Het Cutting Edge stripjaaroverzicht van 2020

Het Cutting Edge stripjaaroverzicht van 2020
jaaroverzicht strips

Kunst is geen competitie, dus je kan werken eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Maar aangezien we zelf dol zijn op overzichtslijstjes, al is het maar om te weten wat we gemist hebben, geven onze striprecensenten hun persoonlijke hoogtepunten van 2020 ook even mee. Hopelijk zitten jouw favorieten er ook tussen, maar met jaarlijks meer dan 1500 nieuwe Nederlandstalige strips, en een veelvoud op de Engels- en Franstalige markt, kan het zijn dat we die over het hoofd hebben gezien. Laat ons gerust weten welke we gemist hebben!

Hieronder vind je onze favorietenlijstjes:

Pep Leysen top 20

Rex Ensent top 10

Lise Hoebrechts top 5

Pep Leysen: 2020 verdient een top 20

De oplages van strips gaan blijkbaar elk jaar naar beneden, maar ik heb de indruk dat de kwantiteit en de kwaliteit altijd maar blijven toenemen. Goed nieuws dus voor de stripliefhebbers die overblijven. Gelukkig komen er ook zeer goede jeugdseries uit, hopelijk kan er dus voor opvolging gezorgd worden. Maar ik vrees dat daar meer voor nodig is dan prima strips. Hier is alvast wat je dit jaar niet had mogen overslaan.

Terug aan het land - Joe Sacco

20. Terug aan het land – Joe Sacco

Zo aangrijpend als ‘Onder de Palestijnen’ wordt het niet, maar dit non-fictie verslag van het onrecht dat de oorspronkelijke bewoners van Canada is aangedaan, grijpt toch naar de keel.

Lees hier de CE-recensie.


Karmen - Guillem March

19. Karmen – Guillem March

Comic-ster March gaat de Europese toer op met deze parabel over een zelfdoding waarbij het slachtoffer een soort van tweede kans krijgt. Meeslepend verteld met indrukwekkende tekeningen (die perspectieven!) en veel stof tot nadenken.

Onklopbaar 2 - Pascal Jousselin

18. Onklopbaar 2 – Pascal Jousselin

Deel 2 heeft het nadeel dat de verrassing wat weg is, maar Jousselin blijft leuke variaties vinden op het thema van de superheld die door stripkaders kan breken.

Lees hier de CE-recensie.

Beestenburcht 1 & 2 - Félix Delep & Xavier Dorison

17. Beestenburcht 1 & 2 – Félix Delep & Xavier Dorison

Ook hier vond ik deel 1 beter dan 2, maar beide scoren hoog. Ze zijn prachtig getekend en meeslepend verteld. Als deel drie ook dit niveau haalt, gaan we helemaal niet meer denken aan ‘Animal Farm’.

Lees hier de CE-recensie.

Keizerin Charlotte 2 - Matthieu Bonhomme & Fabien Nury

16. Keizerin Charlotte 2 – Matthieu Bonhomme & Fabien Nury

Minder indrukwekkend dan het eerste deel, maar de avonturen van deze eigenzinnige keizerin blijven ons bekoren. Politiek gekonkel met sterk getekende karakters, het zou een aflevering van ‘House of Cards’ kunnen zijn.

Een godverdomse klootzak 2 - Olivier Pont & Régis Loisel

15. Een godverdomse klootzak 2 – Olivier Pont & Régis Loisel

Ook hier was het eerste deel indrukwekkender dan het tweede, maar toch is het weer een spannend verhaal met intrigerende karakters. En hoe mooi is die jungle toch in beeld gebracht?

Het pantser van Jakolass - Manu Larcenet

14. Het pantser van Jakolass – Manu Larcenet

Bezig baasje Larcenet maakt niet alleen grimmige meesterwerken, hij vindt daarnaast ook nog tijd om zich te amuseren. En dat kunnen wij ook met zijn kijk op het Franse stripidool Ravian. Doldwaze avonturen met leuke plotwendingen en veel grote neuzen.

De wolf - Jean-Marc Rochette

13. De wolf – Jean-Marc Rochette

Oude rot in het vak Rochette brengt met deze avonturenstrip een kruising tussen ‘Moby Dick’ en ‘De oude man en de zee’, maar dan gesitueerd in de besneeuwde bergen. Een herder gaat de confrontatie aan met een wolf, en dat levert unieke beelden op.

Assholes - Bram Algoed & Micah Stahl

12. Assholes – Bram Algoed & Micah Stahl

Je moet het maar kunnen, je lezer laten meeleven met de fratsen van twee klootzakken. Een eigentijdse moraalvertelling op een prachtige, bijna schematische manier in beeld gebracht.

Lees hier de CE-recensie.

Little Nemo - Frank Pé

11. Little Nemo – Frank Pé

Frank Pé kan tekenen. En dat kon Little Nemo-bedenker Windsor McCay in het begin van de 20ste eeuw ook. Pé maakt met zijn eigen tekeningen over Little Nemo een eerbetoon van de ene grote kunstenaar aan de andere. Vooral een kijkboek, maar wat voor een.

Baby op komst - Benjamin Renner

10. Baby op komst – Benjamin Renner

Doldwaze avonturen van een eend, konijn en varken die de taak moeten overnemen van een ooievaar en een baby moeten afleveren. Leuke kribbels, maar vooral waanzinnige avonturen die je doen lachen, maar die je ook ontroeren.

Lees hier de CE-recensie.

Het beest - Frank Pé & Zidrou

9. Het beest – Frank Pé & Zidrou

Het begint als een indrukwekkende film, enkel de muziek van Danny Elfman ontbreekt. Onwaarschijnlijk mooie beelden, maar scenarist Zidrou moet nog op gang komen. Hopelijk gebeurt dat in het tweede deel.

Lees hier de CE-recensie.

De bom - Denis Rodier & Alcante & Laurent-Frédéric Bollée

8. De bom – Denis Rodier & Alcante & Laurent-Frédéric Bollée

Verrassend hoe non-fictie toch in beeld kan worden gebracht als een spannende waargebeurde thriller. Indrukwekkend epos over het ontstaan van de atoombom. Gebracht met de nodige wetenschap, maar ook met de nodige spanning.

Aaron - Ben Gijsemans

7. Aaron – Ben Gijsemans

Na het indrukwekkend debuut ‘Hubert‘ weer een topper van Gijsemans. Een aandoenlijk verhaal over een moeilijk onderwerp dat op verbluffend trage wijze in beeld is gebracht, zonder dat het verveelt. Ik zie het niemand anders nadoen.

Lees hier de CE-recensie.

Dagboek van Cérise 3 - Joris Chamblain & Aurélie Neyret

6. Dagboek van Cérise 3 – Joris Chamblain & Aurélie Neyret

Jeugdstrip van topniveau, waar kinderen zich nog kunnen amuseren zonder smartphones, playstations of sociale media. Liefdevol eerbetoon aan boomhutten, platenspelers, maar vooral boeken in alle vormen. En zo ontroerend dat er af en toe een traantje tevoorschijn kan komen, maar grappig genoeg om dat weer weg te vegen.

Knock out! - Reinhard Kleist

5. Knock out! – Reinhard Kleist

Nieuw werk over een oud levensverhaal. Het hoofdpersonage, de zwarte homoseksuele bokser heeft echt bestaan. In tegenstelling tot veel andere biografieën meeslepend verteld en in verbluffend zwart-wit neergezet.

Lees hier de CE-recensie.

Zwarte Waterlelies - Didier Cassegrain & Fred Duval

4.  Zwarte Waterlelies – Didier Cassegrain & Fred Duval 

Ouder werk dat werd verstript, met een fantastische ode aan het schilderwerk van Monet. Ook het scenario zit piekfijn in elkaar. Je vermoedt nooit dat dit oorspronkelijk een boek was, de fantastische ontknoping krijg je er als bonus bij.

Kent State - Derf Backderf

3. Kent State – Derf Backderf

Nieuw werk over oude gebeurtenissen, maar wat het zo angstaanjagend goed maakt, is dat het ook vandaag nog zou kunnen gebeuren in Amerika. En dan te bedenken dat Derf dit maakte voor de bestorming van het Capitool.

Lees hier de CE-recensie.

Muizen en mensen - Rébecca Dautremer & John Steinbeck

2. Muizen en mensen – Rébecca Dautremer & John Steinbeck

Ouder werk, maar het verbluffende tekenwerk van topillustratrice Dautremer biedt een totaal nieuwe kijk op dit schrijnende verhaal. Een boek dat je elk jaar opnieuw kan lezen.

Lees hier de CE-recensie.

Blast - Manu Larcenet

1. Blast – Manu Larcenet

Ouder werk, maar dit staat zo ver boven de rest dat een bundeling van de vier delen de eerste plaats verdient in 2020. Een fantastisch, meeslepend verhaal en waanzinnig mooie zwart-wit tekeningen, met hier en daar een kleurtje. Klassieker!
Geen dossier in deze integraal, maar laten we hopen dat er ooit een “Meta-blast” komt die even dik is als dit juweeltje.

Rex Ensent: K*tjaar, maar ongelooflijke strips

2020 was een vreemd jaar, maar door de lockdown kon ik heel wat tijd maken om strips te lezen. Toch geraakte ik niet helemaal rond, want ‘De Bom’ ligt hier onder andere nog klaar. Ziehier mijn top 10.

10. West Legends 1 – Giovanni Lorusso & Olivier Peru

Een nieuwe conceptreeks van Daedalus waarin we kennismaken met de meest legendarische personages uit de Far West, elk deel vertelt een ander levensverhaal.

9. De engelen van Auschwitz – Emilio Van Der Zuiden & Stephen Desberg

Een one-shot over de Tweede Wereldoorlog. Hoop staat centraal staat in het gruwelkamp van Auschwitz. Het verhaal toont ons de menselijke kant van beide partijen en grijpt je vrijwel meteen naar de keel.

Lees hier de CE-recensie.

Bolle 1 + 2 - Steven Dupré

8. Bolle 1 + 2 – Steven Dupré

Twee strips die bewijzen dat ‘Bolle’ wel degelijk een toekomst heeft tussen alle Jommekes, Kiekeboes en Sus & Wissen.

Lees hier de CE-recensie.


7. De Wolf – Jean-Marc Rochette

Een strip waarin niet zozeer veel gebeurt, maar met een verhaal bolstaat van ambiguïteit. De relatie tussen mens en natuur wordt hier belicht, maar ook de relatie tussen mens en dier, tussen vergeven en vergeten.


6. De Blauwbloezen 65 – José Luis Munuera & BeKa

Vaak gaat de kwaliteit van een reeks achteruit als hij doorgegeven wordt, maar dit trio bewijst dat het ook anders kan.

Lees hier de CE-recensie.

Tot de laatste - Paul Gastine & Jérôme Félix

5. Tot de laatste – Paul Gastine & Jérôme Félix

Een western die ons doet denken aan de gouden jaren van Blueberry, met een filmische kaderkeuze die ons meesleept in een beklijvende one-shot.



4. Driftwereld – Ken Broeders

Oerdegelijke fantasy kan ook van eigen bodem komen, maar dat is niet verwonderlijk met Ken Broeders aan het roer.



3. The last gambler – Rodrigo Sopena & Juande Pozuelo

Een album dat ons leert hoe de mensen in de Far West konden valsspelen met pokeren, vol knipogen naar historische personages als Houdini. Een mooie legende, ook al is hij grotendeels fictief.

2. Het goud van de Zwendelaar – Juanjo Guarnido + Alain Ayroles

Een Spaans duo neemt ons mee op reis naar de Nieuwe Wereld in een grafisch meeslepende one-shot van maar liefst 160 pagina’s.


1. Het beest – Frank Pé & Zidrou

De Marsupilami krijgt een fantastisch eerbetoon, vol spanning, humor en knipogen naar de Dupuis-stal.

Lees hier de CE-recensie.

Lise Hoebrechts: de 5 strips die van 2020 een beetje een grand cru maakten

Ondanks alles waren er toch enkele lichtpuntjes te vinden in 2020. Zo was het op stripvlak allesbehalve een mager jaar. Dit waren voor mij het afgelopen jaar de 5 strips waar ik het meest van genoten heb.

5. De kever en de koning – Thibau Vande Voorde

Met zijn debuut wist Thibau Vande Voorde zijn talent meteen op de kaart te zetten. ‘De kever en de koning’ is een meer dan geslaagd geheel waarin het surrealisme hypnotiserend werkt en het tekenwerk zowel aantrekt als afstoot.

Lees hier de CE-recensie.

4. Drieman – Wide Verknocke

In ‘Drieman’ onderzoekt Wide Verknocke de rol van zijn grootvader als collaborerende dichter en de latere invloed daarvan op zijn vader en hem. Met zijn kenmerkende tekenstijl weet hij het thema erg poëtisch, maar tegelijk ook sterk in beeld te brengen.

3. Ginseng Roots – Craig Thompson

Craig Thompson put opnieuw inspiratie uit zijn eigen jeugd om een verhaal te brengen over de ginsengproductie in de Verenigde Staten. Zijn nostalgische, maar evenzeer kritische terugblik weet de lezer ondanks de droge rode draad op sleeptouw te nemen.


2. Ik kom van ver maar blijf niet lang – Ward Zwart & Enzo Smits

Ward Zwart en Enzo Smits sloegen opnieuw de handen in elkaar en dat kunnen wij enkel toejuichen. ‘Ik kom van ver maar blijf niet lang’ heeft geen grote ambities, maar stijgt juist daardoor boven zichzelf uit. Dit is een strip zoals je ze maar zelden tegenkomt.

Lees hier de CE-recensie.

1. Aaron – Ben Gijsemans

Met ‘Aaron’ borduurt Ben Gijsemans in zekere zin verder op debuut ‘Hubert’. De thema’s van toen, het oog voor detail en de traagheid zijn gebleven, maar vonden hun plaats in een verhaal dat er zich nog beter toe leent. Zo komt hun ware kracht helemaal tot uiting.

Lees hier de CE-recensie.

Related Images: