Van Arno tot Zap Mama en verder

Van Arno tot Zap Mama en verder

Jan Delvaux, ‘De Dikke Delvaux’ 5 out of 5 stars

Radio 1 zit al enkele jaren zeer comfortabel in de sofa der klassiekers. Niet alleen is er het geweldige Classics 1000 in de paasvakantie, ook de Lage Landenlijst is een vast waarde geworden. Dagelijks is er  ‘Classics’ en daarbovenop ‘Belpop’ op zaterdag. Guru’s als Senne Guns en Jan Delvaux halen anekdotes en analyses door elkaar. Het is een kwestie van tijd voor beide heren een gezamenlijk programma krijgen. Tot het zover is, heeft Jan Delvaux al zijn radiointerventies van 2009 tot 2022 verzameld in één prachtig naslagwerk, ‘De Dikke Delvaux’. Je hebt alvast een excuus om je kerstboom al uit te halen en hem tien centimeter hoger te zetten, want ‘De Dikke’ doet met 477 pagina’s anekdotiek zijn naam alle eer aan. 

Boeiend en bizar

Als er ooit een tarantula in de gitaar van Ferre Grignard heeft gewoond, weet Jan Delvaux waar zijn web nu hangt. De man verhaalt zonder verpinken de meest ludieke, bizarre, interessante, triviale en onmogelijke faits divers waar je tot op de dag van vandaag geen weet van had.

De vierde Boechout Beatle? Belgische muziek die zijn success dankt aan reclamespots? Het kortste nummer in de Belgische popgeschiedenis? De illustere zoon van Nico Gomez? De vertalingen van Pas de Deux? Het punknummer van de Strangers? Vlaamse artiesten wiens grootvader ooit de dakgoot schilderde van Arno’s kleuterklas?

Het is een minimale bloemlezing die je overkomt wanneer je lukraak De Dikke Delvaux openslaat. Van A tot Z lezen hoeft niet. Gewoon lekker bladeren en blijven hangen bij wat je in het oog springt.

Geef je oren ook wat

Wie graag de oren er meteen bij gebruikt kan ook de website van De Dikke Delvaux raadplegen, maar dan nog heb je best dat dikke kleinood in de hand.

Jan Delvaux heeft al ettelijke publicaties op zijn naam staan die een voor een pareltjes zijn rond de geschiedenis van Belpop. Wat ‘Het verdriet van België’ is voor de Belgische literatuur, is ‘De Dikke Delvaux’ voor Belgische popmuziek. Voor een keer is schrijven over muziek niet als dansen op architectuur. Jan Delvaux voorziet de meeste artikelen van een spotify barcode zodat je het desbetreffende nummer of de verwante artiest meteen te horen krijgt. En nee, niet alles staat op Spotify. Je vindt er uiteraard ook de podcast. Reden te meer om op zaterdagnamiddag de stoffige platenbakken van de locale vinylbeurs te gaan uitspitten. Wie weet staat Jan Delvaux naast je om het tweede deel van De Dikke Delvaux voor te bereiden.

Related Images: