spontane en erg organische interactie tussen de muzikanten. Een soort blindelings aanvoelen dat veel respect afdwingt. Met elke luisterbeurt geraak je meer geïntrigeerd door het materiaal. Zo blijken opener ‘To remain / to return’, evenals het sterk meditatieve ‘Sajni’ of het op een donkere, duistere pianopartij drijvende ‘Shadow forces’ ronduit wonderlijke, meesterlijke exercities in collectieve improvisatie.

Luisteralbum om mee/in te verdwalen

Het erg fraaie ‘Love in exile’ is bij uitstek een luisteralbum waarmee het, zeker voor fans van jazz-met-een-oosterse toets, improvisatie, experimentelere jazz en prikkelende ambient, echt heerlijk verdwalen is. Deels is dat terug te brengen tot de erg ruimtelijke invulling door Ismaely en Iyer die grotendeels de sonische architectuur van de composities bedachten. De vocale inbreng van Aftab is bij uitstek ook een van dé troeven waarmee dit internationale trio uitpakt. Om maar te zeggen : ‘Love in exile’ is een heerlijke, fantastische ontdekking.

Dit project is live te zien onder meer tijdens Les Nuits Botanique (9/5/23) en op Gent Jazz (9/7/23 + 10/7/23).

Related Images: