De cirkel is rond voor ‘Chinaman’ Chen Long

De cirkel is rond voor ‘Chinaman’ Chen Long

Serge Le Tendre, Olivier TaDuc & Chantal Vincentelli-Ta: ‘De tijger ontwaakt’ 4 out of 5 stars

Chinaman (alias Chen Long) is een naam die bij sommige stripliefhebbers een belletje doet rinkelen, maar niet de roem heeft van andere westernprotagonisten, zoals Undertaker of Blueberry. Bijna vijftien jaar na het laatste album laten Olivier TaDuc en Serge Le Tendre Chinaman voor een laatste keer terugkeren op het striptoneel met een epiloogalbum. Als je Chinaman nog niet kent, is ‘De tijger ontwaakt’ een prima album voor een eerste kennismaking met hem.

Het scenario van deze strip start met een reeks kidnappings en moorden van jonge vrouwen in Californië. De Pinkertons, de privédetectives, vinden die interessant om te onderzoeken.

Matt Monroe is een nieuwe rekruut onder hen. Al snel blijkt dat deze jonge agent een geheime agenda heeft, want hij is op zoek naar zijn biologische vader: Chen Long. De wegen van Matt en Chen kruisen elkaar al snel. Zo komen we vroeg in het verhaal te weten dat Matt Chens zoon is, die hij bij Ada verwekte, voordat hij haar achterliet.

De manier waarop Chen Long afgebeeld wordt in ‘De tijger ontwaakt’ is verrassend. De speelse en frisse Chen Long uit de reguliere reeks heeft plaats moeten maken voor een gebroken, aan opium verslaafde man.

Geen seconde verveling

In deze dikke pil van 135 pagina’s hebben we ons geen seconde verveeld. Die pluim kunnen we vooral spelden op de hoed van verhalenverteller Serge Le Tendre. Hij houdt zijn teksten scherp en zorgt op die manier voor tempo in het verhaal. Zijn teksten zijn ook beklijvend. Hierdoor voel je mee met Chen Long en lijkt het alsof Matt Monroe tegen je praat in zijn denkballons.

Striptekenaar TaDuc verrast ons met een grote variatie aan kaders. Hij creëert een goede balans van knappe landschappen en close-ups, die de mimiek van de personages duidelijk in beeld brengt. Daarnaast draagt de kleurkeuze bij aan de sfeerschepping. Op rustmomenten komen kalme, lichtere kleuren aan bod, terwijl er voor een grimmiger kleurenpalet is gekozen om brute actie in beeld te brengen. Die sfeerschepping zorgt ervoor dat we echt een westernfilmgevoel krijgen, maar dan wel een pittige.

‘De tijger ontwaakt’ is een pareltje dat je zonder voorkennis kunt lezen. Dit is een slimme zet van Standaard Uitgeverij, want na het lezen van deze topper wil je ongetwijfeld de eerdere albums (her)lezen.

Related Images: