CE’s StripFax februari 2022

CE’s StripFax februari 2022

CE’s StripFax bundelt elke maand enkele strips, die we graag onder de aandacht brengen, maar niet uitgebreid recenseren. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite loont om deze strips te lezen. Met onze korte recensies ontdek je snel dat een strip je al dan niet kan bekoren.

cover strip Wat is er eigenlijk met jou gebeurd?

Deze Noorse prijzenpakker, geschreven en getekend door een jonge vrouw, is weer een voorbeeld van een uitstekend stripboek dat ook volwassenen weet te bekoren. Een topper in vrolijke tekeningen maar met een gewichtig onderwerp: het moeilijke leven van gepeste kinderen. Het hoofdpersonage worstelt met haar gewicht en wordt daarom geplaagd op school. Haar ouders beloven 1 euro per afgevallen kilo, maar is dat wel de juiste oplossing… Een aanrader dus voor zowel jong als oud.

cover strip Jommeke Het verpeste kamp

In tegenstelling tot Suske en Wiske, is Jommeke nog altijd razend populair bij de Vlaamse kinderen. Kristof Berte scoort ook met zijn eerste scenario voor de reeks door een maatschappelijk item (pesten) te combineren met de eenvoudige, rechtoe-rechtaan vertelling, gekruid met humor en nostalgie (Kwak en Boemel!). Gelukkig houdt de uitgeverij ook vast aan 48 pagina’s in plaast van de magere 32 pagina’s van andere topreeksen. Zo krijg je toch wat meer body in het verhaal. Jef Nijs zou trots zijn op zijn erfenis.

cover strip Kurusan de zwarte samoerai 1: Yasuke

Een zwarte slaaf wordt door zijn meester meegenomen naar Japan. Hij maakt daar indruk door zijn huid, lengte en kracht en wordt gedwongen verkocht aan een nieuwe Japanse meester. Als hij diens leven redt, krijgt hij een opleiding tot samoerai. De machtige cover lost niet helemaal de verwachtingen in. Voorlopig nog wat teveel clichés en een niet altijd even goed te volgen plot. Dit eerste deel krijgt nog het voordeel van de twijfel. Liefhebbers van het Japanse verleden zullen er in ieder geval van kunnen genieten.

Deze Mexicaanse parabel is een sociaal drama waar de tegenstellingen aan bod komen tussen arm en rijk,. jong en oud, en vrouw en man. Dit alles werd overgoten met een zombiesaus, gekruid met verrukkelijke zwartwit tekeningen. Het lijkt wel een EC-comic van begin jaren 50. Smullen maar, zowel voor de zombies als voor u, de lezer.

cover strip Antananarivo

Leuke queeste van een oude man die op zoek gaat naar de waarheid achter de verhalen van zijn overleden buurman. Hij komt voor vele verrassingen te staan en die zijn niet allemaal even prettig. Liefhebbers van ‘Krasse Knarren‘ zullen ook wel sympathie kunnen opbrengen voor dit op het eerste zicht uitgebluste oudje. Erg mooi en sfeervol in beeld gebracht door de tekenaar van het vele hardere ‘Katanga‘.

stripcover Luchtwegen

Een semi-autobiografisch portret van een vijftigjarige die worstelt met het leven, zal enkel vijftigplussers interesseren. Maar aangezien deze bevolkingsgroep tegenwoordig het grootste deel van de stripmarkt uitmaakt, zal dat geen probleem zijn. Heel herkenbaar als je die leeftijd gepasseerd bent. met verve verteld en in beeld gebracht. Dankzij een paar verrassende verhaalwendingen, blijft het boeien, al is het vooral een contemplatie over het leven, geleefd of nog te beleven.

stripcover Klaw : het ontwaken

De eerste Nederlandse vertaling van een populaire strip in Frankrijk die al bijna 10 jaar bestaat en ondertussen 13 albums telt. Deze schitterende getekende saga over een jongen die in een woeste tijger kan veranderen, heeft duidelijke manga-invloeden. Niet verwonderlijk, want de Japanse strip is enorm populair in Frankrijk. Een sterk eerste album, waarin we kennismaken met de held, maar waar ook plaats is voor onderwerpen als pesten en afwezige ouders. Het gelijktijdig uitgebrachte tweede album, is op dat vlak wat minder, maar brengt vooral woeste actie en spannend avontuur. Een prima serie voor de moeilijke markt van pubers.

stripcover De Toren

Virussen zijn altijd populair geweest in dystopische series, zelfs al van voor corona. Deze keer zijn de overlevenden gevangen in de enige, leefbare omgeving: een torenhoog flatgebouw, beheerd door een artificiële intelligentie. Er ontstaan spanningen tussen de overlevenden van de ramp en de intra’s (geboren in de toren na de ramp) en de AI. Voor een pulp-actiestrip zijn de tekeningen wat houterig, maar het concept is veelbelovend genoeg om naar een tweede deel uit te kijken. Maar dan moet de serie wel uitgroeien boven de clichés van het genre om nog te kunnen boeien.

stripcover Klaagzang van de verloren gewensen 4.1 Lord Heron

De populaire fantasyreeks krijgt een vierde cyclys. Ervaren schrijver Dufaux keert hiermee terug naar de heldin van het eerste uur: Sioban. Hij weet een vlot verhaal op te hangen rond zijn jonge heldin, met veel actie en avontuur, maar daar blijft het dan wel bij. De karakters zijn nogal clichématig, hopelijk verandert dat in de volgende delen. Tekenaar Teng, die enkele albums van Tristan op zijn naam heeft, kan zich hier volop uitleven en doet dat uitstekend. Geen Rosinski, maar liefhebbers van de reeks zullen zeker niet ontgoocheld zijn.

stripcover Starman David Bowie

Voor de fervente Bowie-fan valt er niet zoveel nieuws te ontdekken, maar het is wel smullen van deze eigenzinnige bio-strip. Kleist maakte al furore met rock-strips over Elvis, Cash en Nick Cave. Nu maakt hij weer een fascinerende kijk op een muzieklegende, deze keer erg passend in kleur met pop-art-achtige tekeningen. Hij gaat vooral op zoek naar de drijfveren van de ambitieuze, jonge man en de invloed die hij had op zijn omgeving en zijn fans. Het volgende deel brengt zijn jaren in Duitsland in beeld.

stripcover Alleen 13 Tijgerzielen

De eerste delen van deze jeugdserie sloegen in als een bom, maar dan kreeg de reeks dezelfde problemen als de tv-serie Lost. De vergezochte premisse moest uitgelegd worden en daar raken de auteurs in verstrikt. Ook dit deel is onbegrijpbaar zonder vorige delen te (her)lezen en vergt regelmatig veel uitleg waardoor de plot afgeremd wordt. De vereniging van de vijf vrienden brengt het verhaal wel terug op gang en geeft weer veel spanning en actie.

stripcover Normandië, juni '44 deel 2

Voor liefhebbers van de geschiedenis van WO II is dit prima leesvoer. Duidelijk erg waarheidsgetrouw in de aspecten van de landing en de nasleep. Maar als boeiende strip schiet hij toch wel te kort. De auteurs willen teveel een documentair werk afleveren en geven te weinig aandacht aan het drama. Aangevuld met 16 pagina’s dossier over de landing.

stripcover Irena 1: het getto

Het eerste deel van deze jeugdstrip over Irena, een Poolse vrouw die meer dan 2500 kinderen hielp te ontsnappen uit het joodse getto, maakt meteen veel indruk. Het is ook een harde strip geworden, oorlog wordt hier getoond in zijn harde realiteit, en kan dus best ook onder begeleiding gelezen worden. Maar een bewonderingswaardig project in deze tijd waar oorlog nog steeds niet uit de wereld is verdwenen.

stripcover Lynx

Het is een leuke insteek om klimaatagenten op pad te sturen om planeten te beschermen tegen gewentenloze industriëlen. Een oude, knorrige macho en een jonge, arogante vrouw maken dan nog een prima duo, maar deze reeks haalt nooit het niveau van de series van Léo (Aldebaran) waar het duidelijk de mosterd vandaan haalt.

stripcover schatjes 4

Veel grapjes over seks, maar (meestal) niet platvoers, wel spitsvondig en raak, geeft deze serie zijn eigen, unieke blik. Deze keer komen we meer te weten over hoe Arthur en Clara samenkomen, nadat hun beste vrienden trouwplannen bekend maken. De schattige tekeningen staan in leuk contrast met de soms harde grappen over relaties, liefdesperikelen en, ja hoor, veel seks.

Related Images: